DIREKTE INTERVJU: Ifølge The Washington Post oppsto det dårlig tone mellom presidentkandidat Joe Biden (bildet) og radioverten hos «The Breakfast Club».
DIREKTE INTERVJU: Ifølge The Washington Post oppsto det dårlig tone mellom presidentkandidat Joe Biden (bildet) og radioverten hos «The Breakfast Club». Foto: Kevin Lamarque

Biden: – Har du et problem med å bestemme mellom meg og Trump, er du ikke svart

Flere reagerer kraftig på uttalelsene presidentkandidat Joe Biden gjorde i et intervju fredag. Valgkampen hans sier uttalelsen var ment som en vittighet i en lettbeint prat.

Tidligere visepresident og mannen som antageligvis blir demokratenes presidentkandidat i høstens valg har fått hard kritikk fra flere hold etter et frokostintervju han deltok på fredag, skriver New York Times.

I intervjuet med radioverten Charlamagne Tha God, som leder det populære programmet «The Breakfast Club», kom Biden avslutningsvis med en uttalelse om hva han tenker om afroamerikanske velgere som sliter med å bestemme seg til høsten.

Ifølge The Washington Post prøvde en av Bidens ansatte å avslutte intervjuet før verten var ferdig, rett før uttalelsen kom, noe radioverten protesterte mot.

– Du har flere spørsmål, men jeg kan fortelle deg en ting: Har du et problem med å bestemme mellom meg og Trump, er du ikke svart, uttalte 77-åringen.

– Det har ingenting å gjøre med Trump, det har med fakta å gjøre, svarte radiovert Lenard Larry McKelvey, bedre kjent som Charlamagne Tha God.

Ifølge The Washington Post er det å delta på «The Breakfast Club» blitt viktig for demokratiske presidentkandidater, og vanskelige og ukomfortable spørsmål er ifølge avisa meget vanlig der. Dette var Bidens første intervju der.

Avslutningsvis inviterte radioverten Biden til å komme på programmet igjen neste gang han var i New York.

Får kritikk av senator

Ifølge New York Times har kritikken etter uttalelsen kommet fra både aktivister og fra politiske motstandere. Blant dem er South Carolina-senator Tim Scott, som er den eneste afroamerikanske republikaneren i senatet:

– 1,3 millioner svarte amerikanere stemte på Trump i 2016, uttaler han.

– Jeg skulle sagt at jeg er overrasket, men det er typisk for demokratene å ta den afroamerikanske delen av befolkningen for gitt, og sjefe over dem som er uenige, sier han videre.

En av Bidens topprådgivere, Symone D. Sanders, uttaler at kommentaren under radioprogrammet var ment som en spøk.

– En spøk

– Han har brukt karrieren sin på å kjempe side om side med den afroamerikanske befolkningen. Han vant sitt partis nominasjon ved å fortjene hver stemme, og ved å møte folk der de er, og det er det han har intensjon om i november.

– Kommentarene han kom med på slutten av intervjuet var en spøk, men la oss være klar på hva han mente: Han forklarte det at han ville satt sitt rulleblad overfor det afroamerikanske miljøet over Trumps hvilken som helst dag, fortsetter hun.

Underveis i intervjuet uttalte Biden også at han vil jobbe for å inspirere afroamerikanske til å stemme under valget.

I en tekst hos The Washington Post skriver kommentator Jonathan Capehart at han mener dette var en åpenbar spøk fra Biden.

– Om du hører dette i konteksten av de tidligere 17 minuttene og 21 sekundene, så vet du at Biden tuller. Kanskje han ble litt for komfortabel da han snakket med et miljø han har et sterkt bånd med gjennom årtier. Legg til at han har vært visepresidenten til landets første svarte president, og du skjønner at hans bånd med afroamerikanere går dypt, skriver han.