Perfekt start på kvartfinalen – fikk motstanderen til å gi opp

En stor tabbe av motstanderen sørget for at Magnus Carlsen har én fot i semifinalen.

Se andre kamp av kvartfinalene i Magnus Carlsen Rapid Challenge på TV 2 Sport 2 og TV 2 Sumo tirsdag kl. 15.30!

Magnus Carlsen gjorde kort prosess på Wesley So i den første kampen i kvartfinalen.

– Det ble en veldig behagelig og grei seier. Nå er jeg foran og jeg har to sjanser til å slå ham. Det gir veldig selvtillit, sier Carlsen til TV 2.

Carlsen vant det første partiet med hvite brikker, men det andre partiet ble avgjørende. So hadde muligheten til å ta remis, men valgte å kjempe for seier.

– Det var veldig overraskende. Han hadde allerede gått ut av et par trekkgjentakelse og jeg trodde han ville ta den siste sjansen. Jeg tror det skjedde på et tidspunkt der han fikk litt panikk. Det var selvfølgelig heldig for meg, sier den norske sjakkongen.

Carlsen klarte å vinne det andre partiet, og trengte bare remis i det tredje for å vinne kampen.

So ga opp tidlig og inviterte til remis, Carlsen tok det og vant den første kampen. Der er det best av tre-prinsippet som gjelder. Carlsen leder 1-0 i kamper og trenger én seier til for å komme seg til semifinalen.

– Han fikk svi for det

Magnus Carlsen forstår skuffelsen til sin konkurrent.

– Jeg tror man skal være litt forsiktig med å kritisere ham altfor mye, eller man må gjerne kritisere, men man skal ha forståelse for at spillere reagerer forskjellig på ting. For han var det en så stor skuffelse å tape det andre partiet. Jeg tror han ønsker å glemme dagen i dag og starte med blanke ark, sier Carlsen men minner So på at det var han som valgte å hvilke brikker han ville starte med.

– Han valgte jo å begynne med svart i dag og det fikk han svi for med tanke på at havnet under med en gang.

Fikk mer ros enn Carlsen

Det første partiet i kampen var preget av mye venting da den filippinskfødte amerikaneren slet med forbindelsen, men da partiet var i gang igjen slo Carlsen ifra seg.

29-åringen ofret dronningen sin i et angrep på den svarte kongen. Carlsens offensive stilling sørget for at han vant det første partiet i den første kampen i kvartfinalen.

– Det er fantastisk spill av Magnus. Jeg vil gi ros til Magnus sitt åpningsteam. De har gitt Magnus en fantastisk start på det vi trodde ble en vanskelig kamp. De ga ham overtaket, sier TV 2s sjakkekspert Jon Ludvig Hammer.

Dermed ledet Carlsen 1-0 etter første parti.

– Dårlig avgjørelse

Carlsen fortsatte i samme spor i det andre partiet. Wesley So hadde muligheten til å ta remis i et hektisk sluttspill, men amerikaneren holdt frem og forsøkte å vinne.

– Jeg er veldig overrasket over at So ikke tar remis der. Det er en veldig dårlig avgjørelse, sier Hammer.

Dermed tok Carlsen sin andre seier og leder 2-0 etter to partier. 29-åringen måtte bare klare remis i det tredje parti for å vinne den første kampen.

Det klarte 29-åringen fra Lommedalen og er dermed ett steg nærmere smifinale.

Slik spilles kvartfinalene

Magnus Carlsen kjemper om en plass i semifinalen i sin egen turnering. Den norske verdensmesteren møter Wesley So over tre kamper. Hver kamp består av fire partier hurtigsjakk. Står det 2-2 i en kamp avgjøres den av et parti Armageddon.

Best av tre-prinsippet gjelder, dermed kan Carlsen gå til semifinale om han vinner de første to kampene.

Den første kampen mellom Carlsen og So spilles søndag, den andre tirsdag og er det ikke avgjort spilles en siste kamp onsdag.

KVARTFINALENE: Går Magnus Carlsen videre fra kvartfinalen mot Wesley So, venter vinneren av Hikaru Nakamura og Levon Aronian i semifinalen
KVARTFINALENE: Går Magnus Carlsen videre fra kvartfinalen mot Wesley So, venter vinneren av Hikaru Nakamura og Levon Aronian i semifinalen Foto: Skjermdump/TV 2 Sport 2

Carlsen nær fiasko

Magnus Carlsen måtte kjempe for å nå kvartfinale i sin egen turnering, Rapid Challenge. 29-åringen viste seg frem da det gjaldt som mest, han slo Alireza Firouzja og kapret femteplassen etter de innledende rundene.

Kvartfinalemotstander ble dermed Wesley So. Det var Carlsen ikke fornøyd med.

– Det er ikke ideelt, men jeg er glad for at jeg unngikk Ding Liren. So er en veldig vanskelig motstander, men jeg ser positivt på det. Jeg ville heller møtt Nakamura som jeg føler jeg har overtaket på. Skulle jeg rangert de jeg aller helst ikke ville møtt, hadde Ding vært det verste, så kommer So, sier Magnus Carlsen til TV 2.

Hans Olav Lahlum i TV 2s sjakkstudio mener So er en solid spiller.

– Han gjør få feil og regner veldig godt. Tabbekvoten er veldig liten, mener Lahlum.

Store summer

1,5 millioner kroner er i potten i Magnus Carlsen Rapid Challenge, der vinneren stikker av med 455.000 kroner.

Det er den andre turneringen i Carlsens Chess Tour. 29-åringen fra Lommedalen vant den første turneringen, Invitational, og fikk med seg førstepremien på 734.000 kroner.

Magnus Carlsen Chess Tour går over fem turneringer og har en samlet premiepott på over 10 millioner kroner.

Invitational: Ferdigspilt. Vinner: Magnus Carlsen.

Rapid Challenge: 19. mai - 3. juni (pågår nå).

Online Chess Masters: 20. juni-5. juli.

Legends of Chess: 21. juli-5. august.

Tour Final: 9. august-20. august.

Alle turneringene ser du på TV 2 Sport 2 og TV 2 Sumo.