Dinamo Zagreb supporters react as flares go off in the stands, during the UEFA Cup group D soccer match between Udinese and Dinamo Zagreb at the Friuli Stadium in Udine, Italy, Wednesday, Dec. 3, 2008.  (AP Photo/Paolo Giovannini)
Dinamo Zagreb's captain, Zvonimir Boban, attacks a police officer during soccer fan riots, prior to their match against Red Star Belgrade, Zagreb, Croatia, May. 13, 1990. (AP Photo)

30 år siden sparket som gjorde Boban til symbolet på Kroatias uavhengighet

Onsdag er det 30 år siden Zvonimir Boban ble selve symbolet for kroater som ønsket uavhengighet fra Jugoslavia.

Etter første verdenskrig falt Østerrike-Ungarn og nasjonene som lå sør på Balkan ble samlet til en stat, Jugoslavia.

På 1980-tallet begynte det for alvor å blusse opp en konflikt mellom landene i Jugoslavia.

En borgerkrig preget av etniske konflikter mellom folkegruppene skulle føre til 300.000 døde og millioner på flukt, nå var den rett rundt hjørnet.

To av landene var Kroatia og Serbia. Serbia ønsket et samlet Jugoslavia hvor de hadde hovedmakten. Kroatia ønsket å bli en selvstendig stat.

25. juni 1991 erklærte Kroatia selvstendighet på bakgrunn av at de hadde gjennomført sitt første frie valg i 1990.

Kun uker etter valget var det duket for oppgjøret mellom landenes fotballflaggskip. Kroatiske Dinamo Zagreb fikk besøk av serbiske Røde Stjerne Beograd på Maksimir stadion.

Kampen kom aldri i gang og det hele endte med at stadion ble gjort om til en slagmark mellom Dinamos «Bad Blue Boys» og «Delije» fra Beograd. Rundt 60 personer ble skadet i opptøyene.

– Fotball er jo helt uavhengig av disse tingene. Det er en slags moderne slagmark hvor motsetninger ofte kommer til uttrykk. Røde Stjerne var symbolet på ideen om et Stor-Serbia, og tanken om å holde Jugoslavia sammen under et serbisk dominert Jugoslavia. Dinamo representerte ideen om at Kroatia skulle løsrive seg fra dem. Lagene var veldig tunge symboler for hvert sitt ytterpunkt, sier Runar Nordvik til TV 2.

Han er Balkan-entusiast og har fulgt både fotball og politikk i landene i en årrekke. Nordvik har også bodd i regionen og jobbet med fotball der.

Avskriver myte om at kampen startet Balkan-krigene

Kampen som aldri ble spilt har senere blitt beskrevet som en av de største hendelsene i europeisk fotball gjennom tidene.

– Det var eksplosivt og alle skjønte at noe var i gjære. Valget hadde blitt dominert av nasjonalistiske partier som gikk til valg for løsrivelse fra Jugoslavia. Timingen på denne kampen gjorde sitt til at det allerede var et oppgjør av politiske strømninger. Det var en risikokamp i utgangspunktet, basert på tidligere historie. Jeg tror at alle var innforstått med at kampen kunne utarte, sier Runar Nordvik.

Nordvik avskriver myten om at kampen var starten på Balkan-krigene som det tidligere har vært skrevet mye om.

– Det er nok den største myten som har dukket opp i ettertid. At kampen utløste Balkan-krigene. Det er sludder. Det var et symptom på tiden man var inne i. Krigene rundt omkring i det gamle Jugoslavia ville kommet uavhengig av kampen på Maksimir stadion.

– Hvordan er forholdet mellom klubbene i dag?

– Dårlig, veldig dårlig, svarer Nordvik.

Stjernespilleren ble selve symbolet på uavhengighet

Det er to navn som ofte går igjen når hendelsen på Maksimir stadion nevnes. Zvonimir Boban og Zeljko Raznatovic, senere kjent som Arkan.

Boban var stjernespiller på Dinamo Zagreb og det jugoslaviske landslaget. Han og flere av Dinamo-spillerne ble værende på banen til tross for opptøyene.

MØTTE ROSENBORG: Dinamo Zagrebs supportere fra kampen mellom Dinamo Zagreb og Rosenborg på Maksimir stadion i 2019.
Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
MØTTE ROSENBORG: Dinamo Zagrebs supportere fra kampen mellom Dinamo Zagreb og Rosenborg på Maksimir stadion i 2019. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix Foto: Terje Pedersen

Da han så en Dinamo-supporter blir angrepet av en politimann, foretok han et karatespark mot politimannen. Et spark som gjorde ham til nasjonal folkehelt i Kroatia og selve symbolet på uavhengigheten.

– Jeg tror egentlig ikke Boban var veldig opptatt av å å bli et ikon for kroatene og uavhengigheten. Men han ble jo det. Sparket hans ble sett på som om at han forsvarte nasjonens ære. Det skulle ikke mer til for å bli helt.

– Jeg kan ikke huske at noen av spillerne frontet noen veldig nasjonalistiske synspunkter. Boban ble nok ganske ufrivillig et ikon for mange kroater. Han har vel også ved et par anledninger prøvd å distansere seg fra rollen, og gitt uttrykk for at det hele handlet om en handling i affekt, at dette ikke handlet så mye om å forsvare Kroatias ære.

Boban ble straffet med utestengelse i seks måneder i den jugoslaviske ligaen. Senere vant han Champions League med AC Milan og var kaptein for Kroatia som sikret seg bronse i 1998-VM.

Supporterlederen som ble paramilitær leder

Zeljko Raznatovic, senere kjent som Arkan var lederen for Røde Stjernes supportergruppe «Delije». Raznatovic hadde i en årrekke levd et kriminelt liv og hadde tilknytninger til den tidligere jugoslaviske lederen Josip Tito.

Arkan brukte rollen sin som supporterleder til å rekruttere folk til den paramilitære gruppen «Arkans tigre». En gruppe som skulle gjøre seg fryktet over hele Balkan i årene som kom.

BERYKTEDE: Sjefen for de serbiske innenriksstyrkene Radovan
BERYKTEDE: Sjefen for de serbiske innenriksstyrkene Radovan "Badza" Stojicic (t.v.) sammen med den beryktede militslederen Arkan. (Foto / Matija Kokovic) Foto: Matija Kokovic

– Arkans tigre var ofte de første på slagmarkene rundt omkring. De plyndret og begikk krigsforbrytelser over en lav sko. De var fryktet over hele Balkan gjennom hele 90-tallet. De hadde mye blod på hendene, både i Kroatia og senere Bosnia og Hercegovina, sier Nordvik.

Mellom 1. november og 21. november i 1995 ble Dayton-avtalen fremforhandlet og den 14. desember 1995 ble den underskrevet. Slik endte krigen mellom Serbia og Kroatia.

Etter krigen ble Arkan ettersøkt og siktet for krigsforbrytelser av Det internasjonale krigsforbrytertribunalet for det tidligere Jugoslavia.

15. januar 2000 ble Arkan skutt og drept i lobbyen på Intercontinental Hotell i Beograd