SOLSTIKK: Hadia Tajik (Ap) lurte på om Sp-lederen hadde fått solsikk etter helgens debatt. Derfor dukket han opp slik på Stortinget mandag.
SOLSTIKK: Hadia Tajik (Ap) lurte på om Sp-lederen hadde fått solsikk etter helgens debatt. Derfor dukket han opp slik på Stortinget mandag. Foto: Martin Leigland/TV 2

«Cowboy-Vedum» etter ordkrig med Ap: – Ytterliggående politikk

Diskusjonen om utbyttebegrensninger for oljeselskapene har skapt harde fronter mellom Senterpartiet og Arbeiderpartiet.

Forhandlingene om skattepakken til oljenæringa skal etter planen nærme seg slutten, men frontene fremstår steile på Stortinget.

– For SV sin del fremstår det mørkt, sier SVs finanspolitiske talsperson, Kari Elisabeth Kaski, til TV 2.

Alle partiene på Stortinget foruten om MDG og Rødt, er fortsatt en del av forhandlingene.

Til nå har det vært stor uenighet om utbyttebegrensninger for de selskapene som mottar hjelp i form av skattelette.

– I går kom det et forslag fra Arbeiderpartiet og SV som vil bety null i utbytte. Det mener jeg er særdeles uklokt. I fjor tok vi 20 milliarder fra Equinor og trenger penger i årene som kommer fremover, sier Senterparti-leder Trygve Slagsvold Vedum.

Tajik: – Har tjent seg styggrike

Han kaller begrensningene Ap og SV vil ha, for et angrep på velferdsstaten.

– De siste årene har vi tatt 20 milliarder til sykehjem, skoler og velferd. Vi kan ikke si at vi frem til 2026-2027 ikke kan ta ei krone fra Equinor til å bruke til velferd. Jeg kan ikke tro at SV og Arbeiderpartiet egentlig mener det, sier Vedum.

SV og Arbeiderpartiet mener Sp ikke forstår hva forslaget innebærer.

– Det virker som Trygve har misforstått forslaget vårt. Vi ønsker å begrense utbytte. Vi har sett gjennom en del år at oljeselskaper har tjent seg styggrike på den arbeidsinnsatsen norske arbeidsfolk har lagt ned. Vi vil sikre at milliardene som blir frigjort gjennom skattelettelser kommer oljearbeiderne til gode, sier Arbeiderpartiets finanspolitiske talsperson Hadia Tajik.

Artikkelen fortsetter etter bildet

VIL BEGRENSE UTBYTE: Ap-nestleder Hadia Tajik mener mange oljeselskaper har tjent seg styggrike på vanlig arbeidsfolks innsats, og vil begrense muligheten til utbytte dersom oljeselskapene nå skal få store lettelser av politikerne.
VIL BEGRENSE UTBYTE: Ap-nestleder Hadia Tajik mener mange oljeselskaper har tjent seg styggrike på vanlig arbeidsfolks innsats, og vil begrense muligheten til utbytte dersom oljeselskapene nå skal få store lettelser av politikerne. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix

Derfor vil hun begrense utbytte ved at de pengene som blir frigjort gjennom skatteendringene ikke kan tas ut i utbytte.

– Men har selskapene penger utover det, står de fritt til å disponere det, sier Tajik.

Stor krisepakke

I midten av mai la regjeringen og fram en egen krisepakke til oljenæringen, med en rekke endringer i oljeskattregimet.

Skatteendringene regjeringen foreslo vil frigi 100 milliarder kroner mer til oljeinvesteringer, men bransjen vil ha mer. De vil ha lettelser også når det gjelder andre skatter og at endringene skal vare i mer enn to år.

Næringen har også reagert sterkt på at regjeringen har redusert friintekten. Dette er den delen av oljeselskapenes inntekter hvor de ikke har ekstra høy skatt.

Å fjerne denne reduksjonen i friintekten vil være å gi næringen en stor lettelse, noe flertallet på Stortinget i utgangspunktet har vært positivt innstilt til, men med flere ulike forbehold.

Kaski: – Bare tull fra Sp

Det er her Ap og SV har foreslått utbytterestriksjoner.

– Pengene til fellesskapet stiller opp med skal ikke bare forsvinne i lommene til oljeaksjonærer. Trygve Slagsvold Vedum, Sp og Frp har overhodet ikke vært interessert i å diskutere utbytte. De har ikke lagt frem noen modeller selv, så Sp og Frp har null troverdighet her, sier Kaski.

– Vedum peker på at forslaget vil bety at vi ikke kan ta ut penger til velferden vår?

– Senterpartiet sin argumentasjon er bare tull. Utbyttene fra Equinor går direkte til oljefondet og ikke på statsbudsjettene våre, og dessuten er vi interessert i å diskutere ulike modeller. Sp har ikke kommet med noe selv, de har bare avvist enhver diskusjon om utbytte, sier SV-politikeren.

Artikkelen fortsetter etter bildet

KREVENDE TIDER: Aker-selskaper og resten av leverandørindustrien har krevende tider som følge av koronaepedemien og det påfølgende fallet i oljeprisen, men det er fortsatt aktivitet hos Aker Solution Egersund
KREVENDE TIDER: Aker-selskaper og resten av leverandørindustrien har krevende tider som følge av koronaepedemien og det påfølgende fallet i oljeprisen, men det er fortsatt aktivitet hos Aker Solution Egersund Foto: Gunnar Ringen Johansen

Listhaug: – Jeg ble sint

Klokken 12.00 mandag møttes Finanskomiteen på Stortinget til nye forhandlinger, men etter møtet er det fortsatt harde fronter om utbyttebegrensninger.

– Jeg må innrømme at jeg ble ganske så sint når jeg ser at man spiller i media om det vi diskuterer i forhandlingsrommet. Vi var enige om å ikke gjøre det, så det var uheldig, sier Listhaug til TV 2.

Mediesakene i helgen var også tema på mandagens forhandlingesmøte, etter det TV 2 får opplyst.

Hun viser til oppslag i Dagbladet, hvor SV og Ap sa de var skuffet over Sp og Frp.

– Vi har en diskusjon om mange elementer. Nå skal vi ha på plass det som gjelder oljeskatten, slik at vi sikrer investeringene, sier Sylvi Listhaug, som mener Arbeiderpartiet har vært opptatt av alt annet en oljeskatten.

– Fokuser til Ap så langt har vært helt uforståelig. Nå må målet være å redde arbeidsplasser, sier Frp-nestlederen.

Støttepakken til oljenæringen skal etter planen være fremforhandlet 4. juni, når Stortingets finanskomité gir sin innstilling. 12. juni behandler Stortinget pakka.