27-åring blir tidenes yngste statsråd

Ida Lindtveit Røse (KrF) blir tidenes yngste statsråd. Hun skal være barne- og familieminister mens Kjell Ingolf Ropstad er i pappapermisjon.

— Jeg kan ikke legge skjul på at det var en sjuk opplevelse å få den telefonen, sier den påtroppende statsråden til TV 2.

Den tidligere KrFU-leder og nå KrFs gruppeleder på fylkestinget i Viken sier at hun ble spurt av Ropstad på kvelden 16. mai.

– Man får ikke lov til å si det til noen. Da vi hadde familien på besøk 17. mai, var det vanskelig å holde seg, sier Lindtveit Røse.

– Spennende

Ropstad skal i pappapermisjon i tre måneder. Når Lindtveit Røse tiltrer, blir hun den yngste ministeren noen sinne. Til nå har Hadia Tajik (Ap) vært den yngste, 29 år da hun ble kulturminister i 2012.

Nestleder og landsbruksminister Olaug Bollestad skal fungere som leder mens Ropstad er i permisjon.

Det var NRK som først omtalte saken.

– Jeg tror det blir utrolig spennende. Jeg gleder meg utrolig masse. Dette er et viktig felt som jeg brenner masse for. Så jeg gleder meg til å følge opp KrFs seire som økt barnetrygd og fritidskort og sikre fritidsaktiviteter for alle barn, sier Lindtveit Røse, som selv er tobarnsmor og i permisjon.

På Facebook lørdag skrev Lindtveit Røse at hun er stolt over å «være med i et parti som satser på unge kvinner, der man får muligheter og ansvar».

Onsdag denne uka var hun inne til samtaler og såkalt «screening» på Statsministerens kontor, og etter dette ga statsminister Erna Solberg (H) sitt ja til KrFs foretrukne statsrådsvikar, skriver NRK.

Ropstad: – Jeg har stor tro på henne

Ropstad er sikker på at Lindtveit Røse kommer til å løse jobben i regjering på en god måte.

– Hun ble valgt fordi hun er en dyktig politiker, og fordi hun har og har hatt viktige verv i KrF. Så hun er en jeg vet kommer til å gjøre en god jobb som statsråd, sier Ropstad til TV 2.

Ropstad sier at hans personlige mening spilte en rolle da Røse ble plukket ut.

– Det er klart at jeg har stor tro på henne, og det har også vært mange dyktige kandidater til denne jobben.

Tidligere KrFU-leder

På Facebook skriver den påtroppende statsråden at koronatiden har vist hvor viktig familie er.

– Vårt ansvar som samfunn å ta vare på de barna som av ulike grunner er ekstra sårbare. Det er de sårbare barna jeg vil sette først i perioden som kommer. Så skal jeg gjøre alt jeg kan for å sikre at Kjell Ingolf kan ha lave skuldre, kunne koble ut litt og nyte tiden i pappaperm, skriver Lindtveit Røse på Facebook.

Lindtveit Røse var fra 2015 til 2017 leder av Kristelig Folkepartis Ungdom. I lokalpolitikken har hun vært gruppeleder for KrF i hjemkommunen Oppegård i gamle Akershus.