ADVARER: Det advares mot snøskred i Nord-Norge. Her fra Nordkapp kommune, hvor fire bygder ble isolert i januar som følge av ras som gikk over veier. Foto: Radio Nordkapp / NTB scanpix
ADVARER: Det advares mot snøskred i Nord-Norge. Her fra Nordkapp kommune, hvor fire bygder ble isolert i januar som følge av ras som gikk over veier. Foto: Radio Nordkapp / NTB scanpix

Advarer mot betydelig skredfare

Hovedredningssentralen ber folk som ferdes i skredutsatte områder i Nord-Norge om å være ekstra varsomme. Det har gått flere skred i landsdelen og faren øker.

– HRS har fått rapporter om flere naturlig utløste skred i landsdelen siste døgn. Situasjonen ventes å forverre seg med fare for store naturlig utløste skred i takt med temperaturøkning fredag og inn i helgen. Vær ekstra varsom, skriver Hovedredningssentralen Nord-Norge på Twitter torsdag ettermiddag.

HRS ber folk ta hensyn til at det er mye snø og smeltevann i fjellet, og at dette skaper en spesiell risiko. Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) melder om faregrad 3 torsdag og fredag.

– Vi har hatt tragiske hendelser på denne tiden tidligere år, og vi håper å unngå det denne sesongen, skriver HRS.

Senest torsdag rykket redningsmannskaper ut til et skred i Vågan kommune i Nordland. Ingen var tatt av skredet, som trolig ble utløst onsdag. Torsdag ettermiddag gikk et skred over fylkesvei 87 i Tamokdalen i Troms.

Litt senere hadde Troms politidistrikt fått melding om fire andre skred som hadde gått i løpet av dagen, skriver Nordlys. Troms politidistrikt opplyser at det ble brukt et ambulansehelikopter for å sjekke et snøskred ved Blåskredtinden på Kvaløya, men det ble fastslått at ingen var tatt av snømassene.

Også politiet i Møre og Romsdal gikk torsdag ut på Twitter og varslet om «stor skred-aktivitet i politidistriktet».

– Ber om at alle som er ute på tur vurderer forholdene rundt seg godt. Ta trygge valg, skriver politidistriktet.

(NTB)