Sveinung Rotevatn stiller som lederkandidat i Venstre

Han delte nyheten i et Facebook-innlegg onsdag morgen, men ekspertene er usikre på om det vil bli en lett vei for Rotevatn.

Trine Skei Grande trakk seg som leder av partiet i mars, og skal gå av på Venstres landsmøte til høsten.

Nå har Sveinung Rotevatn avslørt at han stiller som lederkandidat. Han er i dag klima- og miljøminister.

– Jeg har bestemt meg for å stille som Venstre-leder, skriver Rotevatn på sin Facebook-side mandag morgen.

Det skulle egentlig blitt valgt en ny leder på årsmøtet 17. til 19. april. Møtet ble stanset av koronakrisen og det har vært usikkert når en ny leder vil bli valgt.

– Mange gode kandidater

En annen som har blitt pekt på som en mulig kandidat til ledervervet er kulturminister Abid Raja.

MULIG KANDIDAT: Kultur- og likestillingsminister Abid har blitt pekt på som en mulig lederkandidat.
MULIG KANDIDAT: Kultur- og likestillingsminister Abid har blitt pekt på som en mulig lederkandidat. Foto: Håkon Mosvold Larsen

– Akkurat nå er regjeringen og Stortinget inne i en intens periode med å få landet gjennom krisen vi står i, og for min del er hovedfokuset å bringe kultursektoren, frivilligheten og idretten over på andre siden av koronakrisen, skriver Raja til TV 2.

– Spørsmål om høstens ledervalg i Venstre vil jeg komme tilbake til når vi er ferdige med å få på plass gode løsninger i Stortinget, og Venstres partiorganisasjon har fått sjansen til å gi nye innspill til valgkomiteen. Venstre er uansett heldige som har mange gode kandidater til sentrale verv, og valgkomiteen har luksusproblem når de skal sette sammen nytt lag.

– Blir ikke lett

TV 2s politiske kommentator Aslak Eriksrud tror det blir spennende å følge kampen om Venstres lederverv.

– Det var Rotevatn og Abid Raja som var de to tydelige lederkandidatene tidligere i vinter. Men etter at Trine Skei Grande trakk seg har man fått to kvinner inn som har bygd seg opp gjennom denne pandemien, mens de to guttene har kranglet i bakgrunnen, sier Eriksrud.

Han tror ikke vi skal ta det for gitt at Venstres neste leder er en mann, noe politisk redaktør i Vårt Land Berit Aalborg er enig i.

– Jeg tror ikke dette blir en lett vei inn for Sveinung Rotevatn. Mange i Venstre mener at Guri Melby stiller veldig sterkt. Hun kan hente støtte både fra Raja-leiren og Rotevatn-leiren, sier Rotevatn.

Vil ha åpen diskusjon

– Jeg håper vi får en god og ryddig prosess fram mot landsmøtet til høsten, og jeg gleder meg til å stå på videre for partiet, skriver Rotevatn.

I innlegget har han også lagt ved en video der han forteller mer om hvorfor han stiller som kandidat.

– Det siste året har vært krevende for partiet vårt. Det har vært mye persondiskusjoner, spekulasjoner og lekkasjer. Det har ikke vært kjekt for noen, minst av alt for oss som har stått midt i det, sier Rotevatn i videoen.

Unge Venstre har tidligere foreslått Rotevatn som ny partileder. Men utfordrerne er mange. Både kulturminister Abid Raja, næringsminister Iselin Nybø og kunnskapsminister Guri Melby er pekt på som kandidater til ledervervet.

– Vi trenger en åpen diskusjon om hvor vi står, hvor vi skal, og hvem som skal lede oss dit, sier Rotevatn.