Equinor tar selvkritikk etter USA-avsløringer

Kritikken mot Equinor er berettiget, sa olje- og energiminister Tina Bru etter et møte med ledelsen om virksomheten i USA. Equinor tar selvkritikk.

KRITISERER. 
Olje- og energiminister Tina Bru (H) har på bakgrunn av oppmerksomheten Equinors virksomhet i USA fremskyndet årets første møte med Equinor. Hun sier at kritikken mot selskapet er berettiget. Foto: Ørn E. Borgen / NTB scanpix
KRITISERER. Olje- og energiminister Tina Bru (H) har på bakgrunn av oppmerksomheten Equinors virksomhet i USA fremskyndet årets første møte med Equinor. Hun sier at kritikken mot selskapet er berettiget. Foto: Ørn E. Borgen / NTB scanpix

– Kunne vi gitt mer informasjon om de utfordringene som har vært, så er svaret på det ja. Og det tar vi kritikk på, sier styreleder Jon Erik Reinhardsen i Equinor til TV 2.

Styrelederen hadde mandag ettermiddag et møte med konsernsjef Eldar Sætre og oljeminister Tina Bru (H). Oljeministeren sa at hun ønsket å bli direkte informert om hva som har gått galt, hva som er gjort for å rette dette opp og veien videre.

Den siste tiden har Equinors virksomhet i USA fått mye negativ oppmerksomhet. Det med rette, sa Bru etter møtet med Equinor-ledelsen.

– Det er selvfølgelig noe vi ikke vil akseptere, at man har en sånn type forretningskultur, sier Bru til TV 2.

– Har du tillit til Equinor-ledelsen?

– Ja, jeg har tillit, men dette er en vanskelig sak, og det er viktig at selskapet også tar læring av det som har skjedd med USA-virksomheten, sier Bru til TV 2.

I tillegg til at det er avdekket mangelfull internkontroll og stor pengebruk i den amerikanske virksomheten, pekte Bru på skifergassinvesteringene som særlig dårlige. Dagens Næringsliv har avslørt at Equinor har tapt 200 milliarder kroner over 20 år i USA.

Equinor må gjøre sitt ytterste for å hindre at situasjoner som i USA skjer i fremtiden, sa Bru videre.

– Jeg er blitt forsikret om at det er jobbet lenge og hardt med å rette opp mangler i rutiner og internkontroll, sa hun.

Hun sa videre at de hadde hatt et godt møte med en åpen og god dialog.

Som eier av 67 prosent av aksjene i Equinor har Olje- og energidepartementet eiermøter med konsernsjefen og styrelederen. I forrige uke ble det klart at vårens eiermøte framskyndes på grunn av avsløringene om selskapets store tap i USA.