FLYTTER HJEM: Ola Vigen Hattestad sammen med konen Katja Visnar og sønnen Ludvig.
FLYTTER HJEM: Ola Vigen Hattestad sammen med konen Katja Visnar og sønnen Ludvig. Foto: Terje Pedersen

Ola Vigen Hattestad ansatt som trener for Johaug og langrennskvinnene

Ola Vigen Hattestad er ansatt som trener for kvinnelandslaget i langrenn. Han kommer fra tilsvarende jobb i Slovenia.

Norges Skiforbund bekrefter ansettelsen av Hattestad.

Den tidligere verdensmesteren og olympiske mesteren i sprint erstatter Geir Endre Rogn, som de siste årene har delt treneransvaret med Ole Morten Iversen. I vår takket Rogn for seg i jobben.

– Denne muligheten kunne jeg ikke la gå fra meg, selv om familien kanskje ikke var like klar med tanke på tidspunkt, sier Hattestad.

38-åringen, som selv la opp i 2018, har de siste sesongene vært landslagstrener for kona Katja Visnar (36) og de øvrige slovenske løperne. Den siste tiden har han vært nevnt som en høyaktuell kandidat til den ledige jobben som norsk landslagstrener.

– Jeg håper jeg kan bidra med min sprintkompetanse og videreføre det gode arbeidet som allerede er etablert i laget, sier Ørje-gutten.

Mandag kunngjorde Visnar at hun la opp som skiløper. Hattestad innrømmer at ansettelsen var med på å fremskynde kunngjørelsen, men påpeker at det var bestemt for lenge siden at konen skulle legge opp.

– Det var tenkt at hun skulle annonsere det en god stund allerede, men hun har ikke somlet seg til å gjøre det. Nå tenkte vi at det var greit at hun gjorde det før jeg ble presentert, slik at det ikke ble noen spekulasjoner. Men hun hadde uansett tenkt til å legge opp, sier Hattestad til TV 2.

Nå gleder han seg til å flytte hjem til Norge etter to år i Slovenia.

– Hele familien flytter til Norge i løpet av sommeren. Vi har et hus i Norge som har stått tomt lenge, så det skal bli godt å komme hjem. Jeg ser veldig frem til det.

– Akkurat det norsk langrenn trenger

TV 2s langrennsekspert Petter Skinstad mener ansettelsen er svært godt nytt for norske kvinnelangrenn.

– Det er en kjemperessurs.

– Vi snakker her om en av tidenes beste sprintene som har både OL og VM-gull selv. Han er en av dem som har utviklet sprintlangrenn selv. Han har hatt gode resultater med Slovenia, og den erfaringen har fått der, har vært med på å gjøre ham aktuell for denne jobben, sier Skinstad.

Skinstad mener Hattestad, med hans spisskompetanse, kan være med på å gi de kvinnelige, norske sprinterne et sårt tiltrengt løft.

– Dette tror jeg er akkurat det norsk kvinnelangrenn trenger.

– Den spisskompetansen han kommer med kan være potensielt svært viktig. Han var enorm på det taktiske, og der har de norske jentene rett og slitt blitt overkjørt av svenskene. Dette ser jeg på som en mulighet for å utvikle unge norske jenter i sprint, samtidig som det kan være med på å revitalisere en utøver som Maiken Caspersen Falla.

– Jeg tror også at Therese Johaug, Ingvild Flugstad Østberg og Heidi Weng kan ha kjempenytte av hans kompetanse, og jeg håper de også vil jobbe tett med ham. Dette var svært gode nyheter, sier TV 2s langrennsekspert.

Hattestad mener selv han har mye å bidra med, men vil ikke uttale seg om hva som er blitt gjort tidligere.

– Jeg er ganske sikker på at det er blitt jobbet veldig godt de siste årene, men jeg håper jo at jeg kan påvirke i en retning av utvikling av fart. Jeg liker å snakke om fart snarere enn sprint. Det er viktig å ha fart i moderne langrenn, uavhengig av om du går sprint eller distanse.

Den riktige kandidaten

Ole Morten Iversen ser fram til samarbeidet med Hattestad.

– Både jentene og jeg ser fram til å få Ola, med sin ferske erfaring både som landslagstrener og utøver på øverste nivå, inn i trenerteamet på kvinner elite, sier Iversen.

Langrennssjef Espen Bjervig er klar på at Hattestad er den riktige mannen for jobben.

– Vi har hatt dialog med Ola siden han la opp som skiløper i 2018, og selvsagt også registrert hans gode resultater innenfor trenergjerningen de siste to årene. Det var derfor naturlig å lufte interessen hos Ola også når vi skulle fylle denne rollen, sier han.

Langrennssjefen understreker samtidig at andre navn også har vært intervjuet i prosessen.

Solide meritter

Hattestad ble verdensmester i sprint i Liberec i 2009. I samme mesterskap bidro han også til norsk gull på lagsprinten.

I 2011 ble det sølv på lagsprinten under VM i Holmenkollen, og i 2015 tok han bronsemedalje på den individuelle VM-sprinten i Falun.

Karrierehøydepunktet var nok likevel sprintgullet under OL i Sotsji i 2014.

I verdenscupen ble det 13 enkeltseirer og to sammenlagtseirer i sprint.

Nå skal 38-åringen bidra til å videreføre de sterke norske resultatene på kvinnesiden i internasjonalt langrenn.

(©NTB)

Konen la opp mandag

Nyheten kommer bare dager etter at konen Katja Visnar meddelte at hun gir seg som skiløper.

Visnar offentliggjorde beslutningen om å legge opp på sin Instagram-konto mandag.

36-åringen tok sølv på lagsprinten under VM i Seefeld i fjor vinter. I verdenscupen har det blitt tre pallplasseringer individuelt i karrieren. Den siste av dem kom helt tilbake i 2014.

«Det er tid for å ta farvel og lukke et kapittel i livet mitt. Langrennseventyret mitt har vært fantastisk, med mange fine minner som jeg aldri vil glemme», skriver Visnar.

«Jeg gleder meg til det neste kapittelet i livet og å tilbringe mer kvalitetstid med Ludvig og Ola», fortsetter hun.

Visnar og Hattestad ble foreldre i 2015.

(©NTB)