Klassiske kålruletter
Årets sommerkål er i butikkene. I dag serveres kålrulettene med en smakfull persillesaus.
Noen serverer kålrulletene med brun saus og rørte tyttebær. I dag velger jeg en vårlig variant med sommerkål og persillesaus.
Dette trenger du:
- 12-13 blader av sommerkål (kinakål kan også brukes). Grove stilker skjæres vekk. Vanskelig å løsne bladene, se tips.
Kjøttfarse:
- 500 g kjøttdeig eller karbonadedeig, du kan også bruke kvernet kyllingkjøtt.
- 1 liten finhakket løk (kan sløyfes)
- 1 ½ ts salt
- ¼ - ½ ts pepper
- ¼ ts muskat
- ¼ ts ingefær
- Eventuelt ¼ ts allehånde
- 2 ½ ss potetmel
- Ca. 2 dl melk eller kaldt vann
- 1-2 ss flytende Melange med rapsolje, over kålrulettene (i samarbeid med produktplassering)
Hvit saus:
- 2 ss flytende Melange (i samarbeid med produktplassering)
- 2 ss hvetemel
- En blanding av melk, pluss kraft fra kålrulettene
Slik gjør du:
Begynn med kålbladene. Plukk kålbladene fra kålen. Kok opp lettsaltet vann, forvell kålbladene i det kokende vannet i 1-3 minutter, tiden avhengig av tykkelsen på bladene, bladene skal kun bli myke. Avkjøl raskt i iskaldt vann, gir god farge på bladene. Legg bladene på et klede eller en rist slik at vannet renner av.
Forsett med fyllet. Arbeid saltet godt inn i kjøttdeigen/karbonadedeigen. Tilsett krydder og potetmel og spe med melk eller vann. Spe med litt væske av gangen og arbeid godt inn i deigen før neste speing. Legg 1 ½-2 ss kjøttfarse på hvert kålblad og pakk sammen. Legg dem tett i tett i et smurt ildfast fat, fyll på litt vann/kraft og legg 1-2 ss flytende Melange med rapsolje på toppen (valgfritt). Dekk med aluminiumsfolie og bak/stek i varm stekeovn ved 175 grader i ca. 20 minutter til de er gjennomkokt. Hell av kraften, den skal brukes til saus. Dekk til kålrulettene slik at de holder seg varme mens sausen lages.
Hvitsaus: Ha 2 ss flytende Melange margarin i en kasserolle, rør inn 2 ss hvetemel og spe med en blanding av melk og kraft (fra kålbladene) mens du visper godt. Kok opp under omrøring. La sausen koke 8-10 minutter. Smak til med salt, pepper og eventuelt revet muskatnøtt og finhakket persille.
Tips:
Hvis vanskelig å løsne bladene fra sommerkålen. Kok opp vann i en stor kasserolle, med plass til kålen. Hul ut litt av stilken med en spiss kniv, eventuelt spissen på potetskrelleren. Legg i sommerkålhodet med stilkfestet ned og la det koke i 8-10 minutter. Skjær bladene løs ved stilken og brekk dem forsiktig av. Legg eventuelt sommerkålhodet i kokende vann igjen, hvis det er vanskelig å få løsnet bladene når du kommer lenger innover.