BESØKTE HAUKELAND: Statsminister Erna Solberg møtte ansatte ved Haukeland universitetssjukehus fredag. Foto: Ingrid Fredriksen/TV 2
BESØKTE HAUKELAND: Statsminister Erna Solberg møtte ansatte ved Haukeland universitetssjukehus fredag. Foto: Ingrid Fredriksen/TV 2

Slik skal smitten bekjempes i tiden som kommer

BERGEN (TV 2): Folk må være forberedt på at beredskapen fortsatt vil være høy i tiden fremover, sier statsminister Erna Solberg (H). Samtidig varsler hun mer fokus på lokale smitteverntiltak.

Fredag var statsministeren tilbake i hjembyen Bergen for første gang på tre måneder.

– Det er veldig fint å være i Bergen. Det er det lengste jeg har vært vekke fra Bergen siden, tror jeg, 1980-tallet, da jeg hadde en jobb i Oslo, sier statsministeren til TV 2.

Spesiell tid

Solberg benyttet anledningen til å besøke Haukeland universitetssjukehus, hvor administrerende direktør Eivind Hansen og andre ansatte orienterte om hvordan koronaviruset har påvirket driften ved sykehuset.

– Vi har blitt kreative, sa ambulansearbeider Trym Jensen.

Solberg spurte om ambulansetjenesten har kommet opp i vanskelige situasjoner fordi de ikke kan vite om pasienter de skal hente med ulike diagnoser, også kan være smittet av korona.

– Vi vet ikke alltid hva vi kommer til, men da tar vi våre forholdsregler. Da kler vi oss opp i fullt smittevernutstyr. Vi prøver også å bare gå én inn, at den andre ikke går inn i situasjonen. Slik er det alltid én ren person, forklarte Jensen.

Lokale smittetiltak

Erna Solberg sier at dersom smitten blusser opp igjen, vil man heretter satse på lokale tiltak i stedet for å innføre regler som gjelder for hele landet.

– Strategien vår er at vi skal ta det tidlig, at vi skal ta det på lokal oppblomstring, sier statsministeren.

– Hvis vi får en oppblomstring av smitte i sommer, hva gjør regjeringen da?

– Da kommer vi til å bruke alt det vi har lært. Vi tror vi skal klare gjennom testing, isolering og karantene å slå ned en oppblomstring der den kommer. Men det kan være tiltak vi må gjenopprette, svarer Solberg.

POPULÆR: Beboere ved Metodisthjemmet hilste statsministeren med flagg. 18 beboere har dødd av covid-19 ved sykehjemmet, som dermed er et av de hardest rammede i landet. Foto: Ingrid Fredriksen/TV 2
POPULÆR: Beboere ved Metodisthjemmet hilste statsministeren med flagg. 18 beboere har dødd av covid-19 ved sykehjemmet, som dermed er et av de hardest rammede i landet. Foto: Ingrid Fredriksen/TV 2

Nordmenn må være forberedt på at den høye beredskapen beholdes en stund til. Statsministeren understreker at vi ikke har det fulle bildet av konsekvensene etter de siste åpningene, og hun er spent på hva som skjer når puber og barer igjen kan åpne 1. juni.

– Det er nå en gang sånn at alkohol og sosial omgang kan bli litt tett. Da faller litt av de automatiske beskyttelsestankene vekk. Så vi må nok holde på beredskapen en god stund til.

Imponert over helsevesenet

Solberg sier at koronakrisen har vært en læring i omstilling for oss alle, men at krisen ikke er over før vi har en vaksine.

– Jeg må si jeg har vært imponert over evnen i det norske samfunnet, ikke minst innen helsevesenet, til å snu seg rundt, sier statsministeren.

– Norge har ikke hatt overdødelighet i denne perioden. Det er et godt resultat i seg selv. Det sier noe om at de omfattende smitteverntiltakene har fungert. Vi har lav dødelighet blant de som er syke også. Det sier noe om kvaliteten i helsevesenet, så det er god grunn til å si at her har det vært gjort en formidabel jobb, understreker Solberg.