KAN VINNE PRESTISJEPRIS: Therese Johaug tok tre VM-gull i langrenn og to NM-titler i friidrett i 2019. Foto: Mathias Bergeld / BILDBYRÅN / Cop 200.
KAN VINNE PRESTISJEPRIS: Therese Johaug tok tre VM-gull i langrenn og to NM-titler i friidrett i 2019. Foto: Mathias Bergeld / BILDBYRÅN / Cop 200.

Johaug nominert til utsatt Egebergs ærespris

Skistyret i Norges Skiforbund har nominert Therese Johaug til Egebergs ærespris 2020. Om hun vinner prisen, vil hun motta prisen litt senere enn vanlig.

Leder av komitéen som deler ut Egebergs ærespris, tidligere idrettspresident Børre Rognlien, forteller nemlig til TV 2 at det ikke er aktuelt å «dele ut prisen digitalt», og at prisen, som vanligvis deles ut på våren, først vil bli delt ut senere i 2020 når begrensningene på hvor mange som kan samles blir myknet opp.

Rognlien ville ikke bekrefte identiteten på de nominerte, «jeg kan si at vi har mange gode kandidater», men TV 2 får bekreftet fra medieansvarlig i skiforbundet at Johaug er nominert.

– Ja, det ble vedtatt av Skistyret i mars i år, skriver Gro Eide i en SMS.

Nominasjonen møter sterk motstand fra én ekspert - og full støtte fra en annen.

Kontroversiell nominasjon

I 2019 tok Johaug hele tre gull i VM i Seefeld, og hun tok i tillegg NM-gull på 10 000 meter på Hamar og gull i NM i terrengløp i fjor høst.

Nominasjonen av Johaug er ikke ukontroversiell, da flere kommentatorer og eksperter har tatt til orde for at prisen ikke bør deles ut til en utøver med en dopingdom.

Et av de fire hovedkriteriene for å vinne prisen er nemlig at «kandidaten skal være en god rollemodell for idrettens grunnverdier».

TV 2s langrennsekspert mener nominasjonen er helt riktig.

– Mitt syn er at det er 100 prosent soleklart riktig at hun er nominert. Hadde hun ikke blitt trodd på at hun hadde brukt et forbudt stoff ved en feil, og at hun hadde fått en fordel av det, så hadde det vært helt motsatt. Da hadde det vært helt uaktuelt. Når hun er trodd på forklaringen om at det var en tabbe, og at det er bevist at hun ikke har en fordel, så må man forholde seg til det. Det er 100 prosent klart at verdens beste skiløper og en utøver i norgestoppen i friidrett skal nomineres, sier han.

– Tror du hun får prisen?

– Om hun ikke får den nå, må hun få den senere. Det har vel knapt eksistert en klarere kandidat.

Juristen og dopingeksperten Robin MacKenzie-Robinson har tidligere uttalt at Johaugs dopingutestengelse gjør at hun ikke bør kunne får Egebergs Ærespris.

– Det burde være selvforklarende at det ikke er mulig å forene en dopingdom med en ærespris når det er mer enn sportslige kriterier som ligger til grunn, sier MacKenzie-Robinson.

Særforbund, kretser og klubber kan nominere utøvere til en av norsk idretts aller mest prestisjetunge priser, og det har nå altså skiforbundet gjort.

Slik begrunner skipresident Erik Røste nominasjonen:

– Det er en samlet vurdering i forhold til kriteriene som ligger til grunn for nominasjonen. Vi er klar over at noen ville peke på utestengelsen. I begge rettsinstanser er det klart slått fast at det var et uhell. Vi mener at Therese er en meget god kandidat til Egebergs Ærespris, først og fremst for sine prestasjoner, men også for sitt engasjement blant annet i VI-stiftelsen og i Right to Play

Ved siden av Rognlien, består juryen av Brit Pettersen Tofte, tidligere OL-mester i stafett i langrenn, og tidligere viseidrettspresident Odd-Roar Thorsen.