MERKET AV TWITTER: President Donald Trump mener stemmegivning per post vil føre til valgfusk. Den påstanden har nå Twitter merket som villedende.
MERKET AV TWITTER: President Donald Trump mener stemmegivning per post vil føre til valgfusk. Den påstanden har nå Twitter merket som villedende. Foto: Evan Vucci

Twitter merket Trump-melding – det liker presidenten svært dårlig

For første gang har Twitter merket Twitter-meldinger fra USAs president Donald Trump som villedende.

Mikrobloggtjenesten Twitter har lenge vegret seg for å gjøre noe med Trumps mange fornærmelser og falske anklager.

Nå har Twitter lagt til kontekst til to Twitter-meldinger fra den amerikanske presidenten som handler om stemmegivning.

Skrev om stemmegivning

Tirsdag tvitret Trump at stemmegivning per post ville føre til valgfusk. Han skrev blant annet at «postkasser kommer til å bli ranet». Under meldingen har Twitter lagt til en lenke til fakta om stemmegivning som viser at slik stemmegivning ikke er koblet til valgfusk.

– Vi har hele tiden visst at Silicon Valley ville gjøre det de kunne for å hindre og blande seg inn i president Trumps muligheter til å si sitt til velgerne, sier Trumps valgkampsjef Brad Pascale.

Han sier det er mange grunner til at Trumps valgkamp tidligere i år valgte å fjerne sin politiske reklame fra Twitter.

– Deres klare politiske mening er en av dem, sier han videre.

Ifølge The Guardian ville det uansett ikke vært mulig for Trump å fortsette med dette, ettersom Twitter i oktober 2019 gikk inn for et forbud mot politisk reklame.

Ifølge avisa merket Twitter presidentens meldinger som følge av sitt nye regelverk som begynte å håndheves 11. mai. Overfor The Guardian forteller en talsperson for selskapet at meldingene ikke oppfyller deres retningslinjer som sier at det er forbudt å «manipulere eller blande seg inn i valg eller andre politiske prosesser». Ifølge avisa er det å publisere feilaktig informasjon som kan påvirke andre til å ikke delta i et valg et eksempel på dette.

Trump raser

Natt til onsdag raser presidenten mot Twitter, og anklager dem for å begrense ytringsfriheten.

– Twitter blander seg nå inn i valget. De sier mine uttalelser om stemmegivning, som vil lede til massiv korrupsjon og fusk, skriver presidenten.

– Twitter undertrykker ytringsfriheten og jeg som president vil ikke la det skje, tordner Trump.

Det hvite hus' pressetalskvinne Kayleigh McEnany forsvarer Trumps uttalelse. Hun peker på at det i Los Angeles ble registrert 100.000 unøyaktige velgerregistreringer på grunn av en teknisk feil.

– Systemet registrerte ved en feil velgere som post-velgere, og 1.500 som ikke var stemmeberettiget ble registrert som velgere, tvitrer hun.

The Guardian henviser til at stemmejuks er et sjeldent fenomen i USA, og viser til en analyse som kun fant 143 domfellelser siden år 2000 på temaet Trump skrev om, som går ut på å avgi stemme via postvesenet. Ifølge analysen omhandler det 0,00006 prosent av stemmene.

Trump har den siste tiden uttalt ved flere anledninger at han er i mot alle tiltak som gjør det lettere å stemme uten fysisk oppmøte i valglokale.

Eksperter er skeptiske

Til The Guardian uttaler Mike Caulfield, som leder Digital Polarization Initiative of the American Democracy Project, at han er usikker på om Twitters tiltak vil være effektivt. Det er sjefen for First Draft News, Claire Wardle, enig i.

– Om vi skal se på tanken bak dette, så er ikke dette en tanke om at dette vil endre hvordan noen tenker, men gjort for å gi nødvendig kontekst til en melding som burde bli fjernet. Men hadde de gjort dette hadde det ledet til enda mer konspirasjonstenkning, sier hun.

Trygler Twitter om å fjerne melding

De siste ukene har Trump også skrevet flere meldinger på Twitter som antyder at MSBC-programleder Joe Scarborough var involvert i dødsfallet til en av hans tidligere ansatte, Lori Klausutis, som døde i 2001, skriver CBS News.

Hennes enkemann, Timothy Klausuti , har sendt et brev til Twitter-sjef Jack Dorsey, som senere er blitt publisert i The New York Times, der han trygler om å få meldingene slettet.

– Jeg ber deg om å ta grep i dette tilfellet, ettersom USAs president har tatt noe som ikke tilhører ham, minnet om min døde kone, og bruker det for antatt politisk gevinst, skriver han i brevet.

Han sier han sliter med å sørge sin kone som følge av konspirasjonsteoriene om hennes død som florerer på nett. Ifølge CBS News led hun av en hjertefeil, og døde da hun slo hodet da hun kollapset på kontoret hun jobbet ved.

Fjerner ikke meldingene

– Hennes bortgang er det mest smertefulle jeg noensinne har gjennomgått gjennom mine 52 år, og hjemsøker fortsatt hennes foreldre og søster. Som hennes ektemann føler jeg at en av mine plikter er å beskytte hennes minne på samme vis som jeg gjorde da hun var i live, skriver ektemannen.

Timothy Klausuti sier Trumps meldinger går stikk i strid med hva obduksjonsrapporten sier om dødsårsaken.

Til CBS News sier en talsperson for Twitter at de ikke kommer til å fjerne meldingene, men at de arbeider med tiltak som skal kunne håndtere slike situasjoner i fremtiden.