VIL HA REGJERINGSDEBATT: Fylkesleder i Troms og Finnmark KrF forventer at det nå kommer en innkalling til landsstyremøte hvor regjeringsdeltakelsen er tema.
VIL HA REGJERINGSDEBATT: Fylkesleder i Troms og Finnmark KrF forventer at det nå kommer en innkalling til landsstyremøte hvor regjeringsdeltakelsen er tema. Foto: Thomas Patrick Christensen

KrF-fylkesleder vil vurdere regjeringssamarbeidet

– Jeg mener KrF nå bør vurdere å gå ut av regjering på grunn av denne prinsippsaken som er viktig for oss, og fordi Høyre og Venstre ikke har overholdt Granavolden-plattformen, mener KrF-fylkesleder Truls Olufsen-Mehus.

sierFylkeslederen i Troms og Finnmark KrF er en av flere som er svært skuffet etter dagens votering over bioteknologiloven der KrF ikke vant frem med å stoppe endringene i loven.

– Jeg mener KrF nå bør vurdere å gå ut på grunn av denne prinsippsaken som er viktig for oss, og fordi Høyre og Venstre ikke har overholdt Granavolden-plattformen, Truls Olufsen-Mehus til TV 2.

Slik han ser det ar KrF gått på et soleklart tap.

– Og det fordi Frp gikk ut av regjering på grunn av en akutt flyktningsak. Det er noe av det jeg opplever er mest opprivende med denne saken, sier han videre.

Han forventer at det nå kommer en innkalling til landsstyremøte hvor regjeringsdeltakelsen er tema.

– Trist og skuffende

Også Magnar Mæland, gruppeleder for KrF i Olaug Bollestads hjemkommune Gjesdal, mener partiet nå er nær en smertegrense.

Mæland er i dag skuffet over at Stortinget har vedtatt de største liberaliseringene av bioteknologiloven noensinne.

– Det er en veldig trist og skuffende dag for alle som er opptatt av menneskeverd. Jeg hadde håpet i det lengste at Venstre og Høyre hadde stått ved KrF og avtalen vår i Granavolden, når de vet hvor viktig den saken er for oss, sier Mæland til TV 2.

– Går en smertegrense

Han erkjenner at politikk handler om å gi ta.

– Men det går en smertegrense for hva vi kan være med på. Dette er en kjempeviktig sak. Dette er ikke en sak som handler en veistrekning eller støtte til et eller annet prosjekt. Her burde lovene styre forskningen og ikke motsatt. Her går man i feil retning, sier Mæland og legger til:

– Nå er spørsmålet hva KrF kan være med på. Vi er nok mange som mener at dette er noe vi må vurdere.

– Hva legger du i det?

– Vi er en del av en regjering, vi hadde en regjeringsplattform. Nå ser vi hvor det har endt i dag. Det er ikke bra, sier Mæland.

– Må stoppe opp

En rekke representanter fra både Høyre og Venstre valgte å stemme for de historiske endringene. Det er dette som nå skuffer Mæland.

– Hvis man opplever i for mange saker at det går feil retning, så må vi stoppe opp og si at dette vil vi ikke være med på, sier Mæland.

Han understreker samtidig at partiet må få ro til å summe seg etter nederlaget før de fatter en beslutning.

– Vi skal også være et parti som tar ansvar, så dette er krevende, men dette er en diskusjon vi må ta internt, sier Mæland.

Trøst i Moria-seier

Men mange fylkesledere mener det er for overilt å starte en slik debatt nå.

– Det er for tidlig å spekulere i hvilke konsekvenser dette får for regjeringssamarbeidet, mener fylkeslederen i Innlandet KrF, Oluf Maurud.

Han får støtte fra fylkeslederen i Rogaland KrF, Oddny Helen Turøy

– Det er lov å være skuffa og lei seg i dag, men dagen i dag er ikke dagen for å starte en debatt om regjeringsprosjektet, sier Turøy.

Fylkeslederen i Oslo KrF mener tvert imot dette er en dag som viser hvor viktig det er at KrF sitter i regjering.

– I regjering har vi i dag fått gjennomslag for å hente flyktninger fra Moria, sier fylkesleder Espen Andreas Hasle.

Fylkesleder i Vestland KrF, Morten Helland, avviser at liberaliseringene i dag var et nederlag for KrF.

– Det er et tap for det norske samfunnet, mener han og ser ingen grunn til at dette skal starte en debatt om regjeringssamarbeidet, sier Helleland.

KrF-nestleder Ingelin Noresjø mener ikke partiet ble sviktet av Høyre og Venstre i dag selv om enkeltrepresentanter stemte for endringene.

– Høyre og Venstre har stått sammen med oss i disse sakene, mens Fremskrittspartiet har gått bort fra sine lovnader på Granavolden og skaffet flertall for en sterk liberalisering av bioteknologiloven. Det er ikke naturlig med utgangspunkt i denne saken å forlate regjeringen og gå sammen med partiene som har stått bak nettopp disse forslagene, sier Noresjø i en skriftlig kommentar til TV 2.

Hun understreker at hun forstår at mange er skuffet.

– Det er jeg også. Vi skal ha god dialog med fylkeslederne og landsstyret framover, lover hun.