«KONGEN AV KOKAIN»: Pablo Escobar drev narkokartellet i Medellin sammen med broren Roberto. Her avbildet i 1988.
«KONGEN AV KOKAIN»: Pablo Escobar drev narkokartellet i Medellin sammen med broren Roberto. Her avbildet i 1988. Foto: STELLA Pictures/ddp/abaca press

Escobar-bror hevder iPhonen holdt på å drepe ham – saksøker Apple for ellevill sum

Narkobaronen Roberto Escobar (73) mener han kunne mistet livet på grunn av iPhone X. Nå saksøker han Apple for 25 milliarder norske kroner.

Roberto «El Osito» Escobar Gaviria, narkobaronen Pablo Escobars storebror, er ikke særlig fornøyd med sin smarttelefon om dagen.

73-åringen, som tidligere arbeidet som lillebrorens narkorevisor – i tillegg til å være medeier av narkokartellet i Medellin - anklager Apple for å ha lekket hans bostedsadresse.

I søksmålet, som er gjengitt av amerikanske TMZ, mener Escobar at svakheten hos Apple ligger i appen FaceTime.

Han har nå saksøkt giganten for 2,6 billioner dollar, tilsvarende 25 milliarder norske kroner.

NARKOREVISOR: Roberto Escobar satt fengslet frem til 2004.
NARKOREVISOR: Roberto Escobar satt fengslet frem til 2004. Foto: Daniel Romero / VWPics / Alamy

Sier han ble lovet den sikreste iPhonen

Colombianeren sier at noen har hacket seg inn på iPhonen hans, til tross for at en Apple-ansatt skal ha forsikret ham om at iPhone X var den sikreste mobilen på markedet da han kjøpte den.

I dokumentene står det at Escobar kjøpte mobilen i april 2018. Et år senere skal han ha mottatt et brev i posten fra en avsender ved navn Diego. I brevet skal det ha stått at han fant Escobars adresse gjennom FaceTime.

Videre står det skrevet at 73-åringen i ettertid har punget ut for å få oppgradert alt av sikkerhetsutstyr i og utenfor hjemmet sitt. Han skal også ha blitt påvirket psykisk og blitt emosjonelt utslitt etter han fikk brevet.

Escobar sier i papirene at han tidligere har blitt forsøkt drept flere ganger, og at han kun kjøpte Apples iPhone X fordi han ble lovet at den var markedets beste – og at ingen kunne hacke den.

TV 2 møtte Roberto Escobar hjemme i Medellin i 2018. Se hele intervjuet her.

Lanserer mobiltelefoner i gull

Narkobaronen skal ha prøvd å finne ut av sårbarheten etter at brevet dumpet ned i postkassen hans. Ifølge TMZ skal han ha funnet ut at iPhonen hans hadde blitt kompromittert på grunn av en svakhet i FaceTime-appen.

Men Escobar stopper ikke ved det enorme søksmålet. Han kjøpte nylig opp domenet «ripapple», som linker til gullbelagte smarttelefoner kalt «Escobar Gold 11 Pro» i begrenset opplag. Det er hans eget selskap Escobar Inc som selger mobiltelefonene, og prisen er 499 amerikanske dollar, tilsvarende 4900 kroner.

Ifølge det amerikanske nettstedet skal dette være Escobars måte å ødelegge for Apple på. Og vinner han søksmålet skal han visstnok dele pengene med kjøperne av den gullbelagte iPhonen, og deretter donere resten.

Ble blind i fengsel

Det er ikke første gang Escobar legger seg ut med giganten Apple. I desember 2019 lanserte Escobar Inc, selskapet som han driver sammen med den svenske forretningsmannen Olof Gustafsson, en foldbar telefon ved navn «the Escobar Fold 1».

– Jeg har sagt til mange at jeg skal utkonkurrere Apple. Og det skal jeg, sa han den gang.

Roberto Escobar rømte sammen med broren Pablo i 1992, men overga seg til myndighetene etter et år på rømmen. Det første året han satt fengslet ble Escobar blind på det ene øyet etter å ha mottatt en brevbombe. I 2004, etter over ti år bak lås og slå, ble han en fri mann.

Den verdenskjente broren Pablo ble 2. desember 1993 skutt og drept da han forsøkte å flykte ut på et hustak under pågripelsen. Da hadde han vært på rømmen i femten måneder.

Apple skal ifølge nettstedet ikke ha kommentert søksmålet.