TOLL: Steffen har jobbet i Tolletatens narkotikaseksjon siden Gardermoen åpnet i 1998.
TOLL: Steffen har jobbet i Tolletatens narkotikaseksjon siden Gardermoen åpnet i 1998. Foto: Novemberfilm

Steffen (56) om narkosmuglere: – Den best kledde kan være det største rasshølet

Steffen jobber daglig med å stoppe narkotikainnførsel, og han vet godt hva han skal se etter hos de mange reisende på Oslo Lufthavn Gardermoen.

Steffen fra Sarpsborg var 21 år da han startet sin karriere som tollaspirant på Fornebu flyplass i 1985.

Da landets nye hovedflyplass Gardermoen åpnet 8. oktober 1998, ble han med på flyttelasset.

Siden har han jobbet i Tolletatens narkotikaseksjon på Norges største flyplass, og han er daglig på jakt etter smuglere.

I TV 2-serien Toll er han én av flere profiler som gir oss et innblikk i livet på Norges mange grenseoverganger.

– Ikke så høy i hatten

For Steffen er en god dag på jobben når han klarer å ta beslag av betydning. Men det er ikke bare bare å daglig konfrontere flere titalls mennesker – alle med ulik bakgrunn og bagasje.

– Det har vært noen episoder hvor jeg ikke har vært så høy i hatten, sier Steffen til TV 2.

Han forteller om situasjoner hvor han har vært alene med «kontrollobjekter».

– Man får inntrykk av at de kan kline til deg, sparke deg eller skalle deg ned når som helst. Da prøver jeg å ro i land situasjonen.

Tragiske menneskeskjebner

Som oftest møter Steffen på en kurér, en person som transporterer narkotikaen, som trenger penger for å kunne brødfø familien.

– Det er tragisk, sier han til det ovennevnte, før han fortsetter:

– Vi har også vært borti kuréer som gjør det fordi de synes er spennende og i tillegg lettjente penger. Og det er en helt annen kategori. Men de aller fleste er tragiske menneskeskjebner.

Steffen forteller at det stadig stoppes kuréer som risikerer sitt eget liv ved å smugle narkotika på innsiden av kroppen.

– Det har passert folk med magen full av narko, og som vi vet har mistet livet få timer etter passering, sier han.

TOLL: Steffen jobber daglig med å ta narkotikasmuglere på Norges største flyplass. Foto: Novemberfilm
TOLL: Steffen jobber daglig med å ta narkotikasmuglere på Norges største flyplass. Foto: Novemberfilm

Truet på livet

Det tøffeste tolleren har opplevd var da en mann han stoppet i tollen truet ham og familien på livet.

– Han sa jeg måtte passe på når jeg fulgte barna mine til skolen, blant annet. Jeg anmeldte ham, men han hadde så mange saker på seg at han fikk påtaleunnlatelse. Det vil si at min anmeldelse ikke utgjør noe, fordi han har så mange saker på seg fra før av, sier Steffen, og legger til:

– Jeg får mye dritt slengt etter meg i jobben, men det er den eneste gangen jeg virkelig har følt meg truet.

TV 2 velger å ikke bruke Steffens fulle navn på grunn av faren for trusler som han møter gjennom jobben.

Leser mennesker

Likevel har han aldri vurdert å slutte som toller. Jobben har gjort 56-åringen god på menneskelige relasjoner, og han vet godt hva han skal se etter når han går rundt på flyplassen i sivilt.

– Hvem som helst kan være en kurér, men det er noen kjennetegn når du har mye narkotika i bagasjen. De er nervøse og på tuppa, noe man kan se på oppførselen og hvordan de ter seg. Flakkende blikk og rastløshet, sier Steffen, og fortsetter:

– En person som er sekunder unna å havne i himmelen eller i helvete, gjør irrasjonelle ting. De er unaturlig kontaktsøkende opp mot andre mennesker, og retningssansen blokkeres helt ut. De klarer ikke å orientere seg inne på flyplassen, selv når de leser skiltene.

– Stillest vann har dypest grunn

Steffen sier han i utgangspunktet er grei og medgjørlig i møte med personer han stopper i tollen. Likevel kan ting utarte seg raskt, og 56-åringen har ved flere anledninger blitt anklaget for å være rasist bare ved å rekke frem hånden.

– Det er noe av det vanskeligste og mest krevende jeg er borti. Man kommer skeivt ut, og da vet jeg at det blir vanskelige kontroller.

– Hva er det jobben din har lært deg?

– Man skal ikke skue hunden på hårene. Stillest vann har dypest grunn, og alt det der. Det ytre betyr ingen ting. Den best kledde kan være det største rasshølet, sier Steffen.

I løpet av hans 35 år som toller, har han sett hvor langt desperate mennesker er villig til å gå for narkotiske stoffer. Han har lagt det for hat.

– Ikke bare de som misbruker det, men alle pårørende, venner og kjente. Og ikke minst de som blir utsatt for vinningsforbrytelser som innbrudd i hus, leiligheter og biler. Mye av det beror i at mennesker trenger penger til narkotika. Den helheten gjør at jeg ikke klarer å se noe positivt med narkotika i det hele tatt. Jeg hater det, avslutter han.

I TV 2s nye dokuserie følger vi tollerne på Norges grenseoverganger, og blir med på flere av 2019s store beslag.

Se «Toll» på TV 2 Sumo og TV 2 Zebra mandag til onsdag.