Møt den anonyme skaperen av «Songar frå nyheitene»

GOD MORGEN NORGE (TV 2): Siden i fjor har Songar frå nyheitene skapt låter av nyheter og debatter fra mediene, slik som da Erna Solberg i mars glemte seg under en pressekonferanse og strakte armen fram for et håndtrykk. Den hysteriske musikkvideoen har blitt sett av nesten én million.

Mens myndighetene ba nordmenn om å holde god avstand til hverandre og unngå håndhilsning, glemte statsminister Erna Solberg å overholde reglene hun selv oppfordret til, da hun holdt pressekonferanse i mars.

Det ble raskt fanget opp av «Songar frå nyheitane» som laget en «korona-remix» av hendelsen.

Mannen bak internettfenomenet, som ønsker å være anonym og stilte derfor utkledd med briller, bart og parykk hos God morgen Norge, brukte mellom 20-40 timer på å lage videoen.

Songar frå nyheitene stilte anonym hos God morgen Norge.
Songar frå nyheitene stilte anonym hos God morgen Norge. Foto: TV 2

– Først skal du skrive musikken, deretter produsere den, de i filmen skal synge med og det skal høres bra ut. Videoen skal bli kul og det tar tid.

Han hadde aldri trodd videoen skulle få så god respons som den gjorde.

– Jeg satt hjemme som resten av Norge på den tiden og så tallene på YouTube-kanalen gå oppover og oppover. Det var helt absurd. Jeg vet ikke hvordan jeg skal forholde meg til at videoene blir sett av én million.

Vil ikke drite ut folk

Det er ikke alle videoene som har like mange «views». Da Songar frå nyheitene startet i september, var det kun noen tusen som så de første videoene – på det meste 70 000 views. Men fordi å lage sanger fra nyhetsbildet gir pur skaperglede, fortsatte han å produsere.

Selv om det daglig skjer noe i nyhetsbildet, er det ikke alle saker det funker å lage remixlåt av, forklarer han:

– Det må være noe som trigger og noe i klippet som har litt gass, noe kontroversielt og som det er fart i. I tillegg må det være et satirisk poeng.

– Man ikke kan ikke bare «drite ut» folk, det må tilføre noe mer i debatten eller inn i offentligheten.

En debatt Songar frå nyheitane, og mange andre, fikk med seg var NRKs Dagsnytt 18-sending 30. april. Skatteparadis-debatten handlet om Nicolai Tangens fondplassering på Cayman Islands kunne være problematisk når han gikk i rollen som oljefondsjef.

Se den fengende remixen her:

– Jeg leter etter noe som kan bli i et refreng, da er det lett å lage noe på det, derfor slo jeg fra meg tanken om Cayman Island-låten, fordi det var for vanskelig. Men så kom Twitter på banen og krevde en sang. Jeg skyldte fansen såpass.

Helt på slutten av debatten sier skipsreder Herbjørn Hansson til SVs Kari Elisabeth Kaski: «Du skal få være med til Cayman Islands» - da ble det en hyggelig sommerlåt, ifølge Songar frå nyheitene.

Mange ønsker sangen på Spotify, men der er den ikke å finne.

– Om jeg skal gjøre folk til ufrivillige artister, må jeg hente tillatelser til det.

God morgen Norge-programleder Desta Marie Beeder er én av dem som ble «ufrivillig artist» av Songar frå nyheitane.

Hun ledet debatten mellom Spårtsklubbens Mads Hansen og influencer Mario Riera, som hadde brutt myndighetenes retningslinjer og vært på fest.

– Jeg kom over klippet fra God morgen Norge, og det var noe jeg kjente meg igjen i Mario. Han hadde gjort noe dumt og angret, han skulle gjøre det godt igjen, men gjorde det verre enn utgangspunktet. Det trigget meg til å lage den sangen. «All cred» til han som stilte på intervjuet hos dere.

Muligheter for ny låt med Bent Høie

I de fleste låtene synger vestlendingene, mens østlendinger rapper, slik som Mads Hansen i videoen over. Det er ingen tilfeldighet.

– Vestlendinger drar mer på ordenene og har en mer fremtredende tone når de snakker. Det er en teknisk begrensning med østlandsdialekt, som har en mer knirkende dialekt, forklarer han.

Songar frå nyheitene avslører at han forsøker å lage en låt om helseminister Bent Høie, men at han har støtt på noen utfordringer.

– Bent Høie har mange munnlyder og artefakter, som gjør det vanskelig når man skal dra ut tonene. Men ingenting er umulig, så hvem vet om det kommer en låt eller ikke?

Hinter om turné

Med over én millon «views» på YouTube, skulle det tro Songar frå nyheitene tjente penger på å produsere musikk, men det gjør han ikke.

– Jeg tjente mer da jeg gikk med avisa med en kompis i fjerdeklasse. Dette er kun for gøy.

Det er skapergleden som driver artisten:

– Det er en helt spesiell følelse når du tar et kjedelig nyhetssitat, putter det i et musikkprogram, klipper det og får de involverte til å synge. Det er utrolig tilfredsstillende.

Når man ikke kan tjene penger på å produsere musikk, foreslår programleder Desta Marie Beeder å reise på turné sammen med gjesteartister, som seg selv.

– Jeg synes vi skal ta en prat, for det hadde vært utrolig fett!