HVA KAN DET VÆRE?: Politiet kan fortelle at fenomenet på himmelen kalles sol, og at trøndere nå kan risikere høyere temperaturer og en tilstand som kalles sommer.
HVA KAN DET VÆRE?: Politiet kan fortelle at fenomenet på himmelen kalles sol, og at trøndere nå kan risikere høyere temperaturer og en tilstand som kalles sommer. Foto: Politiet i Trondheim

slik blir kristi himmelfart-været:

Politiet med «advarsel» om uvanlig værfenomen

Politiet i Trøndelag klarte ikke dy seg da sola endelig dukket opp på himmelen. Og meteorologen har flere gode nyheter før Kristi Himmelfart og langhelg.

Kalenderen viser 20. mai men flere steder i landet ligger det fortsatt snø på bakken. Blant byene som har erfart at vinteren har blitt litt for komfortabel og nektet å forsvinne, er Trondheim.

Etter uker med hustrig vær, kan det se ut som det kalde været omsider er i ferd med å slippe taket.

Værfenomen i Trøndelag

Og det markerte politiet i Trøndelag med en noe uvanlig «advarsel» på Facebook.

«I dag vil mest sannsynlig er lite kjent værfenomen åpenbare seg over Trondheim - Meteorologisk institutt forteller oss at den kalles sol. Den skal være relativt ufarlig, så lenge man husker noe som heter solkrem og solbriller.»

Videre skriver politiet at dersom dette fenomenet vedvarer, kan man risikere høyere temperatur, fravær av snø og en tilstand som kalles sommer.

«Det anbefales å nyte dette nye fenomenet så lenge det varer. Ingen vet når solen vil vise seg over Trondheim igjen.»

Flere gode værnyheter

Og meteorologen har flere gode nyheter både til soltørste trøndere og resten av Norges befolkning, nå som Kristi Himmelfart og langhelg står for tur.

– Det er lenge siden de fleste har hatt mildvær, så det er gode nyheter både for Trøndelag og resten av landet temperaturmessig, sier vakthavende meteorolog i StormGeo Lilian Bergheim.

På torsdag blir det oppholdsvær og mye fint vær i Trøndelag, opplyser Bergheim.

– Det blir lange perioder med sol, og temperaturene stiger i forhold til onsdagen. Det ender mest sannsynlig opp mot 15 grader, sier meteorologen.

Blir værvinneren

Også i Nord-Norge har frustrasjonen vært stor over at vinteren ikke så ut til å ville gi slipp, men nå kommer endelig sola.

– På torsdag blir det oppholdsvær og lange perioder med sol. Eneste er nordlige deler av Nordland som kan få en og annen regn- og sluddbyge tidlig på morgenen. Det kan også bli en del skyer i Øst-Finnmark, men det blir fint vær og sol utover ettermiddagen, sier Bergheim.

Og skal vi tro meteorologen er det Nord-Norge som blir den store værvinneren denne Kristi Himmelfart-helgen.

– Nord-Norge får ganske fint vær gjennom hele helgen med oppholdsvær og massevis av sol. I tillegg så stiger temperaturene, endelig. Både fredag og lørdag kan vi få opp mot 13-15 grader i Nordland, mens i Troms stopper gradestokken på rundt 11-12 grader. I Finnmark er det ikke fullt så varmt, men mellom 6-8 grader. Generelt er det fint vær, lite vind og endeig litt mildere, sier Bergheim.

Skyer og regn

For Sør-Norge sin del blir det en del skyer, men med litt sol innimellom.

– Det er fare for tåke langs kysten av Vestlandet og kysten av Agder. På grunn av noen fronter i Nordsjøen som ligger nært Vestlandet i perioder, så kan det komme litt regn nord for Sognefjorden på morgenen og på kvelden kan det komme litt regn i ytre strøk fra cirka Bergen og sørover til Mandal.

Men til tross for en del skyer, blir det ganske mildt og det meldes opp mot 18-20 grader både på Sørlandet, Østlandet og Vestlandet på torsdag og fredag.

Fare for torden

Men mot helgen blir det verre. Frontene som ligger nær Vestlandskysten vil gi litt regn både på ytre strøk av Vestlandet, Agder og sørligste delene av Østlandet.

– På lørdag fortsetter det med regn og regnbyger i hele Sør-Norge, kanskje også med spredte tordenbyger. I forbindelse med det nye lavtrykket øker det opp i en liten kuling fra en sørøstlig til sørvestlig retning både på kysten og opp mot fjellet, sier Bergheim.

På søndag meldes det opp ganske kraftige regnbyger på Vestlandet sør for Stadt. Det er stort sett opphold i Midt-Norge og på Østlandet, men kanskje noen lokalbyger som henger igjen.