SpaceX skutt ut i rommet

Etter å ha måttet avblåse SpaceX-oppskytningen onsdag grunnet dårlig vær, ble SpaceX lørdag skutt ut i rommet.

NASA-astronautene Douglas Hurley og Robert Behnken er ombord i romfartøyet SpaceX Falcon 9 som lørdag ble skutt ut i rommet. De måtte innta fartøyet to timer før selve oppskytningen.

Alt gikk etter planen når raketten ble skutt ut klokken 21.22 norsk tid.

– Dette har vi ventet på lenge, det er gått ni år siden sist og nå er det gjort. Vi har klart det, sa NASA-sjef Jim Bridenstine etter oppskytingen, som var svært rørt.

Nå er den kritiske delen ved oppskytingen over, og NASA kan si seg svært fornøyde med gjennomføringen.

– Takk for turen, det har vært en fornøyelse å fly med dere, sa lederne i NASA til de to astronautene da fartøyet hadde kommet seg ut i rommet.

Nå kan mange pustet lettet ut etter den nervepirrende oppskytingen.

– De har vært et stort press på alle involverte, både NASA, SpaceX og ikke minst Elon Musk, forteller Pål Brekke ved Norsk Romsenter, som har fulgt sendingen hos TV 2.

Etter at raketten var skutt ut, falt en del av raketten etter planen ned igjen mot jorda mens kapselen med de to astronautene fortsatte utover i rommet.

– Denne delen faller ned igjen i havet, og muligens brenner også noe opp, forteller Brekke.

Det var klokken kvart på ni lørdag kveld AFP skrev at direktøren i NASA hadde gitt grønt lys for oppskytning.

– Ha en fantastisk tur, og nyt utsikten av vår flotte planet, var en av de siste beskjedene astronautene fikk fra NASA ni minutter før oppskytingens planlagte tidspunkt.

I utgangspunktet skulle oppskytningen skje onsdag, men den ble avblåst i siste liten på grunn av dårlig vær.

VELLYKKET: Alt gikk som planlagt da SpaceX Falcon 9 ble skutt ut i rommet lørdag kveld norsk tid.
VELLYKKET: Alt gikk som planlagt da SpaceX Falcon 9 ble skutt ut i rommet lørdag kveld norsk tid. Foto: AP

Trender på Twitter

En glitrende lekedinosaur trender nå på Twitter, etter at den dukket opp på kamera under oppskytingen. «Denne leken har oppnådd mer enn alle oss», skriver flere på Twitter.

– Jeg hadde aldri trodd jeg ville se en glitrende dinosaur reise ut i rommet sammen med to astronauter, skriver en annen.

Presidenten tilstede

President Donald Trump var tilstede og fulgte med på oppskytingen.

– Dette er utrolig, var hans første kommentar etter at romfartøyet ble skutt ut.

Det er mer enn tjue år siden sist en president var øyevitne til en oppskytning, da Bill Clinton fulgte med på oppskytningen i 1998.

TILSTEDE: President Donald Trump og visepresident Mike Pence var tilstede i Florida og fulgte med på oppskytningen.
TILSTEDE: President Donald Trump og visepresident Mike Pence var tilstede i Florida og fulgte med på oppskytningen. Foto: Mandel Ngan / AFP

Første bemannede oppskytning

SpaceX-oppskytningen til den internasjonale romstasjonen (ISS) er historisk, da dette er det første kommersielle selskapet som har sendt mennesker til romstasjonen.

Det er de to romveteranene Douglas Hurley og Robert Behnken som er med ombord i romskipet.

De er dermed de første til å reise fra USA til Den internasjonale romstasjonen i et privat utviklet romskip med en privat utviklet rakett.

SISTE MØTE: De to astronautene møter familien en siste gang før de skal fraktes til romfartøyet ved Kennedy Space Center.
SISTE MØTE: De to astronautene møter familien en siste gang før de skal fraktes til romfartøyet ved Kennedy Space Center. Foto: AFP

Dette blir også den første bemannede oppskytningen fra USA på ni år.

Sist amerikanerne sendte opp astronauter fra egen grunn var i 2011, da NASA sendte opp romfergen Atlantis. Denne gangen var Hurley pilot.

Oppskytningen lørdag skjedde på Launch Complex 39A, samme rampe som de historiske Apollo-måneferdene på 60- og 70-tallet.

Ustabilt vær

En endelig avgjørelse om oppskytningen lørdag ble først tatt etter å ha vurdert værmeldingen lørdag morgen lokal tid, altså rett før oppskytningen. Det opplyste NASA-sjef Jim Bridenstine fredag.

– Vi går videre med lanseringen i dag. Værutfordringene gir fortsatt femti prosent sjanse for kansellering, skrev Bridenstine på Twitter lørdag ettermiddag norsk tid.

Under 20 minutter stod igjen til oppskytning fra Kennedy Space Center i Florida på onsdag, da det ble avgjort at det hele måtte utsettes .

Det er svært vanlig at dårlig vær er årsaken til avlyste oppskytninger.

– Sikkerheten er alltid det som kommer først når det gjelder oppskytninger, enten det er mennesker om bord eller ikke, sier Pål Brekke ved Norsk Romsenter.

Det gjenstod 16 minutter og 53 sekunder da meldingen kom om at oppskytingen ble avlyst onsdag, og da hadde astronautene Behnken og Hurley ventet i romkapselen i nesten to timer.

På forhånd hadde flere samlet seg på stranden i nærheten av Kennedy Space Center for å få med seg oppskytningen med egne øyne, som ikke ble noe av.