18-åring dømt til 13 års forvaring for Vinstra-drapet

En 18 år gammel mann er i Eidsivating lagmannsrett dømt til 13 års forvaring for knivdrapet på Laura Iris Haugen (16) på Vinstra i 2018.

DØMT: Laura Iris Haugen (16) ble drept med en rekke knivstikk rett i nærheten av huset hun bodde i på Vinstra i Nord-Fron i Innlandet. Nå er den unge drapsmannen dømt til 13 års forvaring med en minstetid på åtte år Foto: Terje Pedersen
DØMT: Laura Iris Haugen (16) ble drept med en rekke knivstikk rett i nærheten av huset hun bodde i på Vinstra i Nord-Fron i Innlandet. Nå er den unge drapsmannen dømt til 13 års forvaring med en minstetid på åtte år Foto: Terje Pedersen

Dommen på 13 års forvaring med en minstetid på åtte år ble avsagt i Eidsivating lagmannsrett før helga.

18-åringen er dømt for å ha drept 16 år gamle Laura Iris Haugen på Vinstra med 20 knivstikk 31. oktober 2018 og for å ha knivstukket en nabo som kom til unnsetning.

– Selv om det er vanskelig å forstå både hvorfor tiltalte drepte Iris, og hvorfor drapet i detaljer ble gjennomført som beskrevet, er det lagmannsrettens vurdering at det heller ikke er noe i de tidsnære bevis som viser at han var psykotisk, konkluderer retten etter omfattende drøfting av de psykiatriske undersøkelsene av tiltalte.

Nektet skyld

Tiltalte erkjente de faktiske forhold, men nektet straffskyld fordi han mener han var psykotisk.

De rettspsykiatrisk sakkyndige hadde tynt grunnlag for å gi retten sine vurderinger, men konkluderte med at de antar at tiltalte var strafferettslig tilregnelig på gjerningstidspunktet. Rettens påfølgende konklusjon var avgjørende for at han kunne dømmes for drapet.

Lagmannsrettens dom er den samme som i Nord-Gudbrandsdal tingrett i juli i fjor. Straffen den da 17 år gamle gutten fikk, er blant de strengeste som er ilagt en så ung person i Norge.

Intet formildende

– Lagmannsretten er enig med aktor, slik også tingretten vurderte det, i at samlet straff for drapet og den grove kroppsskaden, tatt hensyn til alle omstendigheter, ville kvalifisert for lovens strengeste straff på 21 år for en voksen lovbryter, heter det i premissene for straffeutmålingen.

Domstolen har ikke funnet noen formildende omstendigheter og legger ingen vekt på at tiltalte erkjente de faktiske forhold, ettersom han ble pågrepet umiddelbart i tilknytning til de straffbare handlingene, og at erkjennelsen derfor ikke har hatt betydning for oppklaringen av saken.

Den 18 år gamle mannen er også dømt til å betale oppreisning og erstatning på til sammen rundt 850.000 kroner til Haugens etterlatte og naboen som ble angrepet med kniv.

Mener det er en riktig dom

– De er glade for at det er blitt en forvaringsdom, de mener det er en riktig dom, sier Nina Braathen Hjortdal som er bistandsadvokat for familien til den drepte jenta.

Braathen Hjortdal sier familien mener det er en riktig vurdering at den nå 18 år gamle gutten ikke ble kjent psykotisk og strafferettslig utilregnelig på gjerningstidspunktet.

– Det var et planlagt drap, han visste hva han gjorde, sier hun.

Om gutten var tilregnelig eller ikke var et av hovedtemaene både under tingrettsbehandlingen og under ankeforhandlingen i lagmannsretten. I forbindelse med ankeforhandlingen oppnevnte lagmannsretten ytterligere to rettspsykiatriske sakkyndige, Hans Ole Korsgaard, ph.d., spesialist i psykiatri og barne- og ungdomspsykiatri og Knut Dalen, professor dr. philos., spesialist i klinisk nevropsykologi.

Bistandsadvokaten mener både berammingssituasjonen og det at det ble oppnevnt to ekstra psykiatrisk sakkyndige har vært en ekstra belastning for familien.

– Det har vært en belastning å gå og vente på at saken skulle komme opp i lagmannsretten, sier Braathen Hjortdahl.

– Slik de har opplevd dette har det tatt uforholdsmessig lang tid.