KINESISK LANDSLAGSTRENER: Ole Eiar Bjørndalen har ingen tid å miste i jakten på kinesisk OL-suksess på hjemmebane i 2022.
KINESISK LANDSLAGSTRENER: Ole Eiar Bjørndalen har ingen tid å miste i jakten på kinesisk OL-suksess på hjemmebane i 2022. Foto: Geir Olsen

– Jeg kunne lett sittet ti dager på et tog. Jeg må bare bort dit

Men nå er det håp for desperat Bjørndalen.

Ole Einar Bjørndalen har knapt en time å kaste bort om han skal greie den ambisiøse målsettingen om å gjøre medaljevinnere av de kinesiske skiskytterne til OL i Beijing i 2022.

Men grunnet utbruddet av covid-19 har han allerede mistet flere uker og måneder. Den siste måneden har han febrilsk forsøkt å komme seg til Kina, uten hell. Men førstkommende helg skjer det - om ikke noe uforutsett skjer.

– Jeg flyr fredag via Wien og ankommer Kina på lørdag. Det er jeg jævlig glad for. Flere avganger er blitt kansellert, og jeg har ventet og ventet. Visum er også i boks.

– Hvor lenge planlegger du å bli værende?

– Sikkert i 2-3 måneder, sier Bjørndalen.

To uker på hotellrom
Først må han i to ukers karantene i Shenyang, før han skal opp i høyden i Bashang. Karantene i Kina betyr ikke nødvendigvis det samme som karantene i Norge:

– Utøverne mine bodde to uker på et hotellrom, og ingen fikk forlate rommene. Det var ikke snakk om. Jeg er blitt fortalt at man ikke får gå ut og lufte seg, men kun åpne et vindu. Så det ligger an til to ukers karantene på enerom og stange i veggen der.

– Hvordan skal du få tida til å gå da?

– Jeg får prøve å jobbe litt, sette opp treningsprogram, og så blir det nok mye pushups og situps. Jeg har aldri sittet på et rom i to uker før, sier Bjørndalen.

Han er uansett ikke i tvil om at det er verdt forsakelsen, selv om det blir uten kona Darya Domratsjeva og datteren Xenia. De har foreløpig ikke fått tak i billetter, men kommer så fort det går i orden.

Bjørndalen ville trolig blitt mer rastløs dersom han ikke fikk komme i gang med jobben og møte utøverne sine.

– Jeg har gått gjennom så mange alternativer for hvordan jeg kunne komme meg dit. Jeg kunne lett kjørt 6-7 dager med bil eller sittet ti dager på et tog. Jeg må bare bort dit, de trenger trener, liksom. Så jeg er veldig happy nå, selv om jeg må være forsiktig med å være for glad før jeg faktisk er der. Jeg krysser fingrene, sier han.

– Er utøverne i Kina mer avhengig av treneren sin enn mange andre nasjoner?

– De er glad i å ha trener til stede, det er en annen filosofi enn i Norge. Siegfried Mazet (Norges skytetrener, journ.anm.) er neppe så bekymret om løperne hans holder på noen måneder alene.

– Under VM i februar sa du at sommermånedene blir helt avgjørende for prosjektet. Hva sier du nå?

– Jeg sier det samme, det er derfor jeg må bortover. Jeg er allerede på reserveplanen. Vi skulle egentlig ha kombinert samlinger mellom Norge, Minsk og Tyskland. Nå må vi være i Kina, så da er det bare å pushe dem til å asfaltere det OL-anlegget. Det er ikke åpent for trening. Men det er andre ting å tenke på om dagen som er enda viktigere. Så vi må nok være veldig kreative når vi kommer dit nå, sier han.

Risikerer dobbeltkarantene
De kinesiske skiskytterne kommer til å reise opp i høyden mens Bjørndalen sitter i karantene på hotellrommet. I verste fall ryker han på en dobbeltkarantene, dersom han må i karantene mellom de ulike provinsene. I så kan det ligge an til 28 dager på et hotellrom...

– Det kan jeg ikke tenke på nå. Hvis jeg er skikkelig uheldig kan det skje, sier Bjørndalen.

Men han gjentar at valget om å reise til Kina uansett er udiskutabelt nå.

– Det er dritkort tid til lekene. Vi må få alle i trener- og støtteapparatet bort dit så fort som mulig. Foreløpig er det kun jeg og Darya som har visum, ingen av de andre trenerne har fått akseptert visum ennå, sier han.