STILLER KRAV: Uefa-president Aleksander Ceferin.
STILLER KRAV: Uefa-president Aleksander Ceferin. Foto: Yves Herman

Uefa-presidenten vil avslutte europacupene i august – kommer med klart krav

Uefa-president Aleksander Ceferin er trygg på at mesterligaen og europaligaen lar seg fullføre i august. Samtidig har han en klar beskjed foran neste sesong.

Sjefen i Det europeiske fotballforbundet (Uefa) kommer med uttalelsene i et intervju med beIN Sports, gjengitt av blant andre Sky Sports.

Europeisk fotball har i det store og hele stått stille siden tidlig i mars, men lørdag ble fotball i Tyskland på nivå en og to restartet. De øvrige toppligaene jobber også for å følge etter.

Uefa-presidenten sier han forventer at 80 prosent av ligaene i Europa lar seg fullføre. Samtidig er sesongen allerede avblåst i land som Frankrike og Nederland.

– Jeg kan si at den europeiske sesongen vil bli ferdigspilt i august dersom ting er som de er nå, sier Ceferin i intervjuet med beIN Sports.

Må spille kvalifisering

Han har ikke lagt skjul på at han mener det var prematurt å avslutte sesongen i Nederland og Frankrike. Uansett har han en klar beskjed til klubbene og fotballforbundene i de aktuelle landene med tanke på neste sesong.

– For dem som ikke fullfører sesongen, er det deres avgjørelse. Men de vil fortsatt måtte spille kvalifisering dersom de vil delta i europeiske UEFA-turneringer, sier Ceferin.

I Frankrike har myndighetene sagt at toppidrett ikke kan gjennomføres før tidligst 1. september. Spørsmålet blir da hvor eventuelle hjemmekamper i kvalifiseringen til europacupene skal spilles – dersom de må berammes før den tid.

Paris Saint-Germain har allerede varslet at klubben vil se på muligheten for å spille kamper som gjenstår i inneværende sesongs mesterliga i utlandet.

– PSG og Lyon må organisere sine kamper i Frankrike. Er ikke det mulig, må de avvikle dem på nøytral bane, sier Uefa-presidenten.

Fransk snuoperasjon

Han ser samtidig ikke bort fra at franske myndigheter vil snu i sitt syn.

– Jeg ser ingen grunn til at ikke franske myndigheter vil tillate at de avvikler en kamp uten tilskuere, men la oss se. Det er utenfor min kontroll, sier han.

Viruspandemien har ført til store forsinkelser i europeisk fotball. Egentlig skulle kvalifiseringen til neste sesongs mesterliga og europaliga starte i juni og spilles ukentlig gjennom sommeren.

BBC har tidligere meldt at det har vært et ønske å få de nasjonale klubbturneringene spilt ferdig innen 31. juli, mens august skal vies til å fullføre mesterligaen og europaligaen. Den planen synes å stå fast.

I utgangspunktet skal kvartfinaler og semifinaler avvikles med hjemme- og bortekamper i tiden 11. til 22. august, men man kan også velge å nøye seg med én kamp om det viser seg umulig å gjennomføre. Etter planen skal europaligafinalen spilles i Gdansk 26. august, mesterligafinalen i Istanbul 29. august.

(©NTB)