KØ: Det er lang kø på Rådhuskaia for å ta båtene til øyene i Oslofjorden.
Foto: Stian Lysberg Solum / NTB scanpix
KØ: Det er lang kø på Rådhuskaia for å ta båtene til øyene i Oslofjorden. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB scanpix

Trosser koronaråd i finværet

Varmt vær, sol og pinsefri gjør det vanskelig å opprettholde koronarådene.

Det er strålende sol i hovedstaden. Det gjør at koronarådet om avstand til andre mennesker mange steder ikke overholdes.

På badesteder og kollektivtransport rundt omkring flommer det over av sommerklare nordmenn.

– På Sørenga har det vært snakk om at det 2000 mennesker. Da er det åpenbart at folk er langt unna å overholde anbefalt avstand til hverandre, sier operasjonsleder Tore Solvang til TV 2.

Han sier politiet har fått et par meldinger om store folkemengder i løpet av dagen, men understreker at det ikke er politiets oppgave å håndheve koronaråd.

– Vi håndhever ikke smittevernråd. Vi kan ikke gjøre annet enn å oppfordre folk til å overholde rådene og unngå nærkontakt med hverandre, selv om det slippes mer og mer opp, sier Solvang.

Mange koser seg på stranda på Bygdøy sjøbad.
Mange koser seg på stranda på Bygdøy sjøbad. Foto: TV 2-tipser

Fergekø

Ruters ferjer i Oslofjorden har plassbegrensninger på 50 passasjerer på grunn av koronarestriksjoner, noe som gir en kapasitet på beskjedne 200 passasjerer i timen, ifølge Aftenposten.

Det går ikke an å sette inn flere båter enn de fire som går. Vanligvis tar ferjene nær 1.000 passasjerer i timen, når alle båtene går for fullt.

Oslofolk sultne på soling, bading og kanskje en hyttetur, har imidlertid ikke latt seg stoppe av at færre passasjerer får bli med ferjene av gangen.

FERGEFEBER: Koronaregler gjør at de små fergene bare tar 50 passasjerer av gangen.
Fot: Stian Lysberg Solum / NTB scanpix
FERGEFEBER: Koronaregler gjør at de små fergene bare tar 50 passasjerer av gangen. Fot: Stian Lysberg Solum / NTB scanpix

To timers kø

Både lørdag og søndag har det vært lange køer på Rådhuskaia som har strukket seg opp mot foodtruckene, som står på siden av rådhuset.

Ifølge avisa er ventetiden for å ta ferjene ut til Hovedøya, Lindøya, Nakholmen, Gressholmen og Langøyene halvannen til to timer.

Pressevakt Knut-Martin Løken i Ruter sier til Dagsavisen at de har stor forståelse for at mange vil ut på øyene i finværet.

Ber folk unngå unødvendige reiser

– Det stemmer at plassbegrensningene fører til kø på Aker Brygge, men vi har vakter på plass som melder om at folk er tålmodige, og viser hensyn til hverandre og forståelse for situasjonen, sier han.

Fremdeles oppfordrer kollektivselskapet i hovedstaden folk om å unngå unødvendige reiser.

– Gjenåpningen av samfunnet gjør at kollektivtransporten får stadig flere reisende, mens kapasiteten fremdeles er begrenset. Vi må derfor holde fast ved retningslinjen om å ikke reise med kollektivtrafikk hvis man ikke må, sier han.

(©NTB / TV 2)