HARDT RAMMET: Vanligvis er det fullt av turister ved dette resortet i Ayia Napa, men nå er det nesten tomt.
HARDT RAMMET: Vanligvis er det fullt av turister ved dette resortet i Ayia Napa, men nå er det nesten tomt. Foto: AP Photo/Petros Karadjias

Reuters: EU vil påby munnbind på fly

Onsdag legger EU-kommisjonen frem sin strategi for turisme og indre grenser. Trolig vil de ta til orde for en gradvis åpning av europeiske grenser.

Koronapandemien har gått hardt ut over reiseliv og turisme i hele verden.

Onsdag legger EU-kommisjonen frem sin strategi for turistnæringen og transportsektoren i kjølvannet av koronakrisen.

EU-kommisjonen vil onsdag anbefale at det blir påbudt med munnbind på fly, men at flyselskapene ikke trenger å la midtsetene stå tomme, melder Reuters.

Også på flyplassen mener EU-kommisjonen at bør folk bruke munnbind, skriver nyhetsbyrået onsdag formiddag. Meldingen kommer kort tid før kommisjonen presenterer sine retningslinjer for en gradvis gjenåpning reiseliv og grenser mellom EU-landene.

De vil også komme med anbefalinger om gjenåpning av EUs indre grenser.

Ifølge nyhetsbyrået Reuters vil EU-kommisjonen anbefale at reiserestriksjonene gradvis blir fjernet i Europa, slik at man igjen kan få i gang reiselivet.

Innenfor Schengen-området har minst 17 land innført høyere grensekontroll i forbindelse med koronasituasjonen.

Tyskland åpner

Onsdag melder Reuters at Tyskland vil åpne sin grense for blant annet Norge.

Tyskland vil ha åpne grenser innad i EU fra 15. juni, sier innenriksminister Horst Seehofer.

Tyskland stengte grensene 16. mars, og har siden da kun sluppet inn et lite utvalg mennesker, blant dem lastebilsjåfører, folk som må krysse grensene for arbeid og medisinske personell.

Det er satt opp grensekontroll på grensene mot Danmark, Frankrike, Luxembourg, Sveits og Østerrike.

Hardt rammet

Med delvis stengte grenser og innstilte fly står hundrevis av milliarder på spill for en næring som står for 10 prosent av EU-økonomien og 12 prosent av sysselsettingen.

Forventningene er derfor store når kommisjonen onsdag legger fram sin plan for å legge til rette for at folk igjen kan bruke – og tjene – penger i sommerferien.

I tillegg til utferdstrang og smittevern er det naturlig nok en økonomisk side ved det hele. Ifølge EU-kommissær Thierry Breton står reiselivet i fare for å miste inntekter på opptil 400 milliarder euro eller 4.600 milliarder kroner.

Tredelt gjenåpning

Ifølge Euractiv, som melder at de har sett et utkast til EU-kommisjonens strategi, vil kommisjonen anbefale en tre-faset tilnærming til en gjenåpning av grensene.

Hensikten med dette er å åpne grenser mellom land som har en liknende risikoprofil når det gjelder koronaviruset.

Det vil også holdes oversikt over områder med lav spredning av viruset.

Likebehandling

Ifølge The Guardian er det uklart om kommisjonen vil stille seg bak opprettelsen av «bobler» eller «korridorer» der enkeltland eller mindre grupper åpner for hverandre. De baltiske landene har sett på en sånn løsning, og Kroatia snakker med Tsjekkia.

Onsdag opplyses det at Tyskland og Østerrike kommer til å gjenåpne grensen 15. juni.

Grensen mellom de to landene har vært stengt i to måneder og vil åpne igjen fra midten av juni, opplyser Østerrikes minister for turisme, Elisabeth Köstinger, onsdag.

Landet har omtrent 16.000 bekreftede tilfeller og rundt 600 registrerte dødsfall.