Krever svar om harryhandel

Grensestengingen har ført til et nesten totalt tap av omsetning i handelsnæringen i Strömstad. Nå etterlyser Sverige svar fra Norge på om grensa skal åpnes.

FOLKETOMT: På Nordby Shoppingcenter i Strömstad var det dårlig med kunder sist fredag. Foto: Adam Ihse/TT / NTB scanpix
FOLKETOMT: På Nordby Shoppingcenter i Strömstad var det dårlig med kunder sist fredag. Foto: Adam Ihse/TT / NTB scanpix

Siden grensa ble stengt for å forhindre spredning av koronaviruset, har omsetningen i besøks- og handelsnæringen sunket med 95 prosent i Strömstad og flere andre grensekommuner.

Ved Nordby shoppingsenter, som ligger 300 meter fra grensa, er fokuset nå å overleve fra dag til dag. Når nordmenn ikke tar turen over grensa, er det ifølge senterleder Ståle Lövheim «ingen som kommer».

– Alt ligger i hendene på Erna Solberg. Bare hun har svaret, sier han.

Regjeringens svar på spørsmålet om grensa kan åpne igjen, er ventet fredag.

Campingplass i trøbbel

Ved Daftö camping i Strömstad sank antall ordre med brutale 97 prosent for påsken, sammenlignet med fjorårets påske, opplyser administrerende direktør Lena Kempe.

– Det har vært en ganske ekstrem situasjon. En stund hadde vi 100 prosent kanselleringer, men nå har det begynt å snu, sier hun.

Det er 32 fast ansatte ved campingplassen, i tillegg til rundt 200 sesongarbeidere.

– Vi har varslet 50 prosent av dem som jobber året rundt om oppsigelse, og vi kommer bare til å sesongansette en tredjedel av de 200 vi pleier å ansette, sier Kempe.

60 prosent av campinggjestene kommer fra Norge.

– Vårt hovedmarked ligger akkurat nå på feil side av grensen, konstaterer hun.

TOMT: Det er folketomt i butikken og få biler parkert på Nordby Shoppingcenter i Strömstad om dagen. Foto: Adam Ihse/TT / NTB scanpix
TOMT: Det er folketomt i butikken og få biler parkert på Nordby Shoppingcenter i Strömstad om dagen. Foto: Adam Ihse/TT / NTB scanpix

«Alle» venter på svar

Turistsjef Åsa Massleberg i Strömstad sier «alle» nå venter på regjeringens avgjørelse.

GJESTEHAVN: Det er svært få båter i gjestehavna i Strømstad. Foto: Adam Ihse/TT / NTB scanpix
GJESTEHAVN: Det er svært få båter i gjestehavna i Strømstad. Foto: Adam Ihse/TT / NTB scanpix

– Nå begynner det også å bli en ganske sterk folkeopinion i Norge. De begynner å protestere mot dette, sier hun.

Hun legger til at permitteringene har begynt å rulle inn i kommunen, at arbeidsledigheten skyter i været, og beskriver situasjonen som «fryktelig».

– I lille Strömstad med 13.000 innbyggere har vi hatt en beliggenhet i besøksnæringen som har gjort at vi har vært helt i toppen i Vest-Sverige. Vi har også høyest handelsindeks i Sverige, som tilsvarer handelen i en kommune med 133.000 innbyggere. Det er derfor dette blir så ødeleggende, forklarer Massleberg.

Flere rammede kommuner

Også kommunene Eda og Årjäng er hardt rammet av grensestengningen.

Sammen med Strömstad har de skrevet brev til den svenske regjeringen, og beskrevet situasjonen de befinner seg i.

Kommunalråd Johanne Söderberg i Eda, som huser flere shoppingsentre ved grensa, sier det er «klart vi vil at de skal åpne grensene», men at det må skje på forsvarlig vis.

Hun understreker at Värmland til nå har vært skånet for det verste av smitten.

– Vi har ikke fått påvist så mye smitte og synes det er viktig at alle holder avstand, men vi vil naturligvis ha i gang virksomhetene – folk skal jo leve, sier Söderberg.

Vil svare fredag

Helsedirektoratet og Folkehelseinstituttet (FHI) er nå i ferd med å utarbeide nye råd om ferier og fritidsreiser, som skal legges fram senest 15. mai og gjelde fra 1. juni, skriver regjeringen i sin nye koronastrategi.

Men disse vil ikke nødvendigvis gi svar om reiser ut av Norge, og dermed er det uklart når rådene om utenlandsreiser blir endret.

Statsminister Erna Solberg (H) har tidligere uttalt at hun ikke vil oppheve grensekontrollen og karanteneplikten uten at andre land gjør det samme.

– Vi skal gjøre dette sammen med de andre nordiske landene og med EU, kanskje i grupper, sa Solberg 7. mai.

EU besluttet onsdag at de vil anbefale å åpne grensene gradvis.