Flere forsøker å smugle via post: – Folk bestiller for å plante selv

Tollinspektørene ved Østlandsterminalen i Lørenskog opplever en stor økning i innførselen av narkotiske stoffer og koronarelaterte produkter.

Mens antall beslag av smuglevarer stuper på svenskegrensa og på Oslo lufthavn, er situasjonen en helt annen hos Østlandsterminalen i Lørenskog.

På grunn av strenge grensekontroller og mye tid hjemme, tyr flere til nettshopping og ulike leveranser via post.

Ifølge tolldirektør Øystein Børmer har tolletatens viktigste prioritet de siste månedene vært å sikre at varestrømmen fortsatt kommer inn i landet og at eksportvarene kommer ut. I andre rekke kommer deres evige kamp mot smuglerne.

– Vi ser at denne situasjonen internasjonalt påvirker hvordan varene flyttes rundt omkring i verden. Det påvirker også smuglerne. De tør ikke å komme dit hvor det er masse politi som håver inn på grensen, så de finner nye veier og da må vi følge etter. Vi har fått mange nye utfordringer, sier han til God morgen Norge.

Se hele intervjuet øverst i saken!

Stor innrykk via post

Ferske tall fra Tolletaten viser at det har vært en stor økning i antall beslag av hasj, marihuana og cannabis.

GJØR FLERE BESLAG: Tolldirektør Øystein Børmer forteller at flere smugler varer via post. Foto: Malin Saue Johansen
GJØR FLERE BESLAG: Tolldirektør Øystein Børmer forteller at flere smugler varer via post. Foto: Malin Saue Johansen

– Det tolker vi som et uttrykk for at noen av de andre kanalene har tørket inn, og da finner smuglerne nye måter å få det inn på, forklarer Børmer.

Da God morgen Norge var på besøk torsdag, gjorde de et beslag på åtte cannabisfrø, gjemt i en DVD-holder. Tollinspektør Henrik forteller at de dagen før fant 117 frø i en sending og 600 frø i en annen sending en uke tidligere.

– Det har virkelig trappa opp nå i disse koronatider. Folk bestiller for å plante selv, sier han til God morgen Norge.

Tilbakeholdt 4,5 millioner munnbind

Før koronaviruset slo til for fullt i Norge, gjorde tollinspektørene i snitt 10-15 beslag om dagen. Nå har det økt til 20-30.

Men det er ikke bare narkotiske stoffer som har strømmet inn til landet via posten de siste månedene.

Også 4,5 millioner munnbind, 7500 smittevernsfrakker og nærmere 1500 Covid-19-testere har blitt tilbakeholdt etter at pandemien brøt ut.

– Internasjonalt er det nå en mangelsituasjon på smittevernsutstyr, ansiktsmasker og lignende, og det er det mange som prøver å utnytte ved å lage falske produkter av dårlig kvalitet, sier tolldirektøren og fortsetter:

– En del av vår jobb er å sikre at en del av de produktene som kommer inn i landet har papirene i orden, blant annet for å sikre at det er tilstrekkelig god kvalitet på det. Så når vi får produkter inn som ikke har papirene i orden og som ser ut til å være av dårlig kvalitet eller falske, stopper vi det og tar kontakt med Statens legemiddelverk.

Gjør suksess med egen TV-serie

De siste ukene har TV 2-serien «Toll» rullet over TV-skjermen. I serien får seerne et eksklusivt innblikk i den jobben tollerne gjør på flere overganger langs Norges lange grense.

Børmer legger skjul på at det var en stor beslutning å ta, da det ikke er vanlig for dem å slippe til et kamerateam på denne måten.

KJENTE FJES: Tollinspektørene David og Henrik er begge å se i TV 2-serien «Toll». Foto: Malin Saue Johansen
KJENTE FJES: Tollinspektørene David og Henrik er begge å se i TV 2-serien «Toll». Foto: Malin Saue Johansen

– Alle nordmenn har et forhold til tolletaten, men veldig få vet hva vi driver med og hvilken jobb vi gjør for samfunnet. Det ønsker vi å gjøre noe med, sier han og fortsetter:

– I tillegg er det mye informasjon vi får lurt inn og gitt til de som ser på. Vi får opplyst om regelverk – alt fra at det ikke er lov til å importere truede dyrearter eller produkter av det, og at det ikke lov å ta med fyrverkeri over grensen.

Henrik sier seg enig i Børmer, og forteller at de har fått masse gode tilbakemeldinger de siste ukene.

– Jeg må si at jeg er nesten overveldet over hvor bra responsen har vært. Ønsket vårt var at folk skulle få vite litt mer om hva vi driver med, for vi gjør så mye.