PROTESTER: Demonstrantene ga blaffen i portforbudet i Minneapolis fredag, og de voldsomme protestene fortsatte med full styrke.
PROTESTER: Demonstrantene ga blaffen i portforbudet i Minneapolis fredag, og de voldsomme protestene fortsatte med full styrke. Foto: John Minchillo/AP Photo

Soldater fra fire baser står klare for å rykke inn i Minneapolis

Pentagon har kommet med en svært sjelden ordre om at militærpoliti skal stå klare for å reise til Minneapolis ved behov.

Voldsomme protester sprer seg stadig i USA etter at George Floyd ble drept under en pågripelse mandag. I flere dager demonstranter og opprørspoliti nå støtt sammen flere steder i landet.

Lørdag er det varslet ytterligere demonstrasjoner, og flere steder er nasjonalgarden satt inn for å forsøke å opprettholde ro og orden.

Nå har også Pentagon beordret at militærpoliti skal stå klare til å rykke inn i Minneapolis ved behov. Det melder AP. En slik ordre er svært sjelden.

Soldater fra Fort Bragg i North Carolina og Fort Drum i New York skal stå klare til å rykke inn i Minnapolis på fire timer dersom de blir tilkalt.

Soldater fra Fort Carson I Colorado og Fort Riley i Kansas står også i beredskap og skal være klare på 24 timers varsel dersom det blir behov for dem.

En demonstrant står foran soldater fra nasjonalgarden under en protest i Minneapolis fredag.
En demonstrant står foran soldater fra nasjonalgarden under en protest i Minneapolis fredag. Foto: Renee Jones Schneider/Star Tribune via AP

19-åring drept

Natt til lørdag norsk tid ble en 19 år gammel mann skutt og drept under protester i Detroit. Mannen ble erklært død på sykehus, skriver ABC News.

Politiet har gjort flere arrestasjoner i forbindelse med protester i byen, men personen som stod bak skyteepisoden der 19-åringen ble drept, er fortsatt på frifot.

Det meldes at gjerningspersonen kom kjørende inn i området der protestene pågikk, avfyrte skudd mot folkemengden og kjørte vekk fra stedet.

Ifølge Detroit-politiets talskvinne Nicole Kirkwood ble det avfyrt flere skudd fra en Dodge Durango, en stor firehjulstrekker, mot en gruppe demonstranter i 23.30-tiden fredag kveld.

Ifølge Kirkwood har politifolkene på stedet ikke løsnet skudd i forbindelse med demonstrasjonen.

Tidligere på kvelden ble en politimann sendt til sykehus med skader etter å ha blitt truffet av en stein under demonstrasjonen i Detroit.

PROTESTER: Det var satt inn portforbud i Minneapolis fredag, men demonstranter tok likevel til gatene.
PROTESTER: Det var satt inn portforbud i Minneapolis fredag, men demonstranter tok likevel til gatene. Foto: Leah Millis/Reuters

Brøt portforbud

Innbyggerne i Minneapolis ignorerte fredag ordfører Jacob Freys portforbud.

Etter at biler og butikker var satt i brann, og det var meldt om plyndring mange steder, innførte ordføreren portforbud fredag kveld og helga gjennom, men det var tilsynelatende nytteløst.

Samtidig som portforbudet trådte i kraft klokka 20 marsjerte tusenvis i gatene.

De omringet en politistasjon i byen mens de sang og krevde at politiet må stå til ansvar og ropte «Si navnet hans: George Floyd!».

Bortsett fra noe bruk av spraymaling, skal det ha gått rolig for seg.

Andre steder i byen brukte politiet bruke tåregass og gummikuler for å drive mengder av demonstranter tilbake.

Unntakstilstand

Guvernøren i Georgia, Brian Kemp, har erklært unntakstilstand i delstaten og setter inn nasjonalgarden for å slå ned opptøyer i Atlanta.

Opptil 500 soldater fra nasjonalgarden vil ifølge Kemp straks bli satt inn «for å beskytte folk og eiendom i Atlanta».

Nasjonalgarden blir ifølge Kemp satt inn på forespørsel fra Atlantas ordfører Keisha Lance Bottoms, som forgjeves har oppfordret til ro.