I fjor var det ingen klubber i Eliteserien som havnet i den røde sonen som ville gitt overgangsnekt. Men NFF forventer at klubbene vil slite mer i år.
I fjor var det ingen klubber i Eliteserien som havnet i den røde sonen som ville gitt overgangsnekt. Men NFF forventer at klubbene vil slite mer i år. Foto: Ned Alley

NFF med koronatiltak: Klubber i pengetrøbbel får kjøpsnekt

Får heller ikke øke lønnsbudsjettet.

Dersom din norske favorittklubb sliter økonomisk, kan det være at du må se langt etter spillerforsterkninger i 2020.

Nå er det nemlig bestemt at klubbene som sliter tyngst ikke vil få mulighet til å pådra seg økte kostnader fra spillerlogistikk, enten ved økt lønn eller kjøp av nye spillere så lenge de er i kategori 1 i NFFs lisenskategori.

Endringene i NFFs lisenskriterier gjelder fra 30. juni.

– Dette er for å sikre at klubber retter full fokus mot å rette opp i den negative egenkapitalen, og ikke i stedet bruker kapital på å hente spillere, sier Rune Nordhaug i Norges Fotballforbund.

Han påpeker riktignok at det har vært vanlig praksis at klubber som har blitt påtvunget handlingsplaner har fått begrensninger på spillerkjøp.

Slipper å lage handlingsplaner

Norges Fotballforbund forventer at flere klubber vil få trøbbel ved regnskapsavslutning for første halvdel av 2020 den 30. juni.

Koronasituasjonen har gjort at man nå har vedtatt noen justeringer i lisenskriteriene.

Normalt sett har klubber som har havnet i sone 1 – såkalt rød sone – måttet etablere handlingsplaner for å komme tilbake i kategori 2 eller 3.

Det slipper man nå.

Likevel vil altså klubbene få kjøpsnekt.

– Det kan få konsekvenser for flere klubber enn normalt som en følge av at flere klubber kan ha vanskelig økonomi på grunn av korona-situasjonen, sier Nordhaug i NFF.

Ved forrige halvtårsoppdatering, var det én klubb i årets Eliteserie som endte i kategori 1: Det som den gang var 1. divisjonsklubben Sandefjord.

Også Jerv, Nest Sotra og Raufoss endte i kategori 1. I Toppserien var Oslo-klubbene Lyn og Vålerenga i kategori 1.

Tror det gagner talentene

Ifølge Norges Fotballforbund har interesseorganisasjonene for ligaene bekreftet at de er enige i tilnærmingen. Leif Øverland i Norsk Toppfotball tror ikke tilpasningene vil påvirke norsk fotball i veldig stor grad.

– De som er i situasjonen med negativ egenkapital/ikke penger i banken, er nok ikke opptatt av å kjøpe spillere, men heller å endre spillerlogistikken slik at de kan selge «dyre spillere» og kjøpe billigere og ikke minst få opp egenutviklede spillere, sier Øverland.

Han fortsettter:

– Konklusjonen er at muligheten for yngre egenutviklede spillere til å få vist seg fram i kamper er bedre enn noen gang, sier han.