Flyktninger på Lesvos går om bord i busser som skal frakte dem til havnen, for å ta båt til fastlandet.
Flyktninger på Lesvos går om bord i busser som skal frakte dem til havnen, for å ta båt til fastlandet. Foto: Elias Marcou / Reuters

Regjeringspartiene enige om Moria-løsning – Frp raser

Regjeringspartiene Høyre, KrF og Venstre vil hente asylsøkere fra Hellas, forutsatt at 8–10 andre land gjør det samme. Frps Jon Helgheim hudfletter regjeringen.

– Regjeringen har hele tiden ønsket en bred europeisk løsning, og nå slår vi fast hva vi mener med det. Forutsatt at minst 8–10 andre land i Europa realiserer sine uttak, så vil regjeringen bidra og hente sårbare barn og familier med stor sannsynlighet for opphold fra leirene i Hellas, sier justis- og beredskapsminister Monica Mæland (H) til NTB.

– Vi må forståelig nok komme tilbake til tidspunkt og antall barn, men i tråd med Granavolden-plattformen så vil vi gjøre dette innenfor rammen for antallet kvoteflyktninger, legger hun til.

Saken om Norge skal hente barn og familier fra de overfylte leirene i Hellas, har skapt splittelse internt i regjeringen. KrF og Venstre har kjempet for at Norge skal hente asylsøkere, mens Høyre har sagt nei.

Nå er det tre partiene altså enige om en løsning, før Stortinget skal behandle forslag om saken denne uken.

– Norge påtok seg i 2015 å relokalisere 1.500 asylsøkere fra Italia og Hellas. Dette var en del av en større europeisk relokalisering, sier Mæland.

– I ettertid viste det seg at det nesten bare var Norge som levde opp til sine løfter. Derfor er det avgjørende at andre europeiske land faktisk bidrar til å relokalisere sammen med oss, understreker hun.

– Dummeste vi kan gjøre

Jon Helgheim (Frp) reagerer kraftig på det regjeringen har blitt enige om.

– Det er bare stusslig av Høyre at de ikke klarte å stå imot lenger. Nå har de gått inn på en løsning som egentlig er å gi KrF, Venstre og alle de andre uansvarlige partiene rett. De har tenkt å hente asylsøkere til Norge, det er det dummeste vi kan gjøre, sier Helgheim til TV 2.

Innvandringspolitisk talsmann i Frp, Jon Helgheim.
Innvandringspolitisk talsmann i Frp, Jon Helgheim. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix

Han mener dette vil føre til at flere flyktninger legger ut på farlige reiser.

– Flere vil ende opp i lidelse og nød. Dette har vi prøvd før, det fungerte ikke, og det kommer ikke til å fungere nå, sier Helgheim.

– Hvordan blir debatten på Stortinget nå?

– Det blir nok en opphetet debatt. Ap og Høyre, de to største partiene, har vinglet hit og dit, og gått fra å være ansvarlig og fornuftige til å hengi seg til ren populisme for å tekkes egne og andres velgere og få ro i egne rekker, sier Helgheim, og fortsetter:

– Dette har ingenting med hjelp å gjøre. Dette er for å pleie egne medlemmer og egne velgere og samarbeidsprosjekter. Dette har ikke noe med å finne fornuftige løsninger å gjøre. Det vet Høyre og Ap meget godt.

– Viktig seier

KrF-leder Kjell Ingolf Ropstad mener partiet har fått en viktig seier internt i regjeringen med løsningen for asylsøkere fra Moria-leiren som ble klar tirsdag.

– KrF har fått gjennomslag for en løsning i Moria-saken i regjering. Regjeringen forplikter seg nå til å delta i en felleseuropeisk løsning som også innebærer at Norge vil hente barn og familier til Norge, sier Ropstad til NTB.

– Dette er et viktig seier for KrF i regjering, mener han.

(NTB / TV 2)