REISE: Reiseselskapet TUI har besluttet å kutte 8000 stillinger globalt.
REISE: Reiseselskapet TUI har besluttet å kutte 8000 stillinger globalt. Foto: Francois Lenoir / Reuters

Reiseselskapet TUI kutter 8000 stillinger

Reiseselskapet TUI varsler storkutt som følge av koronakrisen. Det kan ramme opptil 8000 stillinger.

Reiseselskapet TUI er hardt rammet av reiserestriksjonene, som har blitt innført i store deler av verden som følge av koronakrisen.

Meldingen kommer i forbindelse med at reiseoperatøren onsdag legger fram kvartalsrapport, der det kommer fram at TUI gikk med et underskudd på vel 8 milliarder kroner i første kvartal.

I samme periode i 2019 gikk TUI med underskudd på drøyt 1,9 milliarder.

Reiseselskapet planlegger å kutte 8000 stillinger globalt, melder den danske avisen BT. Stillingene vil enten opphøre eller stå ubemannet.

Ved utgangen av mars hadde selskapet 53.500 ansatte, skriver danske TV 2.

– Krever innsparinger

De første månedene av året er ofte vanskelige for reiseselskaper, som henter inn brorparten av inntektene på sommeren. Kun 35 prosent av reisene for årets sommerferie er blitt solgt, en stor nedgang fra 59 prosent i tilsvarende periode i fjor.

Administrerende direktør Fritz Joussen sier koronakrisen vil tvinge fram endringer, både for TUI som selskap, og for selve reiselivsmarkedet.

– Det krever innsparinger i investeringer, utgifter, i det hele tatt vår størrelse og tilstedeværelse rundtom i verden, sier han.

Utsiktene for reiselivsbransjen er nå så usikre at TUI ikke vil komme med noen prognose for årsresultatet. Selskapet har fått et lån på nesten 20 milliarder kroner av den tyske regjeringen. Samlet har TUI drøyt 23 milliarder kroner i likviditet.

Usikkerhet rundt norske ansatte

TUI Norge er en norsk reisearrangør i TUI-gruppen som tilbyr charterreiser og andre pakkereiser. I Norge har selskapet 20 ansatte.

– Hvordan vil dette ramme de norske ansatte?

– Vi har foreløpig ikke lokale tall, så det er for tidlig å si. Tiltak må iverksettes og vi må kutte kostnader, så får vi se hvordan det vil blir til slutt. Det er ikke sikkert vi må kutte hele 8000 stillinger, sier kommunikasjonssjef Nora Aspengren til TV 2.