Denne knelingen ned i nakken på George Floyd endte med at Floyd døde på sykehus samme dag.
Denne knelingen ned i nakken på George Floyd endte med at Floyd døde på sykehus samme dag. Foto: AFP

Politimann som pågrep George Floyd er siktet for drap

En av de fire politifolkene som var til stede under den fatale arrestasjonen av George Floyd er nå pågrepet, melder nyhetsbyrået AP.

Politimannen som knelte i nakken på George Floyd er arrestert, opplyser myndighetene i Minnesota fredag kveld norsk tid.

– Han er i varetekt og siktet for uaktomt drap, opplyser aktor i Hennepin County, Mike Freeman, på en pressekonferanse.

Siktelsen kan bli utvidet, opplyser han.

– Etterforskningen pågår fortsatt. Vi skal komme til bunns i saken, sier Freeman.

Den drapssiktede politimannen er identifisert som Derek Chauvin. Ifølge Washington Post kjente han og Floyd hverandre fordi de hadde jobbet som sikkerhetsvakter på samme nattklubb i flere år.

Fikk umiddelbart sparken

Alle de fire politifolkene som var til stede, hadde allerede fått sparken, og saken var under etterforskning, noe som er relativt uvanlig i slike saker. Vanligvis blir politifolkene kun permittert mens etterforskningen pågår.

– Dette er det raskeste vi har tatt ut siktelse mot en politimann noensinne. Vanligvis kan slike saker ta flere måneder eller år, sier Freeman.

Afroamerikanske George Floyd døde etter pågripelsen mandag. Han var mistenkt for å ha betalt med en falsk pengeseddel

En video av pågripelsen ble offentliggjort tirsdag viser hvordan Chauvin presser et kne mot halsen til Floyd. Floyd sier gjentatte ganger at han ikke får puste. Ettersom minuttene går, slutter Floyd å snakke og bevege på seg. Samme dag blir han erklært død.

Etter videoen ble offentliggjort gikk det ikke lang tid før det oppsto voldsomme opptøyer i Minnesota. Blant annet ble et politihus satt fyr på, og butikker ramponert. Opptøyer også spredd seg til andre delstater.

Trump advarer

President Donald Trump advarte fredag på twitter: «Når plyndringer begynner, begynner skytingen» - noe som har blitt oppfattet som provoserende for mange.

Nasjonalgarden har fredag tatt oppstilling i gatene i Minneapolis for første gang på 12 år for å sikre at opptøyene kommer ut av kontroll for tredje dag på rad.