Foto: Andy Buchanan

Celtic kåret til mester i Skottland

Kristoffer Vassbakk Ajer og Celtic har vunnet den skotske serien.

Avgjørelsen kom etter et styremøte i Den skotske fotballigaen (Spfl). Der ble det bestemt å avslutte eliteserien som følge av koronakrisen.

Dette er Ajers tredje ligagull med klubben.

– Det er utrolig stort og noe man drømmer om fra man er liten guttunge. Det å ha vunnet tre seriegull med Celtic er fantastisk, sier Ajer til TV 2.

22-åringen er foreløpig på Sørlandet og besøker familien, og har få problemer med å ta feiringen der.

– Det er ikke vanskelig å feire på nydelige Sørlandet. Det blir nok litt is på fiskebrygga med familien. Så det blir strålende, sier Ajer.

Klubbene i Skottland ble i forrige uke enige om at det ikke vil la seg gjøre å fullføre sesongen.

Celtic kåres til seriemester, mens Hearts rykker ned. De endelige tabellplasseringene deles ut på bakgrunn av klubbenes poengsnitt per spilte kamp. Det gir kun en eneste endring på tabellen slik den så ut i forkant av mandagens beslutning. St. Johnstone klatrer forbi Hibernian og tar sjetteplassen.

I toppen av tabellen har Celtic 13 poengs forsprang til Rangers i gullkampen. Dermed tar Glasgow-klubben ligagullet for niende sesong på rad. Det er tangering av ligarekorden.

Femte i Europa

Celtics administrerende direktør Peter Lawwell var raskt ute med å takke Kristoffer Ajer, Mohamed Elyounoussi og resten av spillerne for innsatsen.

«Jeg er så stolt over laget vårt og stolt av alt dere har gitt oss», skriver han på klubbens nettsider.

«Det er selvsagt synd at vi ikke fikk fullført ligaen foran supporterne våre. Ingen kan samtidig benekte at denne tittelen er svært fortjent», fortsetter Lawwell.

Celtic ledet tabellen med 13 poeng ned til Rangers på 2.-plass. Ajer synes det var en grei og rettferdig måte å få tildelt ligagullet på.

– Det var selvfølgelig et par diskusjoner innad i klubbene. Men nå som vi har fått trofeet og i tillegg ledet med 13 poeng så var det på det rene, konstaterer Ajer.

Samtlige klubber hadde spilt 30 kamper med unntak av Rangers og St. Johnstone da ligaen ble stoppet som følge av viruskrisen. Siste kamp ble spilt 11. mars.

Har fått forsikringer

Spfl og det skotske fotballforbundet (FA) har mottatt et brev med forsikringer fra Det europeiske fotballforbundet (Uefa) om at mandagens beslutning ikke vil få følger med tanke på fordelingen av plasser i europacupene.

Den skotske toppserien er den femte i Europa som avblåser sesongen. Fra før er samme beslutning tatt i Nederland, Frankrike, Belgia og på Kypros.

Flere andre ligaer kan samtidig lide samme skjebne. Det europeiske fotballforbundet har satt 25. mai som frist for å legge fram planer om hvordan sesongen skal fullføres.