HJEMLIGE TRAKTER: Kurt Mørkøre kommer fra Klaksvik, men har bosatt seg i Norge etter karrièren.
HJEMLIGE TRAKTER: Kurt Mørkøre kommer fra Klaksvik, men har bosatt seg i Norge etter karrièren. Foto: Oliver Joensen, Norðlýsið

Fikk hakeslepp da bakeren landet: – Så ikke ut som en fotballspiller

Kurt Mørkøre er bakeren fra Klaksvik som sjarmerte hele Sogndal.

Fotballfest 16. mai: Se TB Tvøroyri-KI Klaksvik fra kl. 14.30

– Jeg fikk vite at Sogndal jaktet en spiss på Færøyene. Jeg var 30 år, men det var meg de ønsket på prøvespill. Jeg svarte dem at det ble vanskelig ettersom jeg drev et bakeri som jeg ikke bare kunne forlate. Dermed kom Trond Fylling og Svein Bakke til Færøyene og så meg i en kamp.

– Senere den kvelden signerte jeg en treårskontrakt og storebroren min tok over bakeriet, sier Mørkøre til TV 2.

En historie som daværende Sogndal-trener Torbjørn Glomnes bekrefter.

– Jeg husker at Svein sa at han var veldig i tvil etter å ha sett oppvarmingen til laget. Men så tok det jo ikke lang tid før man så kvalitetene hans, sier Glomnes.

– Han så ikke ut som en fotballspiller

Da Mørkøre landet på Sogndal lufthavn, Haukåsen, var det ingen som tok imot ham. En av Sogndals trenere Mike Speight var der, men det tok litt tid før han skjønte at Mørkøre var deres nye signering.

– Jeg sto utenfor flyplassen og så etter en spiller. Da alle hadde kommet ut hadde jeg fortsatt ikke sett noen atletisk person. Så kom det en kar bort til meg og spurte om jeg skulle hente ham. Det viste seg å være Kurt, sier Speight.

– Jeg veide nok opp mot 100 kilo den gangen, sier Mørkøre.

LEGENDE: Kurt Mørkøre er en legende i KI Klaksvik etter å ha scoret godt over 100 mål for klubben. FOTO: Álvur Haraldsen
LEGENDE: Kurt Mørkøre er en legende i KI Klaksvik etter å ha scoret godt over 100 mål for klubben. FOTO: Álvur Haraldsen

Også de som ventet i Sogndal ble overrasket da denne store karen fra Færøyene tråkket ut på gressmatten.

– En herlig gutt, som ikke så ut som en fotballspiller. Men det skjulte seg en klassespiller på innsiden, sier daværende Sogndal-trener Torbjørn Glomnes.

– Han så mer ut som en baker da han kom, definitivt ikke en fotballspiller, sier Sogndal-legenden Terje Skjeldestad.

Tok norsk fotball med storm

Men det tok ikke lang tid før spissen motbeviste dem som tvilte på ham. Allerede i sin første kamp viste Mørkøre at han var en notorisk målscorer. Mot Bryne scoret han et vakkert mål, i det som skulle vise seg å være starten på en målmaskin i norsk fotball.

Han fikk åtte kamper den høsten og scoret syv mål.

Mørkøre kom seg i form og året etterpå var han i fyr og flamme. Han scoret 24 mål på 25 kamper og sørget dermed for at Sogndal rykket opp til Eliteserien.

– Han ble tungen på vektskålen for at vi rykket opp, sier Terje Skjeldestad.

Mike Speight som var skeptisk da han så spissen har kun gode ord å si når han mimrer tilbake til 2000.

– Kurt viste seg å bli en av de beste målscorerne jeg har jobbet med, sier Speight til TV 2.

– Vi hadde et godt lag. Vi hadde Tommy Øren og Alexander Ødegaard på kantene og de pisket inn innlegg. Min oppgave var bare å sette dem i mål, og det var noe jeg kunne, sier Mørkøre.

51-åringen ble en stor favoritt blant Sogndal-supporterne og fikk selvsagt kallenavnet «bakeren».

Mirakelet mot Østerrike

Det er ikke bare i Sogndal Kurt Mørkøre har skrevet seg inn i historiebøkene. I årene før han endte opp på Vestlandet herjet han i hjemlig liga. Han var også en del av landslaget som slo Østerrike i 1990, sammen med sin bror Allan.

En kamp som blir regnet som Færøyenes største bragd på fotballbanen. Etter at landet i mange år hadde kjempet for å bli medlem av Fifa og Uefa fikk de innpass til EM- og VM-kvaliken.

Landets første kvalifiseringskamp var mot Østerrike som nylig hadde deltatt i VM i Italia. At noen amatør-spillere fra en øygruppe i havgapet skulle klare å skape trøbbel for Østerrike var det ikke mange som trodde på.

– Ingen trodde på oss. Østerrike gadd ikke engang å trene dagen før kampen, de dro heller til København for å se Danmark spille kamp.

Kampen ble spilt i Landskrona i Sverige, ettersom Færøyene ikke hadde en godkjent gressbane. Kampen endte 1-0 til øyboerne.

– Vi spilte med hjertet utenpå drakten. Vi hadde faktisk tro på seier selv. Den kvelden spilte vi ikke fin fotball, men vi vant. Jeg tror jeg kan telle på en hånd hvor mange ganger jeg var borti ballen.

Opprykket til Eliteserien ble starten på slutten

Men opprykket han var svært delaktig i ble også slutten på Sogndal-eventyret. Laget hentet Mons Ivar Mjelde på lån og senere signerte de Håvard Flo. Dermed var storscoreren plutselig tredjevalget.

Torbjørn Glomnes husker godt tilbake til 2001 da Mørkøres Sogndal-karriere gikk mot slutten.

– Det som var med Kurt var at han var dødelig foran mål. Da vi var på nivå to hadde vi et utrolig bra lag og han hamret inn mål. Men i Eliteserien ble det tøffere. Han måtte spille på et lag som dominerte for å få utnyttet kvalitetene sine, sier Glomnes.

– Vi måtte legge om spillestilen ettersom lagene vi møtte var betraktelig bedre. Vi ble presset bakover på banen og det ble færre innlegg, da skjønte jeg fort at mine dager var over, sier Mørkøre.

Dermed dro han hjem til Færøyene og ble spillende trener for barndomsklubben KI Klaksvik. Men kun to år senere dro han tilbake igjen til Norge.

Han trente lag i lavere divisjoner, kun avbrutt av et opphold som trener for B36 på Færøyene. Men vendte tilbake til Norge igjen etter det. I perioden 2016-2018 trente han reservelaget til Kristiansund BK.

Nå bor han i Elnesvågen i Møre og Romsdal og jobber som lærer i et fengsel.