ENDRINGER: Helse- og omsorgsminister, Bent Høie (H), og næringsminister, Iselin Nybø (V) presenterte torsdag flere nye endringer i karantenereglene. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB scanpix
ENDRINGER: Helse- og omsorgsminister, Bent Høie (H), og næringsminister, Iselin Nybø (V) presenterte torsdag flere nye endringer i karantenereglene. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB scanpix

Letter på karantenereglene

Regjeringen åpner for jobbreiser i Norden, besøk i fornøyelsesparker og tur med Kiel-fergen.

Torsdag offentliggjorde regjeringen flere endringer i smittevernreglene.

Fra 1. juni åpner også fornøyelsesparker, utesteder og barer åpne dørene igjen, sa Nybø. Samtidig opplyste hun om at det også vil være mulig å kunne ta Kiel-ferga, uten å gå i land.

– Høysesongen for sommeropplevelser står for døren, for både små og store. Derfor gleder det meg at fornøyelsesparker, barer og nattklubber endelig kan åpne igjen, sier næringsminister Iselin Nybø.

Jobbreiser

Nybø opplyste også om at regjeringen nå åpner for at man kan dra på jobbreiser i Norden, uten å måtte gå i karantene.

- Vi åpner også for at folk kan gjennomføre jobbreiser i hele Norden, uten å måtte være i karantene i ti dager. Dette dreier seg om å ta arbeidshverdagen sakte, men kontrollert, tilbake. Ikke alle møter, forhandlinger og avtaler kan gjøres digitalt, sier næringsminister Iselin Nybø.

Utenriksdepartementets reiseråd fraråder fortsatt reiser som ikke er strengt nødvendige til alle land.

- Arbeidskraften flyter normalt over grensene, enten det er verftsarbeidere, servicepersonell eller andre. Dette er et steg i retning av en mer normal hverdag og er bra for norsk verdiskaping, fortsetter Nybø.

Endrer karanteneregler

Regjeringen letter også på smittekarantenereglene fra 1. juni.

Om man er i nærkontakt med en som er bekreftet smittet av koronaviruset, må man ikke lenger i karantene. Men man må testes på dag tre og dag syv.

- Endringen betyr at færre personer må gå i karantene enn tidligere. Fra 1. juni er det personer i samme husstand med en som er smittet, og personer som har hatt tilsvarende nær fysisk kontakt, som må i karantene, sier helse- og omsorgsminister Bent Høie.

– Hvis du for eksempel har vært sammen med venner på hyttetur, og en av dem får påvist smitte, så må du altså fortsatt i karantene i ti dager, forklarer Høie videre.

Ny arbeidsgruppe

Nybø sier også at regjeringen har bedt Helsedirektoratet om å nedsette en arbeidsgruppe som skal skal finne løsninger for å få innbyggere i Oslo og Bergen ut fra hjemmekontorene og tilbake på arbeidsplassene.

Blant tiltakene som vurderes er tilrettelagt kollektivtransport, mer fleksibel arbeidstid og lengre åpningstider for barnehager og SFO, opplyser Nærings- og fiskeridepartementet i en pressemelding.

– Bakgrunnen for dette er et møte jeg og helseministeren hadde sammen med NHO, og de ti største kommunene i landet. I Oslo og i Bergen er presset på kollektivtrafikken så stort, at det er et problem om folk plutselig skulle begynne å komme tilbake fra hjemmekontoret, sier Nybø.

Rapporten skal leveres Helsedepartementet 5. juni.

– Det viktigste er at de som må på jobb, og ikke kan gjennomføre jobben hjemmefra, har førsteprioritet på kollektivtilbudet i de største byene, fortsetter næringsministeren.

Et nytt koronadødsfall

Antall bekreftede koronadødsfall i Norge har økt med ett til 236.

Det skriver Folkehelseinstituttet i sin dagsrapporten torsdag.

Gjennomsnittsalderen på de døde er 82 år. I hele forrige uke ble det rapportert om ett koronarelatert dødsfall i Norge, samtidig som kun fem nye pasienter ble lagt inn på sykehus, opplyste FHI i sin ukerapport som ble publisert onsdag.