PÅTENT: Minneapolis politistasjon er påtent etter demonstrasjonene som har pågått natt til fredag, norsk tid.
PÅTENT: Minneapolis politistasjon er påtent etter demonstrasjonene som har pågått natt til fredag, norsk tid. Foto: Carlos Gonzalez/Star Tribune via AP

Politistasjon i flammer etter demonstrasjoner

Minneapolis politistasjon står i flammer etter demonstrasjonen som har foregått torsdag natt, etter George Floyds fatale pågripelse.

Det har vært store demonstrasjoner i Minneapolis de siste tre dagene som følge dødsfallet til George Floyd, som døde som følge av en pågripelse. En video fra hendelsen viser en politimann som sitter med kneet oppå halsen til Floyd, mens han flere ganger sier at han ikke får puste.

Politibetjentene har siden fått sparken, og FBI er blant dem som nå etterforsker saken.

Natt til fredag norsk tid har Minneapolis politistasjon blitt påtent som følge av de voldsomme demonstrasjonene. Demonstranter tok seg inn i bygningen og tente på.

JUBLER: Demonstranter jubler etter at politistasjonen i Minneapolis stod i flammer fredag morgen, norsk tid.
JUBLER: Demonstranter jubler etter at politistasjonen i Minneapolis stod i flammer fredag morgen, norsk tid. Foto: Stephen Maturen/Getty Images/AFP

Politiet hadde tilsynelatende forlatt stasjonen, som ligger i nabolaget der 46-åringen George Floyd døde.

Ifølge nyhetsbyrået AP er deler av et nabolag brent ned natt til torsdag, flere butikker er blitt plyndret og det har vært flere sammenstøt mellom innbyggere og politiet.

Ifølge politiet forsøkte 50-60 personer å plyndre en av Targets butikker torsdag ettermiddag lokal tid, noe som spredte seg til andre butikker da politiet stengte av inngangen. I byen St. Paul, som grenser med Minneapolis, er det registrert uroligheter i omtrent 20 forskjellige områder.

Kritiserer håndtering

President Donald Trump reagerer på opptøyene og hvordan ordfører Jacob Frey håndterer saken.

– Jeg kan ikke stå å se på at dette skjer mot Minneapolis, en flott amerikansk by, tvitrer han fredag morgen.

Han kritiserer Frey og mener hans lederskap ikke er tilstede. Trump mener Frey enten må få kontroll på situasjonen i byen, eller så vil han sende inn nasjonalgarden og få gjort jobben selv.

Videre sier han at han er vært i kontakt med guvernør Tim Walz og betrygget han med at militæret bistår han.

– Disse pøblene er respektløse over minnet av George Floyd, og det kan jeg ikke la skje, skriver han.

Erklærer krise

Sent torsdag kveld melder guvernøren i Minnesota at han har sendt nasjonalgarden for å takle opptøyene. Ifølge guvernør Tim Walz erklærer han nå krisetilstand i delstaten for å beskytte innbyggerne.

Mer enn 500 medlemmer av nasjonalgarden er sendt til Minneapolis for å bistå i opptøyene. Det ble meldt på Twitter fredag morgen, norsk tid.

Delstatspolitiet vil også bistå med 200 betjenter, samt flere helikopter.

Ifølge Star Tribute skal nasjonalgarden bidra med mannskap, utstyr og fasiliteter. Fredag morgen har mannskapet ankommet Minneapolis.

Guvernør Walz oppfordrer samtidig alle til å ta lærdom og gjøre endringer som følge av Floyds dødsfall.

– Det er på tide å gjenoppbygge byen og justissystemet og forholdet mellom politiet og de som de skal beskytte. George Floyds død bør lede til rettferdighet og systemendringer, ikke mer død og ødeleggelse. Som hans familie har sagt, uttaler guvernøren.

Også borgermester Jacob Frey har erklært krisetilstand i selve byen Minneapolis, skriver avisa Star Tribune. Den vil vare frem til klokken 17.00 søndag, skriver avisa.

I tillegg til demonstrasjoner og opptøyer i tvillingbyene Minneapolis og St. Paul, har det tidligere også oppstått konfrontasjoner i storbyen Los Angeles. Natt til fredag melder The Washington Post at det har blitt skutt mot en føderal bygning i Denver hvor mange hadde samlet seg.

Butikkeier pågrepet

Under opptøyene onsdag ble en mann skutt og drept. I etterkant er en butikkeier pågrepet, mistenkt for handlingen, skriver CBS Minnesota. Vedkommende er så langt ikke siktet, skriver nyhetskanalen.

Videre ble seks personer pågrepet utenfor boligen til politbetjenten som satt med kneet oppå halsen til Floyd.

– Jeg er redd

Blant det som brant ned natt til torsdag var en seksetasjers uferdig boligblokk som var ment å for leietakere med lav inntekt.

– Vi brenner ned vår eget nabolag, sier 24-årige Deona Brown til AP.

Hun forteller at hun er bekymret over ødeleggelsene nær hjemmet sitt.

– Det politibetjenten gjorde var galt, men når er jeg redd, sier hun.

Ifølge politisjef Medaria Arradondo var det onsdag kveld, da det var store ødeleggelser rundt politistasjonen der politibetjentene som pågrep Floyd jobbet, en gruppe som pekte seg ut.

– Det var en kjernegruppe som virkelig fokuserte på å ødelegge.

– Trenger tid

Byens borgermester er blant dem som har oppfordret til en pågripelse av betjentene som deltok i anledning Floyds død. Under en pressekonferanse natt til fredag norsk tid fortalte påtalemyndigheten i Hennepin County at de ikke trenger mer tid før de tar en avgjørelse.

– Vi kommer til å etterforske hans død så kjapt, grundig og fullt ut som rettferdigheten krever. Av og til tar det litt tid, og vi ber folk om å være tålmodige. Vi må gjøre dette rett, uttalte Mike Freeman.