PARAPLYMANNEN: På sosiale medier svirrer rykter om hvem denne mannen er.
PARAPLYMANNEN: På sosiale medier svirrer rykter om hvem denne mannen er. Foto: Skjermdump

«Hele» Twitter lurer på hvem denne mannen er

En sortkledd mann med paraply, som knuser vinduer på en butikk i Detroit, vekker oppsikt i sosiale medier.

Mannen går rolig langs fasaden på en AutoZone-butikk i Minneapolis og slår inn hver enkel rute. Hendelsen skjedde før den samme butikken senere ble påtent og brant ned.

Han er kledd i helsort antrekk og gassmaske, og til tross for at det ikke regner går han rundt med en oppslått paraply. Dermed har han på sosiale medier fått tilnavnet «Umbrella Man» – «Paraplymannen».

Se videoen lenger ned i saken.

En mann står foran den brennende AutoZone-butikken, der
En mann står foran den brennende AutoZone-butikken, der "Paraplymannen" tidligere ble filmet. Foto: Carlos Gonzalez/Star Tribune via AP

Mannens antrekk vekker oppmerksomhet og mange mener ifølge The Independent at det er mistenkelig at han ikke later til å være interessert i å omgås andre demonstranter på stedet.

Det sirkulerer også flere teorier om hvorfor mannen går med paraply, men som blant andre Insider skriver, er det ikke helt uvanlig at demonstranter går med paraplyer – selv når det er fint vær. De brukes ofte for å beskytte seg mot pepperspray og tåregass.

Under demonstrasjonene i Hongkong i 2019 oppstod «Paraply-bevegelsen» blant annet som følge av dette.

Demonstranter samlet seg i Victoria Park i Hongkong i forbindelse med en protest i august 2019.
Demonstranter samlet seg i Victoria Park i Hongkong i forbindelse med en protest i august 2019. Foto: Philip Fong/AFP
En demonstrant beskytter seg med en parasoll under en demonstrasjon i Santiago i Chile i februar.
En demonstrant beskytter seg med en parasoll under en demonstrasjon i Santiago i Chile i februar. Foto: Esteban Felix/AP Photo

Video fra stedet viser personer som prøver å konfrontere Paraplymannen, men han er lite interessert i å snakke med dem. På et tidspunkt ser det ut til at han forsøker å ta mobiltelefonen fra en av de som filmer.

Nå spør mange seg hvem mannen er.

Twitter-brukere beskylder han for å være alt fra en politimann, til høyreekstrem eller medlem av Antifa-bevegelsen.

Mange mener han ikke ser ut som en typisk demonstrant, og tror at han er en provokatør. Blant dem er statsadvokat i Minnesota, Keith Ellison, som skriver på Twitter:

– Denne mannen ser ikke ut som noen borgerettsdemonstrant jeg noen sinne har sett. Han ser ut som en provokatør. Kan noen identifisere han?

Flere videoer

Flere lurer også på hvem en annen mann i videoen er, en mann som går kledd i rosa t-skjorte og som bærer på en pizzaeske.

I en video kan mannen se ut til å jage vekk Paraplymannen, mens en annen viser at de to ser ut til å gå sammen og prate.

Beskylder politimann

På sosiale medier har mange gått hardt til verks for å finne ut hvem Paraplymannen er.

Et av ryktene som svirrer i Twitter-sfæren er at vedkommende er en navngitt politimann ved politiet i Saint Paul.

Det har ført til at politiet i Saint Paul har sett seg nødt til å gå ut og avkrefte ryktene.

– Vi er klar over posten på sosiale medier som feilaktig identifiserer en av våre offiserer som personen som er filmet mens han knuser vinduer i Minneapolis. Vi har sett den. Vi har sjekket det ut. Det er falskt, skriver de på Twitter.

Protester

Voldsomme protester sprer seg i USA etter drapet på George Floyd. Spesielt i Minneapolis, byen der Floyd ble kvalt under en pågripelse, har demonstrasjonene gått hardt for seg.

Innbyggerne i Minneapolis ignorerte fredag ordfører Jacob Freys portforbud. Samtidig som portforbudet trådte i kraft klokka 20 marsjerte tusenvis i gatene. De omringet en politistasjon i byen mens de sang og krevde at politiet må stå til ansvar og ropte «Si navnet hans: George Floyd!".

Lørdag er det varslet ytterligere demonstrasjoner i hele landet og nasjonalgarden er satt inn flere steder for å bistå i å opprettholde en viss form for ro og orden.

Pentagon har gitt en sjelden ordre om å ha militæpersonell fra fire forskjellige baser klare for å rykke ut til Minnapolis ved behov.