ENORME KONSEKVENSER: Et barn får målt blodtrykket i Diepsloot nord for Johannesburg ved en teststasjon for koronasmitte. Foto: Jerome Delay / AP / NTB scanpix
ENORME KONSEKVENSER: Et barn får målt blodtrykket i Diepsloot nord for Johannesburg ved en teststasjon for koronasmitte. Foto: Jerome Delay / AP / NTB scanpix

FN: Koronapandemien truer menneskelig utvikling

Den menneskelige utviklingen vil i år bli rammet av tilbakegang for første gang på 30 år som følge av koronapandemien, varsler FNs utviklingsprogram (UNDP).

Målet på menneskelig utvikling er basert på en kombinasjon av data om barns skolegang, helsetilbud og levestandard i verdens land.

UNDP skriver i en pressemelding onsdag at folks inntekt i snitt er ventet å falle med 4 prosent i år. Samtidig får 60 prosent av barneskoleelever ingen utdanning, et nivå som er så høyt at man må tilbake til 1980-tallet for å se maken. Årsaken er at skoler har stengt for å hindre virussmitte, samtidig som mange barn ikke har tilgang til nettundervisning.

I verdens fattigste land går 86 prosent av barna glipp av skolegang, mens i de rikeste gjelder det 20 prosent, ifølge FN-organisasjonen.

Trippelslag

Sammenlagt innebærer disse markante endringene den største tilbakegangen i menneskelig utvikling siden 1990, året da begrepet ble introdusert.

– Verden har opplevd mange kriser de siste 30 årene, deriblant finanskrisen i 2007–09. Hver og en har rammet den menneskelige utvikling hardt, men alt i alt har utviklingen blitt stadig bedre fra år til år, sier UNDPs administrator Achim Steiner i pressemeldingen.

– Covid-19, med sitt trippelslag mot helse, utdanning og inntekt, kan komme til å endre denne trenden, legger han til.

– Må tette digitalt gap

Tiltak som minsker ulikhet, ikke minst de som kan minske det digitale gapet, kan fortsatt påvirke konsekvensene av krisen, mener UNDP.

– Denne krisen viser at hvis vi ikke greier å få likhet inn i politikkens verktøykasse, så vil mange havne enda lenger bak. Dette er spesielt viktig for de nye «nødvendighetene» i det 21. århundret, som tilgang til internett, som hjelper oss å kunne dra nytte av tele-utdanning og telemedisin samt å jobbe hjemmefra, sier Pedro Conceicão i UNDP.