Poke bowl med fisk og skalldyr

Denne spennende retten er opprinnelig fra Hawaii. Bruk det du liker best. Her lager Wenche sin favoritt.

Oppskrift poke bowl (uttales «pok ay»)

Retten lages ofte med rå tunfisk, jeg velger vakumert laks type Frøya eller Salma. Skalldyr kan også brukes. Velg det du har tilgang på og det du liker. Den smaker best nylaget, men kan forberedes maks 1-2 timer før servering. Fisk/skalldyr oppbevares kaldt fram til servering.

Tilbehør - velg en blanding av det du liker:

Varierer fra sprøstekt løk, salat, paprika, risnudler, til det jeg har valgt i min versjon. Ingrediensene deles ofte opp i terninger, jeg velger å dele laksen i tynne skiver og resten i terninger. Anrettes/serveres i porsjons tallerkener/boller og spises med spisepinner eller en gaffel (norsk variant). Gjør ferdig alt tilbehøret og skjær opp fisken i tynne skiver. Beregn 100-150 g fisk per person hvis retten serveres til hovedrett, til forrett beregn ca. 75 g per person. Kok sushi ris etter anvisning på pakken, men uten riseddik og sukker. Eller bruk risnudler.

Ingredienser:

  • 100-150 gram vakumpakket fisk og/eller kveite
  • Reker
  • Syltet rødløk eller annen type løk
  • Strimlet salat
  • Mango i terninger
  • Avocado i strimler/terninger eller slangeagurk i strimler
  • Rogn eller wakame (sjøalge salat)
  • Sesamfrø (lettstekes i panne)
  • Chilimajones, hvitløkmajones eller mer av marinaden

Marinade til 4 personer:

  • 2 dl soyasaus
  • ½ dl riseddik
  • ¼-1 ts sesamolje (mye smak)
  • 1–2 fedd finhakket hvitløk
  • 1-2 ts finhakket frisk ingefær
  • 1–2 ts finhakket chili saft
  • Finrevet skall av ½ stor sitron

Rør sammen marinaden og smak til den styrke du liker.

Slik gjør du:

Vend fisk/skalldyr i biter i marinaden. Start med å legge lun ris eller risnudler bunnen av en bolle, fortsett med fisk og grønnsaker i terninger og laks i skriver (eller terninger). Fordel over marinaden .