Trump lanserer «operation Warp Speed» – vil ha vaksine i løpet av året

USAs president Donald Trump lover intens satsing på å finne en fullverdig vaksine mot koronaviruset.

President Trump snakket fredag fra Det hvite hus. Presidenten skrøt i kjent stil skamløst over hvor bra USA håndterer koronakrisen under hans ledelse, før han presenterte sin nye innsatsgruppe for å bekjempe viruset.

«Operation warp speed»

– Vi håper vi kan få til en vaksine iløpet av året. Kanskje før, sa Trump.

Han lover at vaksinen skal være klar for det amerikanske folk i det samme som forskerne sier at de har funnet løsningen.

Trump kaller vaksinesatsingen for «Operation Warp Speed» Warp er et begrep tatt fra Science fiction-serien Star Trek. Warp speed kan oversettes til «lysets hastighet».

Han presenterte to personer som skal lede denne operasjonen: Moncef Slaoui, som har lang erfaring innen vaksinearbeid, og general Gustave Perna.

– Vi skal gi alt, og levere innen tidsfristen, uttalte Slaoui, på pressekonferansen. General Perna skal ifølge CNN hovedsaklig ha ansvaret for logistikken rundt vaksinearbeidet.

Gir ti milliarder dollar

– Administrasjonen min vil bidra med omtrent 10 milliarder dollar i støtte til medisinsk forskning, noe som er uten sidestykke, sa Trump, som sammenlignet programmet med Manhattan-prosjektet under andre verdenskrig der USA utviklet atomvåpen.

Når en vaksine er klar, vil det amerikanske forsvaret få i oppdrag å distribuere den verden rundt, ifølge Trump.

– Vi samarbeider med mange ulike land. Heller ikke denne gangen er vi egoister, sier han.

Skeptiske til Trump-optimisme

EUs medisinske etat (EMA) anslo tidligere i uka at en vaksine mot covid-19 tidligst kan være klar om ett års tid og medga at selv dette er «et optimistisk scenario».

Professor og overlege Preben Aavitsland ved Folkehelseinstituttet er av samme oppfatning og mener at vaksinering i beste fall kan starte høsten 2021.

Ekspertene tør heller ikke si om det overhodet lar seg gjøre å utvikle en effektiv vaksine og viser til at man aldri tidligere har lyktes med vaksiner mot koronavirus hos mennesker.

Uenighet

USAs ledende ekspert på infeksjonssykdommer Anthony Fauci er også på pressekonferansen. Han sto med munnbind bak presidenten.

Onsdag advarte Fauci sterkt mot en for rask gjenåpning av USA. Han frykter det kan kan føre til ny oppblomstring av nye utbrudd over hele landet, nye dødsfall, unødvendig lidelse og sette landet ytterligere tilbake økonomisk.

– For meg er dette ikke et akseptabelt svar, særlig når det gjelder skoler, svarte Trump, som vil ha samfunnet og økonomien i gang igjen.

36 millioner amerikanere har meldt seg arbeidsledige siden viruset rammet landet, og stadig flere må ha matvarehjelp for å holde sulten unna.

Håper på gjenvalg

Trump har høstet sterk kritikk for manglende beredskap og dårlig ledelse, og han har også kommet med flere kontroversielle forslag til hvordan viruset kan bekjempes som har fått eksperter til å himle med øynene.

Selv mener presidenten, som håper på gjenvalg i november, å ha gjort alt riktig og kunngjorde fredag en storstilt satsing på medisinsk forskning.

(NTB/TV 2)