Smakfull gulrotsuppe med valgfritt følge

Denne rykende varme gulrotsuppen serveres med masse godt tilbehør. Velg det du liker best, for eksempel spekeskinke, ostesmørbrød, bønner eller fisk.

Gulrotsuppen er smakt til med ingefær og serveres med valgfritt følge - som en suppe-buffet. Se forslag nederst i artikkelen.

Suppen er både glutenfri og vegetar, hvis du erstatter crème fraiche med kokoskrem.

Dette trenger du:

  • 1 løk
  • 2-3 fedd hvitløk
  • 2-3 ss olje
  • 6-7 gulrøtter eventuelt 4-5 gulrøtter og 1 søtpotet
  • 1–3 ss finrevet/finhakket frisk ingefær (3 ss gir en sterk/hot suppe)
  • 1 ss spisskummen, malt
  • 1 ts koriander, malt
  • Eventuelt litt kajennepepper
  • Salt, pepper
  • Ca. 1 ½ l grønnsakkraft (sjekk eventuelt for gluten) eller bruk like deler vann og eplemost
  • Saft av lime, sitron eller appelsin

Slik gjør du:

Rens og finhakk løk, hvitløk og ingefær og del gulrøtter i skiver/biter. Varm opp olje i en kasserolle, surr løk og hvitløk til løken er blank. Tilsett spisskummen, malt koriander, ingefær og gulrøtter og la surre et par minutter før kraften tilsettes. Kok opp og la småkoke til gulrøttene er møre, 10-15 minutter. Kjør suppen glatt med en stavmikser (se tips). Smak til med lime, sitron eller appelsin, salt, pepper eventuelt mer kajennepepper eller chilipulver, spisskummen og koriander. Ønsker du en mer mettende suppe, tilsett kokosmelk/kokoskrem (for melkefritt) eller crème fraiche.

Tips:

Har du ikke stavmikser, hell suppen i en sikt/dørslag og bruk en sleiv til å mose suppen igjennom silen til en glatt suppe.

Tilbehør til suppen:

Lag noen av disse variantene, hver og en forsyner seg med de de ønsker.

Hermetiske røde linser eller bønner. Hell av laken, skyll godt og la renne godt av seg og vend eventuelt inn litt olivenolje.

Stekt kyllingkjøtt i tynne strimler eller små kjøttboller.

Tynne skiver av laks eller torsk. Legges i en dyp tallerken og kokende suppe helles over rett før servering.

Skjær tørt brød i terninger. Stek i litt olje og eventuelt et knust fedd hvitløk, til brødterningene er sprøe. Dryss over suppen.

Rør myk kremost, creme fraiche eller kokoskrem opp med finhakkede urter og 1 ts sitronsaft. En skje i suppen smelter og gir god smak.

Små ostesmørbrød. Tynne skiver brød , drysset med revet ost og eventuelt tørket urtekrydder (oregano) stekes sprøe i stekeovn.

Kjør sammen olivenolje, hvitløk og grønne urter til en grønn fyldig olje.