97 bekreftet omkommet i flystyrt

Et passasjerfly med 98 personer om bord styrtet under landing ved Pakistans største lufthavn fredag ettermiddag.

Airbus A-320-flyet styrtet i et boligområde like ved Jinnah internasjonale flyplass i Karachi fredag ettermiddag lokal tid.

Tidligere fredag uttalte byens ordfører på Twitter at alle om bord i flyet omkom, men overfor Newsweek Pakistan opplyser familien til Bank of Punjab-sjef Zafar Masood at han har overlevd styrten.

Helsemyndigheter i Sindh-provinsen opplyser at 97 er bekreftet døde. En av sjefene for flyselskapet Pakistan International Airlines uttaler fredag kveld at det vil ta opp til to dager å finne ut hvor mange som har omkommet, men hevder at flyet ikke traff noen av bygningene i boligområdet, og at ingen andre enn passasjerer hittil er bekreftet døde, skriver CNN.

Ifølge lokale medier var flyet, som har plass til 180 passasjerer, bare halvfullt for å følge sosial distanseringsregler for å hindre koronasmitte.

Flyet tilhørte flyselskapet Pakistan International Airlines, og var på vei fra Lahore til Karachi.

– Jeg har mistet motoren, uttalte flykapteinen i nødmeldingen han sendte til flykontrollen kort tid før krasjen, skriver Newsweek Pakistan.

Flyselskapet oppgir at det var 91 passasjerer og en besetning på sju personer om bord.

– Det siste vi hørte fra flygeren var et det var en form for teknisk problem. Det er en meget tragisk hendelse, sier Abdullah H. Khan, talsmann for flyselskapet, ifølge Reuters.

Flightradar24 bekrefter at det var Pakistan International Airlines sin flight PK8303 som krasjet i Lahore. Det styrtet ifølge det pakistanske nyhetsbyrået GEO News rett før det skulle lande i Karachi.

Styrtet rett før landing

Ifølge luftfartsmyndigheten mistet kontrolltårnet kontakten med flyet ett minutt før landing, og til BBC Urdu sier en talsperson for flyselskapet at det virker som at landingsutstyret ikke fungerte som normalt.

Vitner sier at flyet så ut til å forsøke å lande to eller tre ganger før det landet i boligområdet, som er er et fattig og sterkt overbelastet strøk.

En beboer i området, Abdul Rahman, sa ifølge AP at han så flyet sirkulere minst tre ganger i forsøk på å lande før det krasjet i flere hus.

Videoer fra stedet flyet krasjet viser røyk som siver fra området. Flere hus er skadet, og brannmannskapene jobber med å få oversikt over situasjonen.

Newsweek Pakistan melder at minst seks biler sto i brann like etter styrten, noe som har gjort redningsaksjonen vanskeligere. Ifølge borgermester Wasim Akhtar ble fem eller seks hus ødelagt i styrten. Under en pressekonferanse fredag kveld uttalte flyselskapet at ingen hus ble truffet av flyet.

Borgermesteren uttalte tidligere at alle om bord i flyet omkom som følge av styrten, men ifølge nyhetsbyrået AP opplyser to sivilt ansatte hos luftfartsmyndighetene at minst to har overlevd. De uttaler seg anonymt ettersom de ikke har fått tillatelse til å uttale seg til media.

Erklært krisetilstand

Som følge av styrten er det blitt erklært krisetilstand ved alle større sykehus i Karachi, skriver den pakistanske avisa Tribune. Pakistansk militære har også rykket til ulykkesstedet med styrker og helikopter.

TV 2 har vært i kontakt med UD, som undersøker nærmere om det kan være norske statsborgere om bord på det aktuelle flyet.

Det ble sett sort røyk fra flyet i forkant av ulykken, skriver GEO News.

På sosiale medier ligger det flere videoer av store mengder røyk som stiger opp fra området der det ser ut til at passasjerflyet gikk i bakken.

Flere flystyrter

Det har skjedd flere flystyrter i Pakistan de siste årene. I 2010 døde 152 personer da et av flyene til selskapet Airblue styrtet nær Islamabad. I 2012 døde 127 personer da et Boeing 373-200 havnet i dårlig vær rett før landing i Rawalpindi.

Fire år senere, i 2016, døde 48 personer da et av Pakistan International Airlines’ fly begynte å brenne på vei mot Islamabad, skriver BBC.

Ifølge The Economic Times of India startet Pakistan International Airlines og et privat flyselskap å fly innenriks igjen 16. mai, etter at bransjen hadde vært stengt ned som følge av koronakrisen. Internasjonale flyvninger er foreløpig stengt ned frem til 31. mai, ifølge avisa.