BEKLAGER: Tidligere visepresident Joe Biden beklager uttalelsen under programmet «The Breakfast Club», ledet av Charlamagne tha God.
BEKLAGER: Tidligere visepresident Joe Biden beklager uttalelsen under programmet «The Breakfast Club», ledet av Charlamagne tha God. Foto: THE BREAKFAST CLUB ON POWER 105.1/Handout via REUTERS

Biden beklager uttalelse om svarte

Joe Biden, som ligger an til å bli Demokratenes presidentkandidat i årets valg, beklager etter en uttalelse som ble tolket som nedlatende overfor svarte.

Uttalelsen falt i et lengre radiointervju i programmet Breakfast Club, som har mange svarte lyttere i USA. Verten Charlamagne Tha God presset Biden etter nyheten om at han vurderte Amy Klobuchar, som er hvit, som visepresidentkandidat.

– Svarte velgere reddet ditt politiske liv i nominasjonsvalgene og venter ting av deg, sa han. Biden svarte at flere svarte kvinner var blant dem som var under vurdering.

Ifølge The Washington Post prøvde en av Bidens ansatte å avslutte intervjuet før verten var ferdig, rett før uttalelsen kom, noe radioverten protesterte mot.

– Du har flere spørsmål, men jeg kan fortelle deg en ting: Har du et problem med å bestemme mellom meg og Trump, er du ikke svart, uttalte 77-åringen.

– Sleivete

Uttalelsen vakte umiddelbart reaksjoner, både fra demokratisk og republikansk side. Biden anklages for å være nedlatende mot afro-amerikanske velgere, og har senere gått ut og beklaget uttalelsen.

– Jeg skulle ikke vært så sleivete, sier Biden i en uttalelse. Den tidligere visepresidenten understreker at han ikke tar afro-amerikanske stemmer for gitt.

– Ingen skal måtte stemme noe parti basert på deres rase, religion eller bakgrunn, legger Biden til.

Slaktes av republikanere

Donald Trumps støttespillere har vært kjappe til å plukke opp Bidens kommentar. Den republikanske senatoren Tim Scott, er ikke nådig i sin omtale av hendelsen:

Senator Tim Scott er ikke imponert over Bidens kommentarer.
Senator Tim Scott er ikke imponert over Bidens kommentarer. Foto: Win Mcnamee/Getty Images

– Joe Bidens kommentarer er det mest nedlatende og arrogante jeg har hørt på lang, lang tid. Jeg er støtt, men ikke overrasket, skriver Scott på Twitter.

Katrina Pierson, en av de ledende skikkelse i Trumps valgkampapparat, går enda hardere til verks.

– Joe Biden tror at svarte menn og kvinner er ute av stand til å tenke fritt og uavhengig ... Joe Biden fortjener ikke vår stemme, sier Pierson.