Minipavlova til store og små

Minipavlova passer perfekt til årets 17. mai-feiring. Server de gjerne med iskrem, salt karamell og friske bær.

Pavlova kan gjøres glutenfri og fri for melk hvis du velger for eksempel frisk frukt og iskrem uten melk.

Minipavlova kan du bake i god tid før 17. mai. Oppbevar de på en rist i romtemperatur, eventuelt dekket med et kjøkkenhåndkle eller i en kald stekeovn med døren åpen.

Les igjennom hele oppskriften før du begynner!

Minipavlova med iskrem, salt karamell, eventuelt sjokoladesaus og friske bær. 12-14 stk avhengig av hvor store du lager dem. Du kan også lage som en stor rund kake.

Ingredienser minipavlova:

 • 6 eggehviter, romtempererte
 • ¼ ts salt
 • 250 g fint sukker
 • 1 ss maisennamel
 • 1 ½ ts bringebæreddik, sherryeddik eller hvitvinseddik

Fremgangsmåte:

Viktig at bakebollen er helt ren og fri for fett (gni den eventuelt med litt sitron). Varm stekeovnen 120 grader. Bruk en kjøkkenmaskin og pisk eggehviter og salt til de danner et mykt skum. Øk hastighetene på kjøkkenmaskin og pisk videre til skummet danner stive topper, tilsett sukker litt etter litt. Pisk til blandingen er stiv og blank og alt sukker er oppløst. Sikt inn maisennamel, tilsett eddik og vend lett sammen med en slikkepott.

Legg bakepapir på et stekebrett. Fordel blandingen i en sprøytepose og sprøyt ut til runde små kaker på stekebrettet, eller bruk en skje til minipavlova, høyde ca. 2 cm. Lag gjerne en liten grop på midten til fyllet.

Stek på nederste rille i varm stekeovn (120 grader) i ca. 1 time til minipavlovane er sprø/lys kremfarget. Senk temperaturen til 80 grader, sett stekeovnsdøren på gløtt og stek videre i 50-60 minutter. Vil du ha pavlova litt seig i kjernen, reduser steking med døren på gløtt til 20-30 minutter. NB - steketiden er avhengig av tykkelsen på pavlova.

Ferdig stekt pavlova, skru av stekeovnen og la pavlova stå i stekeovnen til kakene er avkjølt, stekeovnsdøren på gløtt, gjerne natten over. Minipavlovaene pyntes rett før servering. Legg krem eller myk iskrem under bunnene og pynt med friske bær/frukt etter eget ønske.

Ingredienser kaffe- og sjokoladesaus:

(til barn, erstatt kaffe med litt matfløte)

 • 1 dl espresso/sterk kaffe
 • Ca. 150 g mørk sjokolade

Fremgangsmåte:

Finhakk sjokoladen, hell over varm espresso, rør om til all sjokoladen har løst seg opp. Sett til side og avkjøl i romtemperatur og oppbevar i romtemperatur.

Ingredienser salt karamell:

 • 100 g fint hvitt sukker
 • 4 ss vann
 • 45 g smør, eventuelt margarin uten melk for melkefri
 • 1 dl kremfløte, kan erstattes med eplejuice eller annet flytende for melkefri
 • ¼- ½ ts flaksalt

Fremgangsmåte:

Jeg har best erfaring med å bruke en tykkbunnet kasserolle i stål når jeg skal lage salt karamell. Ha sukker og vann i kasserollen og rør lett sammen. Sett kasserollen på kokeplaten, skru opp til høyeste varme. Vend på kasserollen en gang imellom. Følg godt med! Ikke rør i sukkervannet, da får du lett sukkerkrystaller i karamellen. La vann og sukkerblandingen koke lett til du får en gyllen karamell. Det går ganske raskt, senk temperaturen litt slik at karamellen ikke blir for mørk. Blir karamellen mørk får den en bitter smak.

Trekk kasserollen med den gylne karamellen vekk fra platen. Tilsett smør 1-2 ts av gangen og rør om til alt smøret et tilsatt. Sett kasserollen tilbake på platen på middels varme og hell i fløten litt etter litt. Når all fløten er tilsatt, kok opp til det kommer en kokeboble, dvs koke i 1-2 minutter til du får du en fyldig rennende karamell. Karamellen vil tykne når den avkjøles. Jo lenger karamellen koker jo tykkere/fyldig blir den.

Flytende karamell kan du oppbevare i et glass med lokk i kjøleskapet (2-3 uker ++). Før bruk la karamellen stå i romtemperatur et par timer.

Tips:

Hvis du får sukkerkrystaller i karamellen, sil den når den helles over i glasset.