Clattenburg om de mest irriterende spillerne: – Balletak og rasisme-anklager

Mark Clattenburg har opplevd mye rart i sin karriere som fotballdommer. Men den hendelsen han husker best kom i en spillertunnel med Craig Bellamy i hovedrollen.

Se klippet fra da Mark Clattenburg gjestet TV 2s Premier League-studio i 2018 og tok ut de tre verste og beste spillerne han hadde dømt i vinduet over.

Etter 13 år som Premier League-dommer valgte Mark Clattenburg overraskende å legge fløyta på hylla etter 2017-sesongen.

Valget om å ta over som dommersjef i den saudiarabiske ligaen kom som et sjokk på mange.

Året før hadde Clattenburg nemlig dømt både Champions League- og EM-finalen.

Som Premier League-dommer var Clattenburg skjermet fra media og hadde minimale muligheter til å snakke med mediene.

Bruddet med Premier League gjorde at han blant annet var innom TV 2 som dommerekspert. Nå er han spaltisk for Daily Mail, hvor han tar ut de fem spillerne som irriterte han mest.

– Jeg utviste ham for filming, noe som var feil

Øverst på listen kommer tidligere Newcastle, Liverpool og Manchester City-spiller Craig Bellamy.

– Jeg skjønte at vårt forhold ikke var det beste da han tok ballegrep på meg i spillertunnelen på Etihad. Jeg tror det var en spøk, jeg tok det iallfall slik, men vi hadde en historie fra tidligere.

Clattenburg hadde nemlig året før sendt Bellamy av banen etter å ha gitt ham det andre gule kortet for filming. Noe han etter kampen kunne se var feil.

– Det var et mareritt å dømme Bellamy, det følte flesteparten av oss dommere. Han utfordret deg hele tiden og språket hans var forferdelig, rett og slett slemt. Det er vanskelig å dømme en slik spiller, man blir på en måte dratt mot ham og det er et forstyrrende element.

Tror Arsenal-keeper hadde slitt med VAR

Den neste på listen er Roy Keane.

– Det handlet aldri om å klage på situasjonene som allerede var dømt. Alt handlet om å påvirke og sette press på dommeren før neste avgjørelse. Man kunne heller aldri stole på Roy. Du visste ikke om han kom til å eksplodere eller gjøre noe stygt. Taklingen på Alf-Inge Haaland var en skam. Den var forehåndsbestemt.

Nummer tre på listen til Clattenburg er Jens Lehmann. Den tidligere Arsenal-keeperen havner på listen ettersom han klagde på alt. Alt han kunne klage på, ble klaget på.

– Han var en god keeper, men jeg tror sinnet hans var en svakhet. De andre lagene skjønte det og brukte det til sin fordel. De sto på tærne hans på hjørnespark og han dyttet dem.

Den tidligere toppdommeren tror at Lehmann skal være glad for at han spilte i en tid hvor det ikke ble brukt VAR.

Rasisme anklager sitter fortsatt dypt

Real Madrids stopperkjempe Pepe er nestemann på listen. Den kompromissløse stopperen har gjennom hele karrieren hatt et rykte for å være en kjeltring på banen, noe Clattenburg bekrefter etter å ha dømt ham i Champions League-finalen i 2016.

Da Clattenburg og dommerteamet kom inn til pause fikk de vite at målet Real Madrid hadde scoret var offside.

– Atletico Madrid fikk straffe tidlig i andreomgang og Pepe sa til meg med perfekt engelsk uttale: «Det der var aldri en straffe, Mark». Da svarte jeg ham at deres mål aldri skulle blitt godkjent. Folk kan sikkert tro at det høres rart ut, at det ikke er rettferdig sagt av meg. Men spillere skjønner det. Jeg visste at han ville få mer forståelse rundt situasjonen etter at jeg sa det.

John Obi Mikel, som fikk en lang karriere i Chelsea etter den kaotiske overgangen fra Lyn klarer også å lure seg inn på listen.

Det hele stammer fra en episode i 2012 da Clattenburg dømte Chelsea mot Manchester United. Etter kampen anklaget Mikel dommeren for rasisme. Noe Clattenburg har benektet i ettertid, han ble også frikjent av FA.

– Mikel sa aldri unnskyld for anklagen. Det er skuffende, ettersom det kunne ødelagt livet mitt. Jeg mistet gleden av å dømme i en god stund etter den hendelsen.

Clattenburg skriver at han fortsatt kjenner på følelsen av å bli anklaget for rasisme.

– Mikel hadde hørt det fra Ramires som ikke engang snakket engelsk. Andre Chelsea-spillere har beklaget i ettertid, men jeg har aldri hørt noe fra Mikel. Han hadde muligheten da jeg dømte Nigeria i en treningskamp i 2014, og jeg hadde godtatt det. Men dessverre sa han aldri noe.