Solid første dag av Carlsen: – Det er ikke ofte jeg er så fornøyd med eget spill

Magnus Carlsen har fått en pangstart på Rapid Challenge etter storspill og tabbe.

Se andre dag av Magnus Carlsen Rapid Challenge på TV 2 Sport 2 og TV 2 Sumo onsdag kl. 15.30.

Historiske Magnus Carlsen Chess Tour holdt frem tirsdag med Magnus Carlsen Rapid Challenge. 1,5 millioner kroner er i potten i den nye online-turneringen der hurtigsjakk er på menyen.

Magnus Carlsen fikk en drømmestart på turneringen etter seier mot Aleksandr Grisjtsjuk og Levon Aronian. I de to siste partiene på dag én ble det remis mot Ding Liren og Hikaru Nakamura.

29-åringen hadde lenge overtaket mot Nakamura i det siste partiet, men tiden strakk ikke til og det ble et nytt remis.

– Nakamura og Liren er jo de antatt beste, så det er positivt å komme seg så godt ut av dagen. Først og fremst er jeg veldig fornøyd med spillet mitt. Selvfølgelig litt surt med det siste partiet, men etter en del dager med rufsete spill i Steinitz Memorial så var det utrolig deilig å se at det flyter så bra i dag, sier Magnus Carlsen til TV 2.

Se Carlsens reaksjoner øverst i saken!

Dermed står Carlsen med tre av fire poeng etter de fire første partiene i Rapid Challenge. Det er delt ledelse med Wesley So, Hikaru Nakamura og Sergey Karjakin. De som kommer best ut av de innledende rundene møter enklere motstand i kvartfinalen.

– Jeg har veldig lyst å gå for den førsteseeden. Å ende topp tre kan være veldig viktig. Det var en positiv start og det er ikke så ofte jeg fornøyd med mitt eget spill, forklarer Carlsen.

Carlsen havnet i kjempetrøbbel

I det tredje partiet var det tøff motstand i Ding Liren. Der fikk Carlsen tidlig problemer etter sin åpning hvor han spilte sin svarte bonde frem til B6.

– Jeg vil konkludere med at Magnus Carlsen er i kjempetrøbbel. Dette er en sånn typisk åpning der du må huske forberedelsene dine, hvis du skal spille noe såpass risikabelt og uvanlig. Det at Magnus tenker etter at Ding spiller et så kritisk trekk ned mot det svarte tårnet, det er et ufattelig dårlig tegn, sier TV 2s sjakkekspert Jon Ludvig Hammer.

Se situasjonen øverst i saken!

Carlsen klarte å hente seg inn igjen i partiet og sluttspillet endte med remis. Dermed har 29-åringen 2,5 poeng etter tre partier. I kveldens siste venter Hikaru Nakamura.

Grov tabbe sørget for seier

I det andre partiet var Carlsen heldig mot Aronian.

Etter å ha presset Carlsen gjorde den 37 år gamle armeneren enn stor feil som sørget for at Carlsen vant partiet med hvite brikker.

– Her gjorde Aronian en grov feilvudering da han forsynet seg av Magnus sin hest. Det åpnet opp for at tårnet kunne bidra i linjen mot den svarte kongen. Fra Aronian gjorde tabben til han ga opp gikk det ikke mer enn et par minutter, forklarer Jon Ludvig Hammer.

Hans Olav Lahlum i TV 2s sjakkstudio har lite forståelse for armenerens trekk.

– Jeg er veldig overrasket over at Aronian gjør det valget. Man skal ikke ha mye fantasi for å se at det kan bli farlig, sier Lahlum.

Imponerte stort i første parti

Carlsen gikk aggressivt ut i det første partiet mot Aleksandr Grisjtsjuk. Med sine hvite bønder skaffet 29-åringen fra Lommedalen seg overtaket på sin russiske motstander.

– Slik det er nå føles det ut som at Magnus Carlsen kommer til å vinne et klasseparti. Klarer han å gjennomføre dette angrepet, tror jeg dette partiet vil bli snakket om en stund, sier TV 2s sjakkekspert Jon Ludvig Hammer, og fortsetter:

– Det er så enkelt det han driver med. Han kjører på med bøndene mot motstanders konge, det ser enkelt ut, men det er veldig vanskelig å utføre. Grunnen til at Magnus kan kjøre på, er fordi svart ikke har noen måte å utfordrere Magnus situasjon i midten, forklarer Hammer.

Magnus Carlsen gjennomførte angrepet sitt og vant hurtigsjakkpartiet mot Aleksandr Grisjtsjuk.

– Han tar en flott seier og får en perfekt start på Magnus Carlsen Rapid Challenge, sier TV 2s sjakkekspert.

Med seier mot Grisjtsjuk og Aronian har 29-åringen to poeng av to mulige i Rapid Challenge.

Saken oppdateres etter hvert som partiene spilles. Magnus Carlsen spiller fire pariter tirsdag.

Tøff motstand på dag én

Det er en tøff førstedag for Magnus Carlsen som møter Aleksandr Grisjtsjuk, Levon Aronian, Ding Liren og Hikaru Nakamura i de fire første partiene. Spillere høyt oppe på topp ti-listen i verden.

– Får Magnus Carlsen tre av fire poeng skal vi være veldig godt fornøyd. Får han 2,5 av fire skal vi være greit fornøyd, mener Hammer om dag én av Rapid Challenge.

Carlsen spiller med hvite brikker, som han har gjort det veldig bra med, mot Grisjtsjuk, Aronian og Nakamura. Mot Liren spiller Carlsen med svarte brikker.

DE INVITERTE: Tolv spillere er invitert til Magnus Carlsen Rapid Challenge. Aleksandr Grisjtsjuk og Levon Aronian er blant de nye spillerne som ikke var med i Magnus Carlsen Invitational.
DE INVITERTE: Tolv spillere er invitert til Magnus Carlsen Rapid Challenge. Aleksandr Grisjtsjuk og Levon Aronian er blant de nye spillerne som ikke var med i Magnus Carlsen Invitational. Foto: Skjermdump/TV 2 Sport 2

Nytt fra Magnus Carlsen Invitational, som var den første turneringen i Touren, er at antall spillere har økt fra åtte til tolv. Spillerne spiller ett parti hurtigsjakk mot hverandre. De åtte beste spillerne går videre til kvartfinale.

Der møter førsteplassen fra de innledende rundene nummer åtte, og andreplassen møter nummer sju osv.

Magnus Carlsen gikk seirende ut av Invitational og stakk av med førstepremien på 734.000 kroner.