Demonstrasjoner mange steder i USA – måtte stenge Det hvite hus

Demonstrasjoner har pågått over hele USA natt til lørdag, etter at ubevæpnede George Floyd døde etter en voldsom pågripelse i Minneapolis.

DEMONSTRASJON: Politiet, her i Minneapolis, jobbet intenst for å kjempe mot demonstrantene, som protesterer etter George Floyd ble drept under en voldelig arrestasjon. Foto: Julio Cortez/ AP
DEMONSTRASJON: Politiet, her i Minneapolis, jobbet intenst for å kjempe mot demonstrantene, som protesterer etter George Floyd ble drept under en voldelig arrestasjon. Foto: Julio Cortez/ AP

Dødsfallet til George Floyd har ført til omfattende demonstrasjoner i Minnesota og flere andre amerikanske byer, med voldsomme opptøyer der demonstranter har støtt sammen med opprørspoliti.

Biler og butikker er satt i brann og det er meldt om plyndring mange steder.

Blant annet politistasjonen hvor politimannen Derek Chauvin jobbet, som er pågrepet for forsettlig drap på Floyd, er satt fyr på.

PÅ grunn av alle opptøyene innførte ordfører Jacob Frey portforbud i Minneapolis fra klokka 20 lokal tid fredag.

Men dette var langt fra alle som overholdt. Samtidig som portforbudet trådte i kraft marsjerte tusenvis i gatene.

CNN angrepet

Demonstranter klatret opp på CNN-logoen utenfor hovedkvarter i Atlanta og viftet med «Black lives matter»-flagg. Foto: Ben Gray/ AP
Demonstranter klatret opp på CNN-logoen utenfor hovedkvarter i Atlanta og viftet med «Black lives matter»-flagg. Foto: Ben Gray/ AP

De mange demonstranter i gatene omringet blant annet politistasjonen i byen, mens de sang og krevde at politiet må stå til ansvar og ropte «Si navnet hans: George Floyd!».

Flere steder i byen måtte politiet bruke tåregass og gummikuler for å drive de store mengdene av demonstranter tilbake.

I Atlanta i delstaten Georgia klatret demonstranter opp på logoen til CNN ved hovedkvarteret til nyhetskanalen, og heist et «Black lives matter»-flagg.

Demonstrantene satte også fyr på det amerikanske flagget utenfor CNN-hovedkvarteret og knust vinduene til inngangspartiet.

Måtte stenge Det hvite hus

Etter at president Donald Trump hadde hatt pressemøte i Det hvite hus, var journalistene gått til sine kontorer.

På grunn av demonstrasjoner utenfor på Pennsylvania Avenue og i Lafayette Park, så sikkerhetstjenesten seg nødt til å stenge Det hvite hus og låse av pressesenteret og kontorene, og ingen fikk forlate området før demonstrantene var trygt fjernet fra området.

De dramatiske scenene utspilte seg rundt presidentens arbeidsplass og residens natt til lørdag norsk tid, samtidig som det pågår demonstrasjoner flere steder i USA i kjølvannet av at politimannen som forårsaket George Floyds død, er pågrepet og siktet for drap.

– Det hvite hus er under «lockdown» etter ordre fra Secret Service på grunn av protestene i gatene etter dødsfallet til George Floyd. Et dusin reportere, inkludert meg selv, er fortsatt i West Wing, skrev NBCs Peter Alexander på Twitter like før klokken 01.30 norsk tid.

Etter en times tid skrev Alexander at nedstengningen var opphevet. De som var i presserommet har nå kommet seg ut. Det samme melder CNN.

– Jeg uttrykte min sorg

President Donald Trump hadde pressemøte i Det hvite hus og snakket blant annet om dødsfallet til afroamerikanske Floyd, som døde forrige fredag etter en pågripelse i Minneapolis.

På pressemøtet fortalte Trump at han har snakket med Floyds familie. Han la også til at demonstrasjonene i Minneapolis var «dårlig for Floyds ettermæle».

– Jeg snakket med familiemedlemmer, fantastiske mennesker, sa Trump.

– Jeg bare uttrykte min sorg. At det var en fryktelig ting å være vitne til. Det så ikke ut som det var noen unnskyldning for det, sa Trump om videoen som viser hvordan politiet holder Floyd nede i bakken med kneet mens han trygler om å få komme løs fordi han ikke får puste.

Trump sa at familien sørget tungt og at han kunne se at de elsket broren sin.

Parallelt med at Trump fortalte at han har snakket med Floyds familie, så den amerikanske sikkerhetstjenesten rundt presidenten seg nødt til å låse og stenge av pressesenterets rom i Det hvite hus.

Sterke følelser

Flere har den siste uka kritisert Donald Trump etter afroamerikanske Floyds død og sagt at det igjen er blitt mer sosialt akseptert å være åpent rasistisk i USA mens Trump har vært president.

Samtidig har sinnet og frykten i en del av den hvite befolkningen økt.

– Det er viktig med fredelige demonstrasjoner, å tillate fredelige demonstranter, sa Trump fredag, men la til at det ikke må skli ut i det han kalte «anarki og kaos», med henblikk på situasjonen i Minneapolis, der det fredag var innført portforbud.

Demonstrasjoner mange steder

Det demonstreres mange steder i USA natt til lørdag norsk tid.

I Minneapolis, byen der Floyd ble drept, satt en gruppe demonstranter seg ned på kne foran nasjonalgarden, og ble sittende i ni minutter.

De hevet også armene og ropte «jeg får ikke puste». Rapporter tyder på at politibetjenten Derek Chauvin, som er pågrepet for drapet, hadde kneet i nakken til Floyd i åtte minutter og 46 sekunder. Borgermesteren i byen har erklært portforbud.

I Atlanta har demonstrantene samlet seg utenfor CNN-bygningen, og noen av dem har klatret opp på et stort skilt og reist flagg med teksten «Black Lives Matter». Flere skal også ha skrevet ting på skiltet, i tillegg til at noen brant det amerikanske flagget og knuste glass, skriver CNN.

FYLL FYR: Demonstranter har satt fyr på en politibil i Atlanta i Georgi fredag. Foto: Alyssa Pointer / Atlanta Journal-Constitution / AP / NTB scanpix
FYLL FYR: Demonstranter har satt fyr på en politibil i Atlanta i Georgi fredag. Foto: Alyssa Pointer / Atlanta Journal-Constitution / AP / NTB scanpix

Stemningen i Atlanta beskrives som intens, og borgermester Keisha Lance Bottoms har tatt til Twitter for å be folk protestere fredfullt.

Det er også meldt om protester i Californa, New York, Texas og flere andre delstater.

Angriper politiet

Fredag kveld kom det til flere sammenstøt mellom politi og demonstranter utenfor Barclays Center i New York, der det tilsynelatende ble kastet vann og maling på politiet.

I California melder politiet at de har stengt av deler av motorveiene 1010 freeway, etter at demonstranter langs veien i San Jose kastet gjenstander på politiet.

(TV 2/©NTB)