HAR BESTEMT SEG:: Åslaug Sem-Jacobsen går imot eget parti og er for at eggdonasjon blir lovlig.
HAR BESTEMT SEG:: Åslaug Sem-Jacobsen går imot eget parti og er for at eggdonasjon blir lovlig. Foto: Scanpix

Sp-representant trosser eget part: – Vil stemme for eggdonasjon

Åslaug Sem-Jacobsen (Sp) har bestemt seg for å stemme for at eggdonasjon blir lovlig Norge, selv om partiet hennes er imot endringene i bioteknologiloven.

– Jeg har ikke endret holdning og har bestemt meg at jeg gjør som jeg har varslet, nemlig å stemme i tråd med min egen samvittighet og med det for eggdonasjon i morgen, sier Åslaug Sem-Jacobsen til TV 2.

Thriller

Hun kommer for øvrig til å stemme i tråd med resten av partigruppa, som er imot endringene i bioteknologiloven.

Det ligger an til en thriller på Stortinget tirsdag når de største endringene i bioteknologiloven på 16 år, skal voteres over.

SV, Ap og Frp har et flertall på 86 representanter. Det trengs 85. MDGs ene representant har i tillegg sagt de skal stemme for og Rødt har også varslet støtte til alle forslagene bortsett fra eggdonasjon.

Frp-jokere

KrF setter sin lit til at nok Frp-representanter skal velte flertallet. Flere av disse har sagt at de vurderer å stemme mot deler forslaget.

Spesielt forslaget om assistert befruktning for enslige er det knyttet spenning til.

Frps Per-Willy Amundsen har varslet han vil stemme mot assistert befruktning for enslige,men i tråd med partiet når det gjelder resten av forslagene.

Det er flere enkeltrepresentanter som i dag har varslet at de vurderer å stemme i tråd med egen overbevisning.

Både Høyres Kristian Tonning Riise og Venstres Ketil Kjenseth, vil muligens legge kjepper i hjulene for KrF, og bryte med Granavolden-plattformen i denne saken.

Fakta om foreslåtte endringer i bioteknologiloven

Dette er blant endringene i bioteknologiloven som Frp, Ap og SV er enige om:

* Eggdonasjon skal bli tillatt

* Assistert befruktning skal bli tillatt for enslige

* Tidlig ultralyd og blodprøven NIPT skal gjøres tilgjengelig for alle. Testen gjør det mulig å avlese mulige kromosomfeil som Downs syndrom tidlig i svangerskapet.

* 1. juli skal det åpnes for utvidet lagring av befruktede egg og lagring av kjønnsceller på ikke-medisinsk grunnlag.

* Nedfryst sæd fra avdøde skal bli tillatt å bruke i assistert befruktning dersom dette er i tråd med avdødes ønske.

* De tre partiene inngikk det såkalte Bioteknologiforliket 2020 i april. Tirsdag skal Stortinget behandle saken. De tre partiene har sammen flertall på Stortinget.

* KrF kjemper mot forslagene. I regjeringsplattformen fikk KrF vetorett i bioteknologispørsmål og satte en stopper for eggdonasjon, som regjeringen egentlig hadde vedtatt å åpne opp for.