Da lagkompisene hadde kjetting og kroker i bilen, ante norske Marius uråd

Marius Berntzen forteller om en fotballtrening utenom det vanlige.

Fotballfest 16. mai: TB Tvøroyri-KI Klaksvik fra kl. 14.30

Det er tre dager til fotballens festdag, 16. mai. I år blir det ikke nervepirrende action fra Lerkendal, Brann stadion og Marienlyst. I stedet blir det fotballdrama fra Við Stórá der TB Tvøroyri tar imot KI Klaksvik, to lag som begge tapte i serieåpningen.

TB Tvøroyri er Færøyenes eldste fotballklubb og ligger i den største landsbyen Tværoyri på Sørøya, hvor blant annet Brann-spiller Gilli Rólantsson vokste opp.

Sett opp ditt Fantasy-lag her

Við Stórá er en fryktet bortearena. Man må ta ferge i to timer for å komme dit. Så venter et heltent hjemmelag som tar i bruk alle midler for å vinne. Det er krig og kaos i 90 minutter.

Hvaljakt

Den norske keeperen Marius Berntzen spilte for TB i 2017-sesongen. Han forteller om en barsk spillergruppe. Fotballtrening var imidlertid ikke det viktigste.

Fangst av grindhval har lange tradisjoner på Færøyene. Selv om sjødyret er fredet flere steder i verden, holder færøyingene fortsatt på med det de kaller for «grindadrap». Med båter styrer de hvalene mot land, slik at de strander.

– Det er en periode på sensommeren hvor jeg tror det er hvalsesong. Da er det flokker av grindhval rundt øyene. Kommer en av hvalene for tett på fastlandet, kjører de ut i båter og leder dem inn i forskjellige bukter. Jeg husker en dag det gikk rykter om at det kom en flokk. Beskjeden var at det ikke var sikkert at det ble trening. Vi hadde en skotsk og nederlandsk trener som ikke var vant til det, så det var en interessekonflikt om hva som skulle skje. Vi valgte å begynne å trene, men etter en halvtime merket jeg at folk begynte å prate, sier keeperen i programmet «Mens vi venter».

Berntzen forteller at det samlet seg andre øyboere rundt treningsfeltet.

– De lurte på hvorfor spillerne ikke hjalp til. Da så jeg gutta på laget ha kjetting og kroker i bilen. Jeg tenkte: «Dette er jo sinnssykt». Plutselig ble treningen blåst av. Da var det alle mann til pumpene. Vi dro opp til en bukt, og da var det bare å kaste seg uti. Da var det mann mot hval. Det var ikke så mange hjelpemidler. Jeg holdt meg greit på sidelinjen, for å si det sånn, smiler han.

Flådde fugl

En av de tøffeste gutta i ligaen er Poul Ingason. Midtstopperen, som beskrives som en blanding av Diego Costa og Pepe, er kjent for sin kompromissløse stil.

Men Diego Costa og Pepe hadde neppe gjort det Ingason gjorde etter trening en dag.

Bilder fra Berntzens terrasse i Tvøroyri. Her startet dagen ofte med en kopp kaffe hvis været gjorde det mulig. Foto: Privat
Bilder fra Berntzens terrasse i Tvøroyri. Her startet dagen ofte med en kopp kaffe hvis været gjorde det mulig. Foto: Privat

– Jeg var en del med Poul Ingason da jeg var der ute. Han er en fryktelig fin fyr. Jeg husker en dag vi kjørte hjem fra trening. Da så han noen fugler nede i vannkanten. Han sa: «Shit, de må jeg hente etterpå». Jeg tenkte ja, ja. Jeg dro hjem, men plutselig ringte han meg opp eller sendte noen snaps på kvelden. Da hadde han vært og tatt fuglene, flådd dem og spist dem til middag samme kvelden. Det er på det nivået. Det er helt sinnssykt, men de benytter seg av alt de har. Det er derfor de har klart å overleve der ute, sier han.

Berntzen spiller nå for Øygarden FK i Obosligaen.