I HARDT VÆR: Boris Johnsens topprådgiver, Dominic Cummings, holdt mandag ettermiddag en uvanlig pressekonferanse, etter at han brøt de strenge britiske karantenereglene.
I HARDT VÆR: Boris Johnsens topprådgiver, Dominic Cummings, holdt mandag ettermiddag en uvanlig pressekonferanse, etter at han brøt de strenge britiske karantenereglene. Foto: AP

– Jeg angrer ikke på det jeg gjorde

Boris Johnsens topprådgiver, Dominic Cummings, skjønner at folk er veldig sinte på han. Men han angrer ikke på at han brøt karantenereglene og ser ingen grunn til å gå av.

Dette sier den britiske statsministerens rådgiver under en kraftig forsinket pressekonferanse mandag ettermiddag.

Her forklarte Cummings seg for første gang om hvorfor han brøt karantenereglene, noe han har fått svært mye kritikk for.

Cummings beklaget at han kom for sent til pressekonferansen, men ikke for å ha brutt de strenge karantenereglene.

Cummings sier at han søndag informerte statsministeren om hva som skjedde da han forlot sin bolig i London og kjørte til Durham – mens han trodde han var koronasyk.

– Jeg vet at millioner har lidd og tusenvis har dødd. I ettertid ser jeg at jeg burde ha gitt denne forklaringen tidligere og jeg vet at mange er sinte på meg, sier Dominic Cummings.

Det har aldri før skjedd at en ikke-folkevalgt har holdt en pressekonferanse i Downing Street Rose Garden, hvor han også tar i mot spørsmål fra pressen.

Var redd

Cummings forklarte seg detaljert om hvor redd han var da både han og kona ble syke, og fryktet at ingen kunne ta vare på deres fire år gamle sønn.

Både av den grunn og på grunn av truslene mot han og hans bolig i London, valgte Cummings å ta med seg sin kone og sønn til farens hytte i Durham – en kjøretur på over 40 mil.

De dro til Durham uten å varsle statsministeren, fordi Johnson på det tidspunktet selv lå i sykesenga med covid-19. Cummings forklarte at han ikke ville kaste bort Johnsons tid.

– Det var nok et feilgrep av meg, og jeg forstår at noen mener jeg burde ha snakket med statsministeren før det ble bestemt hva jeg skulle gjøre, sa Cummings.

– Kompliserte vurderinger

Ifølge Cumming ble både han og sønnen syke mens de var på hytta.

Demonstranter protesterte utenfor Cummings bolig.
Demonstranter protesterte utenfor Cummings bolig. Foto: Daniel Leal-olivas/AFP

Cummings viste til karantenereglene og hevdet beslutningen om å bryte karantenen var innenfor regelverket.

– Det står skrevet at man under noen omstendigheter ikke kan være i stand til å følge reglene. Jeg mener jeg var i en slik unntakssituasjon der jeg forsøkte å balansere svært kompliserte vurderinger, sa Cummings.

Unntaket i dette tilfellet dreide seg om deres fire år gamle sønn, forklarte han da han svarte på spørsmål om hvorfor han ikke fikk noen til å passe barnet i London i stedet for å dra til Durham.

– Jeg angrer ikke på hva jeg gjorde. Jeg synes det var rimelig under omstendighetene. Jeg mener dette var den minst risikable løsningen, sa han.

Cummings la til at han forstår at folk er veldig sinte, men sa at han tror folk innser at situasjonen var vanskelig.

Politianmeldt

Cummings er anmeldt til politiet etter at han brøt karantenereglene og besøkte familien. Mens rundt 500.000 mennesker krever at han får sparken.

En pensjonert kjemilærer sier han så Cummings og familien 12. april i byen Barnard Castle i Nord-England, skriver The Guardian og Mirror.

Småbyen Barnard Castle er et populært reisemål rundt tre mil fra Durham.

Søndag forsvarte Boris Johnson Cummings på en pressekonferanse, men presset mot den britiske statsministeren øker.

Dominic Cummings forklarte seg mandag offentlig for første gang om anklagene om at han har brutt virusrestriksjonene.
Dominic Cummings forklarte seg mandag offentlig for første gang om anklagene om at han har brutt virusrestriksjonene. Foto: Jonathan Brady/ AP NTB scanpix

I tillegg til at både biskoper og helsearbeidere mener Cummings må gå, kommer det skarp kritikk internt i partiet.

15 parlamentsmedlemmer ber sjefen kvitte seg med den omstridte rådgiveren, ifølge Sky News.

I løpet av to dager har rundt 300.000 mennesker skrevet under på et opprop med krav om at Cummings får sparken.

Under mandagens pressekonferanse avviste Cummings at han kommer til å trekke seg fra stillingen.

– Vil få konsekvenser

Førstelektor ved UiO og ekspert på britisk politikk, Øivind Bratberg, sier at dette er kritisk for Boris Johnson.

– Det svekker tilliten hans hos folket og det vil få konsekvenser, sier Bratberg.

Han synes ikke det er overraskende at folk reagerer.

– Britene har allerede mistet mye tillit til statsministeren og dette blir mer bensin på bålet, sier eksperten på britisk politikk.

Kritikk fra lojal presse

Selv den ellers så regjeringsvennlige avisen Daily Mail spør på sin forsiden «hvilken planet [Johnson og Cummings] er på».

En redaktør i Financial Times viser til at en nær medarbeider av tidligere statsminister Tony Blair en gang skal ha sagt at «hvis Mail og Guardian er enige, er det bare å gi seg med én gang».

Konservative The Telegraph topper på sin side forsiden med Johnsons utsagn om at Cummings «handlet ansvarlig, lovlig og med integritet».

Twitter-melding granskes

Også den ellers nøytrale statsadministrasjonen er dratt inn i bråket rundt Cummings. En melding på det britiske embetsverkets offisielle Twitter-konto ble søndag videreformidlet av 30.000 andre brukere i løpet av ni minutter søndag.

«Arrogant og støtende. Kan du tenke deg hvordan det er å jobbe med disse folkene som vrir på sannheten?», sto det i meldingen, som ble slettet etter få minutter.

Nå skal det granskes hvem som la ut beskjeden på vegne av statsapparatet, som i likhet med her hjemme ikke skal opptre politisk.