TOMT: Vanligvis er det fullt av turister i Ayia Napa, men nå er parasollene lukket og stranden nesten tom som følge av koronapandemien.
TOMT: Vanligvis er det fullt av turister i Ayia Napa, men nå er parasollene lukket og stranden nesten tom som følge av koronapandemien. Foto: AP Photo/Petros Karadjias

EU-kommisjonen om Europas grenser:

– Vi håper de blir åpnet hurtigst mulig

EU-kommisjonen anbefaler en gradvis og kontrollert åpning av grensene i Europa. Passasjerer på buss, t-bane, tog og fly blir anbefalt å bruke munnbind under reiser i Europa denne sommeren.

I tillegg foreslår EU-kommisjonen at det settes ut sprit for å desinfisere hender på alle jernbane- og busstasjoner, samt flyplasser. EU-kommisjonen la i dag fram en anbefaling om å gjenåpne EUs indre grenser. Det er EU-landene selv som bestemmer når de skal gjenåpne grensene.

– Det har vært en lang og veldig vanskelig vår, sa EU-kommisjonens visepresident Margrethe Vestager, da hun presenterte strategien for å få igang turismen i Europa.

Hun understreker viktigheten av at trygghet og sikkerhet ligger til grunn for å gjenåpne reiser mellom europeiske land.

Videre sa hun hvor viktig det er at man ikke diskriminerer når det kommer til hvilke land man eller områder man åpner for innreise fra.

Dersom et medlemsland åpnet for innreise, må landet åpne for innreise fra alle land eller områder innenfor EU med tilsvarende smittesituasjon.

– Det aller viktigste er at vi er åpne om det vi vet og det vi ikke vet. Det er den eneste måten reisende og næringen kan ta informerte valg, sier Vestager.

EUs smittevernsenter ECDC skal føre lister over områder med liten smittespredning. På den måten er det mulig å åpne for reiser mellom land med liknende risikoprofiler.

Det er satt opp en nettside med et interaktivt kart, som kan gjøre det lettere for reisende å få oversikt over situasjonen i de landene de reiser.

Flere faser

Kommisjonen deler situasjonen og utviklingen inn i flere faser. Kommisjonen beskriver dagens situasjon som fase 0, med restriksjoner på ikke-nødvendige reiser.

Neste fase innebærer en gradvis åpning når smittesituasjonen tillater det, med smidig grensekryssing for jobbreiser, private reiser og turisme. Det er her man ser for seg å begynne med land der smitte situasjonen er lik.

Tyskland har allerede sagt at landet vil åpne for reisende fra flere land, inkludert Norge, 15. juni.

I det som omtales som fase 2, skal alle koronarelaterte reiserestriksjoner oppheves, mens nødvendige helsetiltak fortsatt skal være på plass.

– Vi vil gjerne nyte ferien og besøke venner og familie. Men vi vil gjerne gjøre det mens vi fortsatt er friske, for viruset blir hos oss lenge, sier EU-kommissær Thierry Breton.

Ingen normal sommer

Overgangen til en ny fase bør være fleksibel, skriver kommisjonen og legger til at det kan bli nødvendig å gå tilbake til strengere tiltak dersom smittesituasjonen forverres.

– Dette kommer selvfølgelig ikke til å bli en normal sommer for noen av oss, men når vi alle jobber sammen, og vi alle gjør vår del på måter som kommisjonen legger opp til i dag, trenger vi ikke gå inn i en sommer hvor vi er fanget hjemme, eller en helt tapt sommer for den europeiske reiselivsnæringen, sier Vestager.

På spørsmål til Vestager om hun vil anbefale å åpne grensene så fort som mulig, og først til nabolandene, svarer hun:

– Det er ikke min anbefaling, men kommisjonens anbefaling. Vi anbefaler at grensene er åpne for land som har omtrent likt trykk med hensyn til smitte, og det er helsemessig forsvarlig. Vi håper de blir åpnet hurtigst mulig.

I fase 0

EU-kommissær for innenrikssaker Ylva Johansson forklarer at vi nå er i fase 0.

– Vi håper fase 1 kan starte snart. Der kan land åpne gradvis, først mellom land i egne regioner, i regioner hvor smittesituasjonen er lik og det er kontroll.

EU-kommissær for helse Stella Kyriakides understreker noen kriterier som må ligge til rette for å åpne for trafikk over grenser:

  • Antall påviste smittetilfeller i landet eller regionen må ha gått betraktelig ned, og ha stabilisert seg.
  • Land og regioner må kunne forsikre tilstrekkelig gode helsetilbud – også til besøkende fra andre land – i tilfelle økninger av smittetilfeller.
  • Land må ha tilstrekkelig testkapasitet og gjennomføre tester i så stor skala at man kan oppdage ny tilfeller og eventuelle endringer i spredningen av viruset.
  • Testing må gjennomføres i kombinasjon med kontaktsporing.
  • Kommunikasjon. Innbyggere skal informeres om tiltak som blir satt inn og hva de selv kan gjøre for å forhindre smitte.
  • Handlingsplaner mot eventuelle nye utbrudd som kan komme, må være klare.

Helse-kommissæren forteller at kommisjonen mener det ikke vil være nødvendig med karantene ved reise mellom land og områder med rilsvarende risikoprofiler.

Sikkerhet ved reise

EU-kommisjonen legger også frem en strategi for reise og transport.

– For meg er det viktig å se en koordinert tilnærming i Europa, sier Adina Vãlean, EU-kommissær for transport.

Kommisjonen har kommet med en rekke retningslinjer som blant annet skal trygge sikkerheten for passasjerer og de som jobber innenfor transport og reiseliv.

I retningslinjene heter det blant annet at ved alle former for kollektivtransport, skal det iverksettes tiltak som begrenser kontakt mellom passasjerer og ansatte.

Der det er mulig skal det også legges til rette for distanse mellom passasjerer.

I retningslinjene heter det også at passasjerer bør ha på munnbind ved kollektivtransport, spesielt der tilfredsstillende fysisk distanse ikke kan overholdes til en hver tid.

Ett av tiltakene som anbefales er spesielt bruk av munnbind på fly og flyplasser. Finnair har allerede innført dette, mens SAS varslet onsdag at de vil ha et slikt krav fra neste uke og ut august.

Retningslinjene kommer ikke med noen startdato, understreker kommissæren.

– Jeg får mange spørsmål om når vi kan reise. Jeg kan bare svare på hvordan vi kan reise, sier hun.

Siden Norge deltar i Schengen-samarbeidet, vil disse retningslinjene for hvordan vi kan reise, også gjelde nordmenn.

Støtte bedrifter

Onsdagens planer handlet ikke bare om å tilfredsstille folks reiselyst, men å prøve å redde noen av inntektene til en bransje som utgjør rundt 10 prosent av EU-økonomien.

– Millioner av arbeidsplasser er avhengige av turisme, ofte på steder der det er få alternativer. I disse regionene skaper turisme trygghet, sier Vestager.

Det er en viktig grunn til at det foreslås at de som må avbestille planlagte ferier kan velge mellom å få pengene tilbake eller få verdikuponger i stedet.

– Alle har rett til å få pengene tilbake, men hvis man har muligheten til å ta en verdikupong i stedet og ønsker å hjelpe bedriftene, er dette en mulighet, sier Vestager.

Vestager understreker også at europeiske forbrukere har rett til å få pengene tilbake dersom fly er innstilt.

Dette har over lengre tid vært en debatt i Europa, fordi flere flyselskaper ikke har villet betale tilbake for billetter på innstilte fly.